Makan tetap makan..
Heeee
Mak aku masak Daging Goreng ala Thai
Baunya harum buatkan aku lapar
Rasa dia sedap
Spicy & tapi mak aku cakap lain kali kena guna lebih minyak baru nampak moist
Yang hari ni mcm kering skit la..
Tapi aku rasa ok jer
Mak aku cakap asalnya teringin nakmmakan Daging Bakar Thai.
Tapi kena panggang guna arang baru sedap..
Kalau kat kampung ke.. Kat rumah Kedah ke boleh la buat
Kat KL ni nak panggang kat mana..
Mau bomba datang..
Hahahha
Sebab xleh nak buat daging panggang maka tukar plan jadi la daging goreng ala thai ni
Resipi ni inspire dari SINI...
DAGING GORENG ALA THAI..
1/2 kg daging
2 sudu marjerin
2 ulas bawang putih cincang
Bahan Perap:
2 sudu ketumbar biji-blend kering
1 sudu lada hitam bijigblend kering
2 sudu sos tiram
1 sudu teh garam
Bahan Sos:
1 sudu chilly flakes
1 sudu teh pes pekat asam jawa
1 sudu teh gula perang
1 biji limau nipis-perah jusnya
1 sudu makan kicap (resipi asal guna fish sauce)
1 pokok daun ketumbar cincang
1 pokok daun bawang cincang
2 sudu serbuk beras goreng
1. Daging dihiria nipis & gaul bahan perap. Biar 1/2 jam
2. Panaskan marjerin & tumis bawang putih
3. Tuangkan daging perap kedalam tumisan & goreng hingga daging masak
4. Gaul semua bahan sos d tuangkan kedalam daging goreng..
5. Sesuaikan rasa
Daging dipotong nipis
Digaul dengan bahan perap
Dibiarkan 1/2 jam
Goreng hingga masak
Tabur bahan sos
Ni bahan sos
Beras goreng ditumbuk halus
1/2 masuk dalam sos
1/2 lagi tabur atas daging yang dah siap goreng
Bau beras ni harum.
Crispy bila tergigit..
Dah siap
Tak sabar nak makan
Makan ngan nasi putih panas-panas
Brrrrr...
Alhamdulillah....
kecur laaa tengok daging tu
ReplyDeleteHeee.. Sedap.. Ada sikit macam rasa kerabu
DeleteHehe sedap la
ReplyDelete