Gulai Ayam + Rebung...
Menu lunch hari Jumaat minggu lepas...
Sehari selepas Sambal Jering...
Sebab baru balik dari kampung masa tu kot..
Menu semua kampung2 jew....
Kaki ayam mana lah yang malang dah jadi gulai tuh,,!!!!
Kaki ayam tu peberet mak aku...
Suka sangat mak aku makan kaki ayam....
Tapi jangan x tau...aku pun dah suka makan kaki ayam...
Tapi xde la nak rebut ngan mak aku...
Kalau kaki ayam tu banyak baru aku makan,,,
Kalau ada 2 batang je kaki ayam tu...
Hmmm...kira aku buat2 x suka la sbb kasi can mak aku makan...
Aku amik gambar ni terus dari periuk yang mak aku masak....hahaha
Hari tu mak aku masak awal...
Tengok pkl 10 pagi dah siap gulai...
Rebung tu mak aku kata rebung dari kampung...
Nenek amik kat rumah Achik tapi rebus rebung tu kat kampung...
Pastu nenek bubuh dalam bonet masa nak balik KL...
Bukan rebung jew...
Macam2 nenek isi dalam bonet...
Cili padi,labu,rebung & macam2...
Resipi...mak aku suruh copy paste dari entri yang lepas...
Tapi gulai ayam versi hari ni lagi pekat sebab mak aku kata tambah kerisik macam nenek selalu buat kat kampung...
Hmmm...cedap
GULAI/KARI AYAM NGAN REBUNG
1/2 ekor ayam
1/2 cwn serbuk kari ayam ( + 2 sudu kerisik)
Rebung yang dah rebus
sikit minyak
3 cawan santan
garam
rempah tumis:
3 bawang kecik-hiris
2 bawang putih- hiris
1 kayu manis
2 bunga lawang
3 bunga cengkih
2 bawang putih
2 bawang merah
sikit halia
sikit daun kari
1. Panas minyak & tumis rempah tumis..
2. Bancuh serbuk kari & masukkan dalam rempah yang dah tumis.Biar sampai naik minyak & garing
3. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.
4. Masukkan rebung & tuangkan santan serta garamnya..
5. Masak sampai naik minyak kuahnya sedikit pekat...
No comments:
Post a Comment