Bubur Nasi ...selalunya mak aku masak bubur nasi ni kalau aku sakit @ demam....Mak aku kata orang sakit @ demam selalunya x selera mak makan nasi ngan kari ke,sambal ke atau lauk bagai sebab tekak pahit.Tu sebab selalunya bubur diberi pada orang sakit sebab xyah nak kunyah..suap..telan je...heee
Tapi semalam mak aku masak juga Bubur Nasi ni walaupun xde orang sakit.. mak aku kata ni Bubur nasi yang ada santan..Kalau orang sakit x sesuai letak santan.Orang sakit hanya bubur kosong tawar je makan ngan sup atau sayur atau ikan..Ooooo
Sedap...makan ngan ikan masin goreng ngan bawang....
BUBUR NASI...
1 cawan beras
10 cawan air-agak2 la
1 batang carrot
1 biji kentang
sikit brocolli
1 kiub ayam
1/2 cawan santan
sikit garam
sikit daun sup
1. Rebus beras dengan 3 cawan air..Sambil tu masak air panas untuk tambah bila nasi dah mula kering.
2. Bila beras dah kembang dan lembut sentiasa tambah air panas & sentiasa kacau supaya bubur hancur & pekat.Tambah kentang & carrot supaya empuk.
3. Masukkan kiub ayam & semua sayur lain,santan & sikit garam
*** Mak aku kata boleh makan ngan ikan masin,ikan bilis,kacang tanah goreng ,lobak masin & apa2 jew...
*** Pesan mak aku...kalau masak bubur @ rebus ketupat @ rebus tulang nak buat sup...sentiasa masak air panas dalam crek @ kettle jar.Sebabnya bila air rebusan dah kurang terus tambah air panas.Jadi makanan tu cepat lembut..Kalau tambah air sejuk biasa,tentu lambat untuk air tu mendidih semula ...Ooooooo..
Ni plak baru je mak aku masak untuk dinner malam ni.....
Sup Barli Ngan Ayam....Mak aku kata dua2 makanan ni sesuai untuk orang sakit @ demam...Hmmm aku rasa mak aku pernah masak sup ni masa bulan puasa hari tu..Bila semak balik post bulan puasa hari tu...hmmm betul la tu....
Aku ngan kakak nyer...Makan camtu je sambil tengok TV sebab dah lapar..nasi baru mendidih..belum masak lagi...Dah selesai sorang semangkuk sup barli..kenyang la pulak...xyah makan nasi....heeee
Aku copy paste dari pos bulan puasa je sebab mak aku kata sama je cuma yang ni mak aku guna banyak barli & tambah tomato & brocolli..
SUP BARLI NGAN AYAM...RESIPI MAK AKU
1/2 cawan biji barli- cuci & rebus dgn air banyak- nak bubuh barli lagi banyak pun boley
4 ketul peha ayam dipotong 2- sayap,dada & lain2 pun buleh
2 ketul kentang
1 batang carrot
minyak, garam,sikit perasa & lada hitam jika suka
sikit bawang goreng & daun sup+daun bawang
Tumis:
1 bawang besar- dadu
2 bawang putih- cincang/ketuk je pun buleh
1 ketul halia- agak2 la besar ibu jari- hiris panjang
1 kayu manis
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
2 buah pelaga
1/2 biji buah pala - xdak pun xpe..yg ni sbb mak aku suka bau dia
* Pesan mak aku..kalau nak senang..rempah tumis tu gantikan je dengan sup bunjut@ rempah sup sbb semua tu dh ada dalam tu..
* Sayur plak boleh guna apa saja sayur yang sesuai...
1. Rebus barli sampai kembang..Mak aku guna rice cooker....airnya agak2
la sbb nanti nak buat kuah sup..kalau agak x cukup banyak..tamabah air
biasa
2. Dalam periuk lain panas minyak & tumis la bahan tumis tu.
3. Dah wangi,masukkan ayam..Kacau sampai ayam tu keluar air...Tuang plak air barli tadi ngan barli2nya skalli..
4. Bubuh kentang & carrot..potong dulu tau...aku suka potong bentuk bunga...hehehe
5. Bila semua dh empuk..empuk tu kira semua dh lembut la bila dicucuk
ngan sudu kiranya kentang & carrot tu senang pecah kira dh masak la
tu...+ plak garam & perisa...Mak aku kata boh je sikit je gula &
sikit air limau nipis...xyah guna serbuk perasa sbb x bagus..
6. Taraaaa..dh ciap...tabur la daun2 sup & daun bawang serta bawang goreng tu..
boleh cube resepi nie.... thanks !
ReplyDeleteThumb up tuk post ni
terima kasih,,, ;-)
ReplyDeleteAssalamualaikum kak,saya syahirahhuda ingin menanyekan satu soalan.
ReplyDeleteBubur masak berape lame??
Mak kata agak-agak je...dalam 1/2 jam pun dah kembang..nanti bila dah dibiar lama walaupun api dah tutup barli tu akan terus kembang lagi..so letak kuah tu lebih
ReplyDelete