Cerita dah dekat seminggu.Baru nak update..
Untuk lempeng pisang teoung beras,memang pada tekak saya ianya lebih sedep kerana lembut dan harum tepung beras.
LEMPENG PISANG TEPUNG BERAS
5 biji pisang berangan
2 cawan tepung beras
1 cawan kelapa parut putih
garam dan minyak
1. Lenyek pisang hingga lumat.
2. Tambah kelapa dan secubit garam.
3. Gaul pula bersama teoung beras hingga sebati.Adunan memang kental kerana saya mahukan lempeng yang garing rangup tepi-tepinya.
4. Panaskan sesudu minyak dalam kuali atau pan.Masukkan sesenduk adunan dan ratakan dengam belakang sensuk atau belakang sudu supaya leper.
5. Masak kedua-dua belah hingga garing.Jika perlu renjiskan sesudu lagi minyak supaya garing.
Rasanya, makan dengan sambal kicap pun dha cukup sedap ni. Apalagi kalau lawan dengan asam pedas.
ReplyDeleteOoo...boleh try cicah ngan sambal kivap lepas ni..tak terfikir plak nak cicah sambal kicap.Johrean dan sambal kicap berpisah tiada...hihihi
Deletejangan kata guna tepung beras...lempeng guna tepung gandum pun ammi takut nak buat
ReplyDeleteBenda boleh beli..takyah nak kotorkan tangan dan selerakkan dapur Ammi..hihihi..
DeleteSaya ni sebab malas nak mencari...hihihi
Rindu nak makan lempeng... lama sangat tak godek tepung dan melenyek pisang.
ReplyDeleteTeringat lempeng ubi kayu cikgu....walau tak pernah rasa air tangan cikgu tapi dah boleh agak kesedapan nya
DeleteAda lagi MC? Mai nak sekeping dua hehe...
ReplyDeleteHujan-hujan ni sedap betul makan lempeng :)
Sedapnya lempeng pisang guna tepung beras, ada rasa rangup rangup sikit. Manis manis lempeng cicah dengan kuah asam pedas sedap tu.
ReplyDelete