Saturday, 4 May 2024

MELEMPENG

 

Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni



Dah lama juga tak melempeng.Selalunya kalau masak asam pedas atau sambal tumis...lepas tu melempeng untuk makan dengan lebihan asam pedas atau sambal tumis..
Stok cili kering dah habis rupanya...
Tapi sebab nak juga mengasam pedas....guna ja la cili merah segar..


Tapi hari ni masak asam pedas sardin semata-mata nak makan dengan lempeng...
Hihihi

ASAM PEDAS SARDIN CILI MERAH
1 tin sardin( tin kecil)
10 batang bendi
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1 serai - ketuk
2 tangkai daun kesum
minyak,garam,gula

Bahan Blend:
5 cili merah
3 bawang merah
2 bawang putih
2 hiris lengkuas

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya untuk kuah.

3. Masukkan sardin dan sosnya,bendi dan perisakan.

4. Kecilkan api dan biae merenih hingga naik minyak semula.Sesuaikan rasa.


Sambil masak sardin sambil melempeng.

Siap


Pekena lempeng  dengan kopi O



7 comments:

  1. Uncle kalau lempeng memang uncle jodohkan dengan sardin! Memang bagai pinang dibelah dua!

    ReplyDelete
  2. Waduh² sedap ni... Mmg ngam la lempeng ngan kopi O 👍

    ReplyDelete
  3. waduhhhh dapat sarapan lempeng cicah sardin memang sedapnyaaa la haiiii~

    ReplyDelete
  4. Saya memang penasaran sangat dengan lempeng ini lah. Ntah kenapa 4 tahun di Penang, bisa2nya saya tak pernah coba lempeng 🤣. Setelah banyak baca tulisan teman2 blogger Malaysia jadi tahu kuliner ini 😄

    ReplyDelete
  5. Lamanya tak melempeng. Petang tadi ingat nak melempeng cecah sambal sardin. Sekali tengok yang ada tepung pulut dengan tepung beras!

    ReplyDelete