Bubur Kacang Ketupat..
Asalnya plan nak masak bubur kacang ketupat ni pada hari Sabtu.Malam tu saya dah rendam kacang dan paginya saya rebus.Tapi kerana pagi Sabtu tu balik Kedah saya terus masukkan kacang yang dah siap rebus dalam bekas dan masukkan dalam peti ais.
BUBUR KACANG KETUPAT
1 cawan kacang ketupat
¼ cawan sagu biji
1 kotak santan
1 helai pandan
½ sudu teh garam
2 keping gula melaka
1. Rendam kacang ketupat, kacang hijau dan sagu berasingan.
2. Rebus kacang hijau dan kacang ketupat berasingan.Rebus hingga empuk.
3.Campurkan kedua2 kacang yang sudah direbus dalam sebuah periuk dan masukkn½ kotak santan yang dicampur 2 cawan air.
4. Masukkan pandan dan garam.
5. Masak semula hingga mendidih dan tambah sagu
6. Bila sagu jernih baru masukkan gula kelantan atau gula melaka.
7. Masak hingga agak gula larut dan tambah baki santan pekat dalam kotak.
** Masak beberapa jam awal sebelum makan supaya lebih pekat dan sedap
Kacang mata hitam ini kalau kami orang Jawa panggil kacang tolo. Memang digunakan juga kalau dalam ketupat (ketupat jenis lepet). Dan satu lagi kalau di majlis kahwin (dulu-dulu) penggunaan kacang mata hitam ini memang wajib, dimasak campur babat.
ReplyDeleteHaaaa, saya duk mengingatkan namanya dalam bahasa jawa. Tak ingat. Tengok komen cikgu baru ingat. Kacang tolo 🤭.
DeleteTak pernah lagi makan kacang mata hitam ni yang versi manisan. Kalau orang jawa biasanya guna untuk masak masakan savoury. Dulu² masa kecik kalau kenduri kendara, mesti ada tumisan jawa yang dicampur dengan kacang ni. Sekarang dah takde dah.
ReplyDeleteTak besa makan, mai semangkuk nak rasa 🤭
ReplyDeleteOh, selalu nmpk kacang ni dalam pulut. Sedap juga ya dibuat bubur.
ReplyDeletebelah pantai timur ni biasa jumpa dalam ketupat,tapi saya tak berapa minat yang ada dalam ketupat tu mesti kutip letak tepi
ReplyDeleteUnik. Tak pernah tau nama kacang mata hitam.
ReplyDeleteEh…banyaklah yang saya tak tau. Adeh 😆
Ini yg orang letak kat ketupat tu kan?
ReplyDeleteTak pernah rasa bubur kacang guna kacang ni...kacang hiijau tu biasa...nampak sedap tu
ReplyDelete