Lauk lunch tadi...
Selalunya mak aku akan buat KERABU SRDIN DENGAN PUCUK GAJUS macam kat sini...
Tapi hari ni versi Sardin dengan Pegaga
Kerabu Pegaga mak aku dah selalu buat...
Pegaga da banyak jenis
Aku pernah tengo beberapa jenis pegaga..
Antaranya PEGAGA BIASA mak aku pernah buat
MASAK LEMAK PEGAGA IKAN MASIN kat sini...
KERABU PEGAGA GAJAH kat sini..
KERABU PEGAGA DENGAN ISI IKAN kat sini..
Selain daripada tu Pegaga juga banyak Khasiat..
Mak aku dah pernah buat JUS PEGAGA kat sini...
Kerabu Pegagag dengan Sardin..
Kerabu ni mak aku buat untuk dinner
Balik dari amik kakak kat Puncak Perdana petang tadi
Huhhh...dalam hujan lebat..siap banjir kilat kat Puncak Perdana..
Sepanjang jalan mak aku soh zikir sebab takut sangat air nai penuh jalan
Siap kon-kon yang kat tempat construction tu berenang2 tengah jalan..
Alhamdulillah sib baik selamat..
Daun Pegaga ni mak aku cakap Acik cleaner yang bagi..
Aku tengok daun dia macam daun teratai jer
Mmmmm mak aku cakap ni Pegaga Air namanya..
Oooo...macam teratai juga la hidup kat air
Mak aku cakap achik2 cleaner tu yang tanam pokok-pokok pegaga tu
Dorang petik bagi mak aku
Mmmmm...kan dah selalu citer
Achik2 cleaner tu baik2..
Selalu bagi ulam2 kat mak aku
Kalau bualn puasa siap petikkan pucuk2 ulam bermacam jenis untuk buat NASI ULAM..
Daunnya licin dan bulat-bulat
KERABU PEGAGA DENGAN SARDIN
2 mangkuk pegaga- hiris kasar
1 tin kecil sardin
1 bawang besar-hiris
1 limau nipis
sikit garam
Sambal Belacan:
10 cili padi
1sudu teh belacan
1. Tumbuk sambal belacan..( boelh guna cili padi hiris sahaja tetapi kalau sambal belacan lebih sedap)
2. Hiris daun pegaga
3. Campurkan daun pegaga,sardin bersama sosnya..bawang dan sambal belacan
4. Gaul sebati dan perah limau dan garam secukup rasa
5. Siap
Daun pegaga kena cuci betul2 sebab ada pasir
Daun pegaga hiris kasar..Mak aku cakap sebab nak bagi rasa daun pegaga.
Kalau anak dara mak aku cakap kena hiris halusw macam bunga rampai..hahahaha
Campuekan semua bahan termasuk sos sardin
Gaul rata sambil lenyekkan isi sardin
Sesuaikan asam dan garamnya..
Mmmmm......sedap...
Kakak pun suka...
Aku suka tapi x boleh nak makan sangat tadi sebab perut tengan x selesa...senak perut orang perempuan sebulan sekali..huhuhu..
Selain guna sardin..
Aku lagi suka bila mak aku guna tuna macam KERABU TUNA MAGIC kat sini...
Assalamualaikum, saya En. Mohd Zuhairi bin Noordin, pengasas Jutawan Herbs.
ReplyDeleteSaya perkenalkan herba warisan turun-temurun yg telah membantu ramai pesakit kanser tahap 1–4 sembuh dgn izin Allah. Ia juga berkesan untuk:
✔ Sirosis hati
✔ Luka kronik kencing manis & gula tinggi
✔ Sakit lutut
✔ Kencing tikus
✔ Radang paru-paru & sempit (COPD)
Herba ini boleh diamalkan bersama rawatan hospital & kimoterapi, malah bantu percepatkan proses sembuh. Fokus utama herba ini adalah membunuh sel kanser sampai ke akar, agar tak berulang lagi.
100% herba semulajadi – selamat, tidak bertoksik, & tidak ganggu rawatan moden.
Boleh diamalkan harian utk mencegah kanser dan bantu rawat penyakit lain.
Ramai dah sembuh! Antara testimoni:
EN SHARIZAL - Kanser primary mediastinal large B-cell Lymphoma Stage 4B merebak ke paru-paru.
Pn.Nor Hayati binti Hamid – kanser payudara ke paru-paru dan tulang tahap 4
En.Mohd Asri bin Ahmad – kanser Usus tahap 2
Suzana binti Ahmad – kanser Rahim & lidah tahap 4
Nor Azian binti Sarif – kanser Payudara triple negative
Muhd Aidil Izzat Bin Ariffin – Kanser Burrkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4
Noriza binti Baba - tapak kaki terbelah sbb kencing manis.hampir dipotong.
Sekarang dah kering & bercantum semula.
Dan ramai lagi...
Nak tengok testimoni video pesakit yg sembuh?
YouTube: Jutawan Herbs
Blog: jusinfiniti.blogspot.com
Jangan tunggu sakit melarat.
Penawar dah ada, usaha sekarang.
Saya sedia bntu anda – dari rawatan, pemakanan, hingga sokongan emosi.
WhatsApp segera:
017-468 7570 (En. Zuhairi)
Sharing is caring – bantu sebarkan. Ramai yg dah sembuh, anda bila lagi?