Serawa ubi kayu...
Serawa..??
Serawa tu apa?
Hehehehe...tu bahasa mak aku..
Mak aku kata kalau bahasa yang nak bagi aku faham namanya Pengat Ubi Kayu..
Mmmm...betul la tu..
Kalau serawa memang aku x faham..
Kalau cakap Pengat Ubi Kayu @ Bubur Ubi Kayu aku tau la..
Juadah minum petang tiga hari yang lepas..
Sedapppp...
I likeeeeee..
Aku suka Ubi Kayu..
Rebus cicah Kelapa & Gula Nissey pun aku suka..
Rebus makan ngan sambal tumis ikan bilis...mmmm sedapnya..
Ni mak aku buat pengat pun....mmmmm
Sedap banget sih..!!
Kata mak aku kalau ubi kayu tu elok empuk gebunya sedaplah pengatnya
Kalau ubi kayu yang x elok ..
Yang degil xnak empuk walau direbus 10 hari 10 malam memang xkan sedap la..
Hahaha...ada ker camtu...??
SERAWA UBI KAYU ...mak aku
1 ketul ubi kayu -agak2 1/2 kg
2 cawan air
1 mangkuk santan pekat @ 1 santan kotak kecik
sikit garam
1 keping gula nissey (boleh ganti gula melaka/gula perang)
2 daun pandan
2 sudu sagu biji(rendam)
1. Potong ubi kayu anggaran tebal 3cm
2. Buang/kopek kedua-dua lapis kulitnya
3. Belah 4 setiap 1 .Cuci & rebus dalam anggaran 2 cawan air & daun pandan hingga mendidih & ubi empuk.
4. Sementara itu rendam sagu biji.
5. Bila ubi empuk,masukkan santan pekat & sagu biji.Biar mendidih hingga sagu jernih & masak.
7. Sesuaikan rasanya & siap...Boleh dihidangkan panas atau sejuk.
Sedapnyerrrrrrrr.....
lama wei tak makan ubi kayuuu
ReplyDeleteSaya pun suka...tapi mak kata kalau nasib baik je dapat ubi yang elok...huhuhu
ReplyDelete