Sunday, 25 February 2018

KARI AYAM KERISIK CAMPUR BETIK

Kari Ayam Kerisik Campur Betik...
Mak aku yang masak..
Dah beberapa hari mak aku cakap teringin nak makan Lauk Nostalgia...
Mmmm...banyak tul makanan nostalgia mak aku...
Betul lah...mak aku  kata orang- orang tua memang suka mengenang kisah2 lama...



Kari Ayam Kerisik Campur Betik..
Mak aku dah pernah masak Kari Ayam Campur Betik..
Cuma hari ni mak aku kata versi ori macam nenek masak dolu2..
Kata mak aku dolu2 nenek kalau masak Kari Ayam atau Daging WAJIB letak kerisik..
Tanpa kerisik nenek XKAN masak Kari Ayam atau Daging...
Bukan nenek jer yang buat macam tu..
Mak aku cakapnhanpir semua mak2 dan tukang masak kenduri kat Kedah memang banyak guna kerisik dalam kari daging atau ayam..
Patut la kalau kemduri kat kampung beberapa hari sebelum kenduri akan ada satu hari yang dikhaskan untuk membuat kerisik..
Nenek kata siap ada namanya " HARI TUMBUK KERISIK"
Habis sekampung akan bergotong royong memebuat kerisik.
Kata nenek lagi dolu2 mungkin sebab xde mesin...maka kelapa perlu dikukur ..
Sekarang sebab dah ada mesin kelapa,banyak kerja dah jadi cepat...
Setiap kali masak Kari ayam...
Panjang la cerita nostalgia mak aku...
Dulu masa masak KARI AYAM CAMPUR BETIK kat sini.. pun mak aku banyak gak citer nostalgia Kari Betik..Siap fakta Sains...


Kari ni baru di masak..
Panas2 lagi..
Mak aku cakap kalau masak awal sikit beberpa jam baru kick..
Sebab kuah akan jadi lebih pekat dan rasa lebih sedap


Tapi dah mak aku x masak sarapan pun..
Makanya xtah nak tunggu beberapa jam la kan..
Hahaha...
Belum pukul 12 tengahari dah makan nasi..
Nak panggil lunch belum tengahari..
Nak cakap breakfast dah lewat..
Orang kampung nenek cakap ni kira BRUNCH la..
Hahahaa....
Haaa....hari ni nyer Kari Ayam memang mak aku masak..
Tapi aku tolong thau..!!
Tolong kacau2 kari tu...
Ini cerita betul thau..
Bukan rekaan semata2..
Tapi tolong kacau kari jer lah..
Lain2 mak aku yang buat..
Heeee

KARI AYAM KERISIK + BETIK
1/2 ekor ayam
1/2 biji betik mengkal- kupas & potong besar2
1 1/2 paket kecil rempah kari ayam (3 sudu)
1 sudu besar kerisik
2 sudu teh garam
3 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu minyak

Bahan Tumis:
2 bawang merah- hiris
2 bawang putih- hiris
1ketul kecik halia- mayang
1 tangkai daun kari
1 helai pandan - potong2
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
5 buah pelaga

1. Gaul ayam bersama rempah kari dan kerisik.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis hingga harum dan garing
3. Masukkan ayam bergaul rempah dan kerisik
4.Masak hingga ayam.kecut dan pecah minyak.
5. Masukkan betik yang dipotong- potong
6. Tambah santan cair dan masak hingga mendidih
7. Bila ayam dan betik empuk masukkan santan pekat dan  garam
8. Perlahankan api dan biar mendidih perlahan beberapa minit supaya kuah naik.minyak dan cantik
9. Sesuaikan rasa



Inilah betik yang menjadi cerita Kari Ayam Kerisik Campur Betik ni..
Haaa...ada 2biji
Sebabnya yang dalam bekas pink tu mak aku cakap beli kat CS sejak hari Khamis
Tapi sebab mak aku yang x masak
Buah betik tu yang plak yang dah masak..
Hahaha...faham.x..?
Buah betik nak masak karinkena  uah mengkal yang masih keras
Tapi sebab dah beberapa hari betik tu dah masak lembik la
Makanya semalam mak aku belinlagi sebiji betik mengkal kat Hero..
Gigih tul mak aku nak makan Kari Betik..!


Ni la Betik Mengkal
Kulitnya masih hijau
Isi masih keras dan rangup
Tapi isinya warna oren


Kupas betik dan potong serong saiz besar2
Mak aku cakap betik kena potong besar2 sebab nanti bila dimasak betik akan empuk lembut..kalau potong kecik nanti bila masak dia akan hancur


Baham untuk tumis..
Mak aku cakap kalau nenek masak x letak daun pandan pun...just daun kari
Tapi mak aku katankalaunletak daun pandan masa menumis kari..
Gabungan bau daun kari ngan daun pandan memang lagi harum


Nenek nyer style....
Mak aku kata nenek kalau masak kari ayam atau daging mesri gaul sesiap dengam rempah kari dan kerisik..

Sebaiknya perap dalam 1/2 jam sypaya rasa rempah meresap dalam ayam


Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis.
Haaa...masaenumis ni memang 1 KL boleh cium bau harum ni thau..
Kalau  tadi ada yang bau harum tu..haaaa dari kuali ni la....kikikiki..
Aku yang tengah menyapu terus x jadi sapu..
Terus tolong kacau dalam kauali


Masukkan ayam yang diperap dengan rempah tadi..


Masak hingga naik minyak


Masukkan betik


Masukkan pula santan cair dan biar mendidih hingga ayam dan betik empuk


Bila ayam dan betik telah lembut ..masukan santan pekat dan garam
Perlahamkan api dan biarbkuah mendidih perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
Sesuaikan rasanya


Kari akan lebih sedap jika dimasak beberpaa jam sebelum dimakan kerana kuah akan lebih pekat dan sedap kerana semua bahan sebati dengam kuah...


Ayam Goreng untuk aku...


Mak aku nyer Ikan Masin...
Tapi hari ni xde sambal belacan..
Bismillah.....

2 comments:

  1. Sedapnyerr...gulai betik...dia punya keharuman sampai umah Aunty tau...Nak semangkuk,boleh???ghajin Dik Cella tolong Mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer...sedap kan..
      Aunty pun pernah makan Kari Ayam Campur Betik jugak ker..?
      Hahaha...lawaks ar aunty ni...bau sampai Bukit Merah ker...
      Tapi dah habis..nanti kita minta mak kiter masak lagi..mmuah..! cayang aunty

      Delete