Field Beans Curry...
Mak aku bagitau...orang India panggil ni Mochaikotta..
Omputeh panggil ni Field Beans..
Orang Melayu..?
Hmmm..mak aku kata belum jumpa...
Hahahaa..
Tapi aku tengok rupa dia macam Bake Beans yang dengan sos tomato dalam tin tu..
Mak aku masak untuk lunch semalam....
Sebelum selalu juga dahh nampak mak aku masak kari ni...
Aku dah pernah tulis pasal KARI KACANG ni....
Mak aku kata nak makan ngan capati...
Tapi aku x nampak capati pun...
Rupanya mak aku kata masa gi kedai mamak pagi tu tepung capati dah habis...!!!
Hmmm...nasib baik tepung capati xde...
Dapat la aku makan nasi ...
Kalau tepung tu ada rasanya....memang kena makan capati macam Mujjibur la...hhahahaha...
Jap nak panggil mak aku taip resipi kari ni...
Makkkkkkkkkkkkkkk...!!!!
Hahaha..
MOCHAIKOTTA CURRY ....
1 cawan mochaikotta/ field beans - rendam & rebus hingga empuk
3 sudu rempah kari ikan
1 kotak santan
3 kentang
4 sudu minyak
1 tomato/5 tomato ceri
2 sudu air asam jawa
garam
Bahan tumis:
1/2 bawang besar - cincang
2 bawang putih - cincang
1 ketul halia- cincang
1 cili merah
1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak & tumis semua bahan tumis hingga harum..
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1 cawan air.Masak hingga naik minyak..
3. Masukkan kentang & gaul rata..
4. Masukkan field beans & gaul rata
5. Tuangkan santan yang dicampur bersama 2 cawan air
6. Masukkan garam & air asam hhingga mendidih
8. Kecilkan api & masak perlahan-lahan selama 10 minit supaya kuahnya cantik.
9. Rasa asam garamnya...
10. Sedap dimakan bersama nasi putih,,,cicah capati atau cicah roti canai..
No comments:
Post a Comment