Friday, 5 January 2018

SAMBAL AIR ASAM BUDU vs IKAN GORENG

Bila dah lapar...
Semua jadi sedap...
Tapi betul memang sedap...
 Lauk just Ikan Macarel Goreng Garing
Sayur Lemak Puitih Kobis
Sambal Air Asam
 Nampak sempoi dan budus jer
Tapi siyes...licinnnnn


Ikan Goreng Garing-garing
Panas-panas
Lemak masin
Isi ikan tebal


Cicah ngan Sambal Air Asam Budu
Dah lama juga x makan budu
Nampak mak aku kuarkan budu jer..
Bila mak aku perah limau lak..
Pergh...
Huh...terliur...
Mak aku cakap guna limau purut sebab tu bau dia kuat...
Dah boleh bayang sedap nak ciciah ngey ikke gogheng
Haaa..auto lidah jadi Klate weh..
hahahaha.....


Sayur lemak Putih Kobis
Haaa...yang ni not my taste.
Kalau Masak lemak Putih aku memang x terliur
Tak nak cuba rasa pun..
Kalau Masak Lemak KUn ing xper..
Putih ni aku rasa macam sejuk tekak & rasa pucat dia tu x menarik
Hehehee...
Mak aku lak cakap[ kalau masak lemak putih baru ngam ngan budu..
Mmmm.....aku just makke  ikke gogheng  ciciah buddu jah...
Pun dah cukup sedappppp...


Ni plak esoknya mak aku masak lagi lauk hampir sama
Hampir sama sebab ada Sambal Air Asam Budu lagi
Masak Lemak Putih Kobis lagiiii
Tapi Ikan Goreng dah xde
Dah ganti ngan Ayam Goreng...
Aku still x makan syur kobis tu sebab putih
Ayam palak aku cicah ngan buduu
Heee....



Ayam Goreng..
Mak aku cakap xyah snap sebab ayam ni x santeks
Ada yang hangus pun
Sebab mak aku cakap kelam kabut nak makan cepat
Tapi aku snap juga
Alaaa.....jujur je
Dah hangus...hangus jer lah
Semua orang buat silap lkan..
Kikikiki ayat bajet ustazah



Main dia ni haaa
Sambal Air Asam Budu....
Live dari lesung batu
Sebab lesung tu jarang dapat posing sebab jarang guna...
Mesti lesung batu ni jelous kat blender..
Hahahaa....
Ni Sambal Air Asam

C&P dari  SAMBAL AIR ASAM BUDU kat sini....


SAMBAL AIR ASAM BUDU..cara mak aku
 
2 biji cili merah yang besar
5 cili padi merah
1sudu teh belacan
1/2 sudu teh pes asam jawa
1/2 buah tomato
1/2 bawang besar
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
1/2 limau nipis
3 sudu budu
Stok Budu kat umah aku
Yang Botol Kecik tu Pakcik bagi dah lama
Pakcik beli kat Kelantan
Achik..nenek semua x makan budu
Dalam umah ni plak..
Aku..abang,.. kakak, mak aku semua makan budu
Botol Besar tu plak Mak Zamir yang bagi
Memang mak zamir selalu bagi stok budu...keropok keping ...
Hari tu bapa dia out station kat Sabah..mak Zamir bagi Udang Kering banyakkk
Pastu bapa dia out station kat Johor
Mak dia bagi stok Kopi Kluang
Mak aku cakap ramai lagi yang baik-baik selalu kongsi rezeki ngan kitorang
Mak Ismail pun selalu bagi macam-macam
Makcik cleaner pun selalu kongsi  rezeki bagi mangga, ubi,buah bacang..ulam bagai.
Achik lak suplier pakaian raya setiap tahun dah lebih 10 tahun..
Sejak aku belum sekolah memang Achik yang suply & sponser pakaian raya dan pakaian sekolah
Alhamdulillah .....semoga Allah merahmati mereka kerana mak aku kata kita xkan mampu nak balas.
Mak aku cakap kalau kita jutawan sekalipun kita xkan mampu membalas budi  orang lain.
Mak aku cakap kerana  itulah wujudnya pantu:

Pisang emas dibawa berlayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati..

2 comments:

  1. budu bakar ikan, ikan tak hanyir..sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cedap...ikan goweng pun dah cwdap..kalau daoatbikan bakar lagi la

      Delete