Wednesday, 3 November 2021

BAWA BEKAL LAKSA

Kenapa sejak dah habis PKP & masuk PPN ni masa macam tak cukup saja 24 jam seharišŸ¤­

Rasa tak terkejar masa...Ataukah diri yang tidak pandai mengurus masa...hihihi

Ni bekal semalam..Malam masak kuah laksa.Awal buta tadi panaskan.Sambil merebus laksa dan telur,sambil menghiris ulamannya.
Macam biasa saya akan masak laksa lemak Kedah.

Laksa Lemak Utara

1 bungkus laksa kering( rebus lembut)
1/2 kg ikan selayang
1 bungkus (2 sudu besar) rempah kari ikan
1 biji kelapa parut- perah santan pekat agak-agak 3 cawan..x perlu banyak sangat sebab nanti akan guna banyak air masa blend ikan
5 asam keping
garam & sikit je gula
daun kesum /bunga kantan pun boleh
sikit minyak untuk tumis
5 bawang kecil-hiris
2 bawang putih-cincang

 

Ulaman:
1 ikat daun selom- 
1 timun - potong bentuk batang mancis
1 Bawang besar-belah 2 & hiris nipis
cili padi- jika suka potong2
Limau nipis- belah2 & buang tengahnya

1.  Ikan yang dah direbus diambil isinya & blend bersama air secukupnya.Ketepikan.

2. Blend kepala & tulang2 ikan hingga halus & tapis untuk ambil airnya...Ulang tambah air & tapis sisa tulang.

3.Panaskan anggaran 1/2 cawan minyak & tumis bawang kecil & bawang putih hingga garing

4.Masukkan rempah kari yang dah dibancuh  dengan 1 cawan air.Biar hingga garing & naik minyak

5.Masukkan isi ikan yang dah blend & air tapisan tulang-tulang ikan.

6. Tambah garam,asam keping ,bunga kantan & biar hingga mendidih beberapa minit.

7.Tambah santan pekat & daun kesum & biar mendidih sekejap sebelum ditutup api...

8. Bila sentiasa dipanaskan kuah akan semakin pekat..Boleh saja tambah air untuk sesuaikan pekatnya.

 

Sebelum azan Subuh,dah siap.Terus mandi dan siap-siap.Sekarang banyak jalan under  consruction.Nak blogwalking pun tak sempat lagi...Ken tunggu Deepavali kot.....



13 comments:

  1. Tak pernah rasa lagi laksa lemak Kedah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena try Ammi...
      Laksa yang sedap & sesuai untuk yang tak makan velachanšŸ¤£

      Delete
  2. Sampai 4 bungkus
    Bolehlah makan ramai2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tu Wak....Memang kongsi reramai tapi tak semua la fapat rasa

      Delete
  3. Nnti mak cella balek Kedah pun Banyak lah jalan under constction

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi la Shima...
      awat tak tau depa tak. uatasak PKPšŸ¤­

      Delete
  4. Sedapnya laksa lemak. Itulah tu, terasa banyak benda nak uruskan. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sedap Fiza...
      Kita kan suka lemak2 ni..hihihi
      Moga Allah mudahkan urusan kita semua

      Delete
  5. Kadang baru pejam mata tido malam, tber dah pagi

    ReplyDelete
  6. Gigih mak cella bangun sblm subuh melaksa..
    Lately, ada je sumbangan mknan pack, gantung kuali la kak lin.. šŸ¤—

    ReplyDelete