Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni
Stok cili kering dah habis rupanya...
Tapi sebab nak juga mengasam pedas....guna ja la cili merah segar..
Hihihi
ASAM PEDAS SARDIN CILI MERAH
1 tin sardin( tin kecil)
10 batang bendi
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1 serai - ketuk
2 tangkai daun kesum
minyak,garam,gula
Bahan Blend:
5 cili merah
3 bawang merah
2 bawang putih
2 hiris lengkuas
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya untuk kuah.
3. Masukkan sardin dan sosnya,bendi dan perisakan.
4. Kecilkan api dan biae merenih hingga naik minyak semula.Sesuaikan rasa.
Sambil masak sardin sambil melempeng.
Nampak sedapnyer
ReplyDeletesedapnye....
ReplyDeleteUncle kalau lempeng memang uncle jodohkan dengan sardin! Memang bagai pinang dibelah dua!
ReplyDeleteWaduh² sedap ni... Mmg ngam la lempeng ngan kopi O 👍
ReplyDeletewaduhhhh dapat sarapan lempeng cicah sardin memang sedapnyaaa la haiiii~
ReplyDeleteSaya memang penasaran sangat dengan lempeng ini lah. Ntah kenapa 4 tahun di Penang, bisa2nya saya tak pernah coba lempeng 🤣. Setelah banyak baca tulisan teman2 blogger Malaysia jadi tahu kuliner ini 😄
ReplyDeleteLamanya tak melempeng. Petang tadi ingat nak melempeng cecah sambal sardin. Sekali tengok yang ada tepung pulut dengan tepung beras!
ReplyDelete