Hari Ahad dah puasa hari ke-21..
Nenek datang..
Awal pagi lagi mak aku dah gi amik nenek kat bus-stand..
Aku sahur sengsorang sebab malas nak ikut mak aku..
Hmmmm...tapi petang dah boleh buka puasa sama2 ngan nenek dah...
Lepas amik nenek...lepas sahur jer mak aku dah mula buat kuih raya....
Ni semua yang orang tempah...
Tahun ni mak aku cakap dah xnak amik tempahan..
Kata mak aku tahun ni penat....
Tapi aku tengok mak aku buat juga...
Cuma x banyak macam tahun2 lepas...
Sebab kesiankan mak aku...aku tolong la susun kuih dalam balang...
Mak aku kata x cantik aku susun...
Tapi aku buat juga sebab kesiankan mak aku...
Yang balang merah tu untuk kawan-kawan mak aku..
Yang bekas bulat ni ada 2 jer..
Yang ni lain sebab ni kawan aku Maisarah yang order & dia xnak kacang...
Masa aku tahun 6..ramai kawan-kawan aku order...
Mak aku bagi upah 1 balang yang aku jual...upahnya seringgit..
Dapat banyak juga upah masa tu..
Mak Maisarah lah yang order banyak sebab bapak dia nak bagi pada staff dia katanya..
Mmm..mesti la bapak dia kerja best tu..
Sebab sibuk buat kuih,mak aku kata nak masak sempoi je...
Kerabu Pegaga....
Lauk ni mak aku buat untuk nenek...
KERABU PEGAGA
1/2 ikat Pegaga - setelah dipotong dapat semangkuk hirisan daun beserta tangkainya.
1 ekor ikan kembung - panggang @ goreng & ambil isi
5 cili padi
1/2 bawang besar- dadu halus
2 sudu kelapa parut putih
1/2 biji limau nipis
sikit garam & sikit gula
1. Hiris daun pegaga.Boleh mayang halus-halus macam bunga rampai.Boleh hiris kasar2
2. Campur isi ikan yang sudah ditumbuk @ dicarik kasar bersama bawang dadu,cili padi hiris,kelapa ,sikit garam & sikit gula.
3. Gaulkan bersama daun pegaga hiris & perahkan limau nipis & sesuaikan rasanya...
Ikan Goreng...mmmm isi ikan ni la sekor dah dicampur dalam kerabu
Sayur Kanggung ni nenek yang masak...
Aku gi kedai ngan nenek masa mak aku tengah buat kuih raya tu..
Aku suka Sayur Kangkung kalau achik yang masak...
Rasa dia lain & sedappp..
Tapi yang ni pun aku makan juga..hee
Aku yang minta nenek beli keledek ni masa gi kedai..
Balik aku suruh nenek buat Keledek Goreng sebab aku suka...
Nenek pun suka..
Tapi mak aku x makan pun...mak aku kata x suka keledek goreng...mmmm
Mihun Sup Ayam...
Kata mak aku nak masak sempoi jer...
Tapi macam2 juga....
Nasi la...mihun sup la....
Mmmmm....
Ni Mihun sup versi selatan kata mak aku..
Kalau mihun sup utara warna kuning & sambalnya merah..
Sebab mak aku x taip resipi...aku copy paste dari SINI jer....
Mak aku kata sama jer....cuma ganti daging tu dengan ayam..
MIHUN SUP SELATAN...mak aku..
Sup :
500 gm daging- rebus dgn air yg banyak
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 bungkus rempah sup serbuk
minyak masak
garam,gula
* pesan mak aku lagi...kalau xguna serbuk sup tu kena guna
kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, buah pelaga & buah pala
untuk tumis..baru ada bau sup...kalau guna rempah sup tu semua dh ada...
Mihun/Mee/Kuayteow/ Nasi Impit
Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis
bawang goreng
kacang tanah goreng
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee
1. Rebus daging terlebih dahulu supaya cepat...Kalau xnak rebus..nk masuk terus pun...bole...tp tungg la lama sikit sampai daging tu empuk...
2. Blend semua bawang2 & halia bersama rempah sup...
3. Panas minyak & tumis semua bahan blend4.Bila dh naik minyak..masukkan daging yang direbus bersama air tu skali..Kalau nk potong dulu daging tu pun boleh
5. Masuk plak garam,gula ...gula tu sikitttt je tau...
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit boleh..kuaew teow boleh...mee boleh...mihun boleh
Air Wajib Bulan Puasa....Air Tembikai...
Cuma yang hari ni mak aku kata cair sikit sebab tembikainya kurang masak...
No comments:
Post a Comment