Friday, 29 June 2018

KERABU MEGGI SIAM


Kerabu Maggi Siam...
Menu semalam...
Acctually menu iftar mak aku
Tapi termasuk dinner aku la..
Yang puasa mak aku
Yang makan ngalahkan orang puasa tu lah aku..
Hehehehe...



Sorang sepinggan...
Kerabu Maggi ni 1st time aku makan Kerabu Maggi Thailand ni kat One Segamat Mall ,Johot..
Kakak kata Somtam...Kerabu Maggi dan Tomyum dia sedap..
Abang la order Kerabu Maggi
Mula aku rasa pelik maggi buat kerabu
Tapi bila makan..
Mmm...not bad la..

Pastu balik raya puasa 2 minggu lepas makan Kerabu Maggi 2x
Sekali makan masa IFTAR 28 RAMADHAN 1439 kat sini....

Sekali lagi makan KARNIVAL JOM MAKAN MAKANAN MALAYSIA/THAILAND @ PENDANG kat sini...

Mmm...dah berkali- kali makan ...rasa suka la plak
Ni semua pengaruh dari Aqil la ni...
Dia boleh makan Kerabu Maggi Siam yang pedassss masammm tu  habis sepinggan bai..!!

 Mak aku cakap...
Mak aku buat Kerabu Maggi ni 100% berpandukan bahan dan cara yang dilihat live masa beli Kerabu Maggi masa Festival Makanan Malaysia Thailand @ Pendang tu jer..
Cuma x guna fish sauce jer sebab xde
Lagi 1 mak aku cakapnx tahu lah kot dorang ada sicret ingrediant yang dorang tambah kita x tahu..
Ni la cara mak aku

KERABU MAGGi SIAM
2 pack maggi siam paket merah
4 ekor udang - buang kepala dan urat  belakang
6 batang crabstick
1 pokok daun ketumbar- potong
2 cili padi hijau - hiris  halus
1/2 biji tomato masak warna merah- hiris
½ biji limau nipis- airnya
1/4 sudu teh gula

1. Jerang 1½ cawan air dalam kuali
2. Celur udang selama anggaran 1 minit hingga nampak udang masak.angkat dan ketepikan
3. Celur crab stick lebih kurang 20 saat sahaja sebab kalau lama sangat nanti crab stick kembang dan pecah
4. Masukkan maggi dalam air yang sama dan biar dalam 2 minit.toskan.
( Air rebusan JANGAN dibuang)
5. Masukkan maggi celur tadi dalam mangkuk..
  Gaul bersama perencah maggi tersebut..cili potong,tomato hiris,gula dan perahkan limau
6. Tambah crab stick dan udang serta daun ketumbar.
u. Tambah air bekas celur bahan tadi.Biar kerabu sedikit berkuah
8. Sesuaikan rasa masam,masin,pedas,sedikit manis

*** Jangan tambah garam sebab perencah dah cukup masinnya


 Mak aku pesan...
Kalau guna crabstick yang biasa tu JANGAN celur lama sebab nantinkembang dan pecah.
Kalau crabstick yang peniaga Siam guna tu lain skit..sebab warna dia lebih merah menarik dan lebih tahan lasak bila direbus..
Haaaa....tahan lasak bai...!



Yummy....
Sedap baq anggg....
Jangan x tau..
Bila mak aku post dlam group Family WhatsApp..
Abang terus reply ...nakkkkkk
Masa kitorang makan abang belum balik..
Haa...Kerabu Maggi Siam memang fav abang kan..
Abang pandai la makan sebab 4 tahun abang tinggal kat Kedah..
Sebab abang dah cakap nak..
Mak aku cakap kena lah buat juga untuk abang

 Pukul 10 malam mak aku ngah buatkan Kerabu maggi untuk abang..
Untuk abang tetap guna bahan sama KECUALI skip udang sebab abang x makan udang

Kerabu Maggi untuk abang..
Sedang berehat bawah tudung saji

Ni la Maggi Siam a.ka. Thailand tu
Mak aku cakap ada kawan mak aku jual
Mak aku cakap ada macam2 perisa  dijual
Setiap perisa berbeza ikut warna pack dia..merah..hijau..oren...


Kata mak aku sebab hari tu dah tengok kat Festival Makanan Thai tu memang dorang guna pack yang warna merah...perisa tomyam udang
So..mak aku cakap amik pack merah la
Tak tahu lah pack lain yang lain flavour tu rasa macamaner ..

Maggi ni ada halal
Siap ada barcode dia..
Tapi selebinya aku x tahu status dia
Mak aku cakap kalau halal Thailand tahap kebolehpercayaan lebh tinggi kalau nam banding Samyang Korea tu sebab kat Thailand lagi ramai orang Islam
Apaun kalo was2 memang x boleh makan..
Air teh 0 pun kalau kita dah was2 dan menganggap sebagai wine...maka x boleh minum..
Ops....nak lebih detail tanyalah ustaz..
Hari ni citet Kerabu Maggi jer

2 comments:

  1. Replies
    1. Hahaha...
      kiter pun x tahu...
      Malas nak tengok Kamus Dewan...
      Maybe Malaysian Salad..
      Hehehe

      Delete