Saturday, 2 May 2015

EMPING PADI PULUT vs KOPI O

Pernah makan emping..?
Hmmm....macam ramai je yang x perna makan emping ni...!!
Heeee.....macam aku jugak....
Aku pernah le tengok emping ni....tapi xpernah cuba makan..





Haaa...ni bukan emping jangung a.k.a cornflakes yang you all wat sarapan pagi-pagi tu yer....
Ni namanya emping padi pulut...
Sebab bukan buat ngan jagung..tapi dibuat daripada padi pulut...
Kalau emping jagung panggil cornflakes..
Kalau ni panggil Sticky Rice Flakes kot...hehehe




Emping ni nenek yang bawa dari kampung..
Nenek bawa macam-macam..buah mempelam..jantung pisang..sambal hitam yang pakcik masak & juga emping ni...
Yang ni emping yang dah dikeringkan....
Bukan nenek buat...tapi nenek kata Achik yang beli suruh nenek bawa datang KL...




Ni mak aku tuangkan dalam nyiru kecik untuk tampi..
Tampi tu macam mana yer..
Susah aku nak terangkan...
Nampak mak aku goyangkan dan gerak-gerakkan nyiru tu la...
Kata mak aku untuk buangkan "sekam" padi & "antah"
Alamak.....sekam dan antah tu....apa tu..????




Haaaa...mak aku kata ni la "sekam" dan juga "antah" namanya..
Sekam  ialah sisa-sisa kulit padi...
Antah tu plak ialah saki baki padi yang belum terkopek kulitnya dan terdapat dalam emping dan juga kalau ada saki baki padi ni dalam beras juga dipanggil antah...
Ooooo.....baru aku tau....
Tapi jujurnya aku x faham sangat apa yang mak aku terangkan tu....hhuhuhu...





Ni emping yang dah siap ditampi dan dibuang sekam serta antahnya....hehehe...macam la aku faham..
Macam mana orang buat emping ni...???
Haaa...mak aku kata dulu-dulu masa zaman nenek masih muda..nenek buat emping sendiri...
Kata mak aku mula-mula padi pulut yang belum betul-betul masak akan di tuai dan dileraikan dari tangkainya.
Kemudian padi tersebut akan digoreng segenggam demi segenggam tanpa minyak hingga meletup-letup macam bertih...
Bertih tu apa..???
Mak aku kata bertih tu .....kalau bertih jagung macam orang buat kat pasar malam tu kita panggil popcorn....
Kiranya padi tu meletu-letup camtu la...tapi mak aku x la meletup kuat cam popcorn tu...meletup kecik-kecik je la sebab padi kecik jer...
Oooooooo.....
Lepas tu....???
Lepas tu padi yang masih panas tu akan ditumbuk dalam lesung kayu menggunakan antan...
Antan tu apa...????
Mak aku marah sebab aku banyak tanya....
Tapi memang aku x tau....aku tanya la...
Mak aku kata antan tu ...juga dipanggil "alu" batang kayu yang buat tumbuk tu la...
Selepas ditumbuk...padi pulut yang masih panas tu akan jadi leper ..nipis kerana ditumbuk..
Kulitnya pula akan tertanggal....
Kemudian padi yang dah ditumbuk itu akan ditampi untuk membuang sekam dan antahnya...
Haaa....sekam dan antah aku dah citer kat atas tadi...heee
Pastu siap la emping tu untuk dimakan begitu sahaja atau dicampur kelapa,garam & gula...




Ni emping yang dah siap tampi...mak aku dah basuh & tapiskan..
Kata mak aku kalau emping yang fresh boleh terus makan je...
Tapi yang ni yang dah kering....keras..so..kena basuh & toskan...supaya bersih & lembut..



Emping yang dah ditoskan tadi dicampur dengan kelapa parut yang putih,sedikit garam dan juga gula.
Kemudian perlu digaul rata dan siappppp...



Mak aku kata emping ni sedap dimakan sambil minum kopi O panas terutama jika cuaca hujan..
Kata mak aku lagi..ini adalah antara makanan kudapan atau makanan ringan orang-orang zaman dulu kerana pada masa itu makanan ringan x banyak macam sekarang...
Rasanya....????
Hmmmm.....mak aku kata sedap.....
Aku...???
Hmmmm....sedap la..
Kottttt....
Hehehe..jujurnya...
Jujurnya.....kalau suruh aku pilih emping ni ngn cornflakes...
Aku akan pilih cornflakes...!!!!!!
Mak aku kata...orang zaman sekarang berlagak sombong xnak makan emping ni...
Heeee....bukan aku berlagak..
Tapiiiiiii.....x berapa kena ngan selera aku...
Jangan mareeeeee...

No comments:

Post a Comment