Mulut masih terasa pahit.Rasa nak makan yang masam-masam saja.Beberapa hari lepas minta cleaner buah cermai .Pelik depa tengok saya pepagi buta mengunyah buah cermai masam.Padahal selama ni saya tak suka asam asam mengalahkan perempuan bunting sulong.hihihi
3 keping ikan tongkol.
2 asam keping.
½ bawang Holland.
3 bawang putih ketuk.
3 keping lengkuas ketuk.
1 batang serai - ketuk.
1 buah tomato masak.
Sikit serbuk kunyit,garam dan secubit gula.Bila semua dah mendidih baru masukkan 10 batang bendi.Pastu rasa macam tak pedas.Tambah 3 cili padi merah yang diketuk.
Slrup...slrup..slrup...dapat hirup kuah singgang ...Berpeluh basah baju ...Hihihi...
Mak Cella tak sihat ke sebelum ni? Semoga kembali sihat dan sejahtera selalu, Amiiinnn.
ReplyDeleteAlhamdulillah sihat ja SK..Doakan kesihatan saya..In sha Allah esok nak kena booster vac
DeleteYa allah...sedapnya...SA suka lauk macam ni...pas tu suka hirup kuah singgang tu
ReplyDeleteKan...Alhamdulillah
DeleteMulut pahit pun bertenaga masuk dapur masak ye Mama Cella. Saya yang mulut nak makan saja ni tak tahu bila nak rajinnya turun ke dapur. Hidangan tu semua memang membuka selera. Moga cepat sembuh, tak pahit lagi mulutnya.
ReplyDeleteHihihi...tak masuk dapur tak makan la kita...
Deletesambal bilis tempe tu favvv ida tauuu . sedapppp
ReplyDeleteSama la dalam rumah ni tempe laku je
DeleteBetoi, bila tak berapa lalu makan hirup kuah singgang ka memang layan..
ReplyDeleteKan PH...nak makan nak hirup yang masam-masam
DeleteMasak singgang ni sedap hirup kuahnya panas panas. Ada bendi, memang meratah sayur. itu kalau saya lah. hihi... Tak pernah lagi makan dengan budu. Sambal bilis kentang dan tempe tu fav tu.
ReplyDeleteBudu tu sedap cicah dengan ikan dan bendi tu Fiza
DeleteAmmi ni ada masa2 je rasa nak makan singgang. Belum pandai nak berkawan dgn singgang sbb mcm kuat bau bau ikan
ReplyDelete