Monday, 13 April 2015

MACAM-MACAM ULAM....

Siapa suka makan ulam....?
Saya...saya...saya punya mak....
Hahahaa...
Aku pun sebenarnya suka juga makan ulam...
Tapi hanya sesetengah jenis je la...
Paling aku suka....petai..!!!
Heee...biar la
Walaupun ada orang kata busuk..
Tapi sedap wooooo....

Ni antara ulam yang aku makan & ada juga yang aku x makan....
Sebenarnya ni stok ulam mak aku nih.....
Macam-macam...
Ada jering...pucuk mengkudu....pucuk tenggek burung...pucuk bangun-bangun...& ulam timun jepun..
Haaaaa....aku bukan la tau semua nama ulam tu....
Ingat aku ni pandai sangat ke...hehehe
Tapi aku tanya mak aku la....
Haaaa....baru la aku tau...
Kalau x tau ...camaner nak tulis....

Ni pucuk mengkudu....
Mak aku kata kena rebus dulu baru buat ulam....
Tapi aku memang xmakan....
Sebab rasa dia pahit & bau dia xselera langsung aku nak makan...dah la bila rebus,warnanya jadi hitam....hmmm...memang x la....!!!
Tapi mak aku kata sedap...
Mak aku kata banyak khasiat...
Tapi aku x minat nak tanya sebab aku x suka bau dia..

Ni plaks mak aku kata namanya Pucuk Tenggek Burung...
Hahaha...kelakar nama ulam ni...
x pasal-pasal burung pun dapat nama...
Agaknya burung suka bertenggek kat pokok ni kot...
hahaha...
Mak aku kata nenek panggil daun ni daun Tapak Itik...
Hmmm...logik juga la sebab daunya cabang 3 macam cabang kaki itik..
Ulam ni aku makan juga la...
Rasa ulam ni lemak-lemak & ada sikit pahit bila kunyah lama-lama..
Tapi mak aku kata x pahit...mak aku kata sedap...
Hmmm...xtau lah...tapi aku rasa amacam ada pahit sikit...

haaa...yang bulat-bulat kuning coklat tu   buah jering...ulam peberet mak aku...
Yang ni aku memang x makan...
Walaupun bau dia macam petai....tapi it's not my taste ..!!!
Mak aku kata kalau yang muda lembut & sesuai buat ulam...
Yang dah keras sesuai buat sambal tumis..
Tapi...aku memang x selera nak makan...

Yang daun macam bentuk love tu  mak aku kata namanya bangun-bangun..
Mak aku kata ada orang panggil daun oregano..
Hmmm...bila cium memang bau oregano..
Haaa...yang tu aku makan....
Tapi bukan buat ulam...
Tapi mak aku potong halus & masukkan dalam telur dadar....
Sedap do...!!
Mak aku plak makan camtu je buat ulam...

Yang hijaupanjang tu semua orang tau itu adalah timun...
Mak aku kata yang warna hijau putih macam kat pasar tu timun biasa...
Ada juga timun yang kecil comel kontot tu mak nenek kata lagi sedap nak buat ulam...
Ada lagi timun yang kulitnya kuning coklat tu mak aku kata namanya Timun Tahun..
Pakcik selalu beli buat gulai tempoyak dengan ikan patin....
Tapi kalau pakcik masak gulai tu...aku makan ikan patin je..
Timun tu aku x suka sebab rasa dia masam-masam sikit...
Tapi yang ni hijau pekat ni mak aku kata timun jepun..
Aku suka...!!!
Kalau buat jus ...lagi aku suka...
Fresh....!!!





No comments:

Post a Comment