Tuesday, 23 November 2021

SARAPAN ROTI MULTI GRAIN & BUAH BETIK

 Assalamualaikum semua....

Sarapan Roti Bakar sahaja.6 slices makan bertiga..sorang 2 slices.


Guna roti favourite saya ni.Sedap..Harum bila di bakar..Lemak rangup multi grain dalamnya.


Ini pula pasal buah betik.Bukan hari  ni la..Ni 2 minggu  dah..tapi sayang gambarnya..Kita tepek sini
Pokok betik mak tanam tepi tembok belakang dapur.Saja tepek gambar ni sebab tadi mencari betik masak tapi tak ada stok.Yang ada semua betik masih hijau.


Betik hasil tanaman mak.
Tidak berbiji..Macamana nak tanam kalau tak ada biji?


Aduh,manis kali papayanya..Seger dari pohonnya.

Dulu zaman kanak-kanak tak suka betik.Manusia berubah..Sekarang suka sangat..


14 comments:

  1. Gardenia butterscotch pun sdp kalau bkr.. mak cella try la..
    Nmpk segar & manis betik tu.. xde biji plk tu.. cair air liur kak lin tgk betik.. šŸ¤­

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..betul..betul...Gardenia butterscotch kalau bakar...dah cuba..
      Tapi pandan kelapa gula melaka yang dok viral sekejap hari tu pada saya agak manis..

      Delete
  2. Multi grain ni kalau kedai runcit belakang rumah tak de jual, dan klu di pasaraya bukan setiap hari ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...Saya pun kalau nak...kena pi cari kat Lotus ..kedai & supermarket area rumah saya pun takdak jual..

      Delete
  3. sedapnya nampak betik tu, lagilah bila dapat yang manisss.... roti tu pun kegemaran, suka bakar atau panaskan kejap dalam pan... keranggupan dia tu yang best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya balik kerja tadi pi cari lagi betik..dapat yg belum betul2 masak..kena peram lagi 2 hari kot..hihihi
      Roti tu feel bila kunyah kan....

      Delete
  4. Sedapnya betik!
    Kecik2 dulu pun tak berapa suka betik juga, sama mcm MC
    Dah besaq ni, baru reti makan betik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..dulu bersepah pokok kat kampung ,takdak sapa reti makan buah yang masak.Pakat makan buah yang mengkal.cicah garam belacan +air asam jawa...
      La ni jadi harga kata orang kampung...hihihi

      Delete
  5. Mungkin betul artikel tu..Dulu zaman sekolah dalam pernah baca buku katanya betik ada enzim papain yang memudahka penghadaman.Juga berguna untuk lembutkan daging..
    Saya betik ok..tapi saya alah dengan jambu batu la pulak..angin..hihihi

    ReplyDelete
  6. Sedapnya dapat makan betik manis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... kan...dapat yang masak kat pokok tu yang sedap segar..Yang biasa kita beli masak peram...

      Delete
  7. Sedap roti multi grain. Saya suka kalau buat sandwich. Dibakar belum pernah lagi. Wahh lagi senang lah makan papaya seedless. Ngap terus je. Iye, manusia berubah. Orang kata jangan benci sangat nanti tersuka :)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya betik fresh....suka betik yang ditanam sendiri...

    ReplyDelete
  9. Ammi teringin nak buat jeruk betik muda. Ehhh tetiba tukar topik ammi ni..

    ReplyDelete