Sebakul Tuna Roll...
Mak aku cakap ni namanya Tuna Roll....
Idea nak buat Tuna Roll ni plak mak aku kata dia tiru idea Pakcik Mat Gebu...blog Dapur Tanpa Sempadan....enri Tuna Roll
Tuna Roll ni mak aku kata buat guna dough yang sama dengan dough Roti Kosong
Hari yang sama mak aku buat 3 jenis roti....Roti Kosong,Pizza Sosej & Tuna Roll ni...
Kira 3 in 1 la guna dough yang sama....
Sudahnya 3 hari 3 malam makan segala jenis roti ni....hehehe
Tapi seriously memang sedap...
Kakak la paling suka...!!!
Tuna Roll in the process......
1. Canai dough roti...
2. Inti .....Tuna in water...mayo..bawang cincang..daun sup & garam
3. Lenyek semuanya ...
4. Sapu rata ats dough roti
5. Gulung kemas-kemas..
6. Dah siap 1 gulung...
7. Potong dengan pisau plastik
8. Sebab xde aluminium cup..mak aku kata gantikan je dengan paper cup...
Tapi sebab guna paper cup maka kena letak dalam bekas muffin la sebab takut paper cup tu
lembik kerana inti tuna ni lembab & roti akan mengembang..
9. Masukkan setiap potongan dalam paper cup tu
10. Tabur serbuk lada hitam....
11. Biarkan hingga naik & mengembang..Bakar 180 hingga masak..
12.. Siap....
Sebab guna paper cup....kena tunggu sejuk dulu baru boleh tanggalkan roti tu dari paper cup..Kalau masa panas2 memang melekat xleh tanggal...Ala...tunggu je lah bagi sejuk kejap kan....jangan gelojoh makan masa panas2..bukan takat paper cup tu je melekat...tercekik kang....heee
Post motem...
Eh,betul ke post motem...
Itu untuk orang matiiiiiiii....!!!!
Cross section la..
Keratan rentas...
Sebakul Tuna Roll....da ciap....
Mak aku buat 3 roll...potong 6 sebab bekas muffin tu kan ada 6 lubang jew..
Dapat la 18 ketul .....
Boleh makan 3hari 3 malam ....kalau sekali makan hanya seketul la...
Kalau selera tajam macam kitorang....
Sekali hadap boley habissss...!!!!!!
No comments:
Post a Comment