Saturday, 27 November 2021

MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL

 Mulut masih terasa pahit.Rasa nak makan yang masam-masam saja.Beberapa hari lepas minta cleaner buah cermai .Pelik depa tengok saya pepagi buta mengunyah buah cermai masam.Padahal selama ni saya tak suka asam asam mengalahkan perempuan bunting sulong.hihihi


Hari ni teringin nak makan kuah yang masam-masam .Maka seawal pagi tadi saya masak Singgang Ikan Tongkol + Bendi.Masak awal beberapa jam supaya kuah singgang lagi sedap.



Saya hanya guna 

3 keping ikan tongkol.

2 asam keping.

½ bawang Holland.

3 bawang putih ketuk.

3 keping lengkuas ketuk.

1 batang serai - ketuk.

1 buah tomato masak.

Sikit serbuk kunyit,garam dan secubit gula.Bila semua dah mendidih baru masukkan 10 batang bendi.Pastu rasa macam tak pedas.Tambah 3 cili padi merah yang diketuk.


Pasangannya budu..


Masak juga Sambal Bilis Kentang + Tempe.


Rebus 2 biji telur masin.Tapi yang sebiji tu macam dah tak elok.Tinggal sebiji yang elok..
Slrup...slrup..slrup...dapat hirup kuah singgang ...Berpeluh basah baju ...Hihihi...


13 comments:

  1. Mak Cella tak sihat ke sebelum ni? Semoga kembali sihat dan sejahtera selalu, Amiiinnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sihat ja SK..Doakan kesihatan saya..In sha Allah esok nak kena booster vac

      Delete
  2. Ya allah...sedapnya...SA suka lauk macam ni...pas tu suka hirup kuah singgang tu

    ReplyDelete
  3. Mulut pahit pun bertenaga masuk dapur masak ye Mama Cella. Saya yang mulut nak makan saja ni tak tahu bila nak rajinnya turun ke dapur. Hidangan tu semua memang membuka selera. Moga cepat sembuh, tak pahit lagi mulutnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...tak masuk dapur tak makan la kita...

      Delete
  4. sambal bilis tempe tu favvv ida tauuu . sedapppp

    ReplyDelete
  5. Betoi, bila tak berapa lalu makan hirup kuah singgang ka memang layan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan PH...nak makan nak hirup yang masam-masam

      Delete
  6. Masak singgang ni sedap hirup kuahnya panas panas. Ada bendi, memang meratah sayur. itu kalau saya lah. hihi... Tak pernah lagi makan dengan budu. Sambal bilis kentang dan tempe tu fav tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budu tu sedap cicah dengan ikan dan bendi tu Fiza

      Delete
  7. Ammi ni ada masa2 je rasa nak makan singgang. Belum pandai nak berkawan dgn singgang sbb mcm kuat bau bau ikan

    ReplyDelete