Saturday, 27 September 2025

IKAN BERLADO

 

Ikan Berlado...

Antara lauk fav yang selalu saya masak.

Guna cili padi vietnam yang merah menyala tu...memang berdesing telinga...lagi pedas lagi kena makan ...hihihi

Kalau masak lauk ni...tak perlu lauk lain dah....cukup hanya ada ulam timun atau salada sebangai pelangkap...


12 comments:

  1. Tengok aje dah terasa reasa pedasnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...makin pedas..makin tak boleh berenti suap..kalau berenti makin rasa pedas..hihihi

      Delete
  2. Replies
    1. Lidah dah tebal agaknya...deria rasa gagal memgesan pedas🤣

      Delete
  3. Betul, jangan ada lauk lain nanti terganggu konsentrasi makan nasi ikan balado.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..
      kena kering-kering jer baru terasa bumbuannya

      Delete
  4. Bedesing telinga ni kalau makan. Makan dengan nasi kosong je. Fuhhh sedap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...kena makan ngan nasi putih panas-panas...pastu minum air suam...kebas lidah jadinya🤣

      Delete
  5. tadi ammi guna juga cili padi vietnam tu tumbuk2 dalam 8 bijik buat sambal sardin. Masalahnya kenapa tak pedas? Ke gravy dalam tin sardin tu yang manis dan dah tutup rasa pedas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha...maknanya Ammi lagi pempedas la tu...cili vietnam ppun dah imun tak rasa pedas🤭

      Delete
  6. Tadi nampak keli balado kat blog mamatisya....ni nampak kat blog akak plak...dapnyaaa..

    ReplyDelete
  7. Setujuuuu. Mama dulu sering masak ini. Ntah kenapa saat saya yg masak, rasa nya jadi aneh😂. Makanya jarang buat sendiri

    ReplyDelete