Orang Klate oyak ni "Nasi Tupe"...Mula tu aku ingat "Nasi Tupai"...rupanya mak aku kata ni "Nasi Tumpang"....ore klate sebut "Nasi Tupe".....
Kami ni bukan la orang Kelantan...tapi orang yang suka makanan Kelantan....hahahaha.Nasi tupe ni..walaupun makanan kelantan tapi..yang ni mak aku yang buat...Panjang ceritanya...aku pendekkan....heee
Dua hari lepas ntah apa la kena ngan mak aku...dia asyik sebut "Nasi Tupe"...Mula aku buat derk je...tapi bila mak aku dok sebut banyak kali...aku tanya la juga...apa bendanya "Nasi Tupe" tu.....
Mak aku kata tu sejenis makanan yang selalunya terdapat di Kelantan....hmmm...aku x boelh nak bayangkan "Nasi tupe" tu...Kalau Nasi dagang & Nasi Kerabu aku tau la....hmmm...mak aku ni..ntah apa la kena..asyik makan makanan Kelantan jew...Masak pun sekarang ni banyak masakan Kelantan...Singgang la...solok lada la...laksam la...
Ni mak aku dok sebut "Nasi Tupe" plak...Hmm,kalau dok sebut tu...maknanya mak aku nak makan la tu...ada ke jual kat sini....nak juga aku rasa...aku x pernah lagi makan "Nasi tupe" tu...Hari tu tengok dalam google je masa mak aku dok cerita tu..Ikut cerita mak aku....Nasi tumpang ni dahulunya selalu menjadi bekal untuk nelayan..Xtau la kenapa selalu jadi bekal nelayan...dinamakan Nasi Tumpang kononnya sebab lauknya ditumpangkan skali bersama nasi...
Mak aku kata ..ada lagi satu nasi yang namanya hampir sama iaitu "Nasi Tumpeng" yang terkenal di Indonesia...
Betul la..bila aku Google memang ada..Nasinya warna kuning..Dorang buat dalam bentuk kon juga tapi kon yang besar & lauk2nya ada disekeliling nasi tu...tapi yang tu aku belum pernah makan..Mak akupun belum sebut nak buat pun..hahahaha
Tapi yang kat bawah ni..mak aku yang buat
Makanya petang tadi,mak aku mulakan operasinya...Tadi mak aku singgah Hero..beli daun pisang & barang2 ...mak aku kata nak buat nasi tupe tu la....Mula2 buat kelongsongnya macam kon kat atas ni....Ala...mak aku kata mula-mula masak nasi dulu la...nasi tu kena masak bagi lembik sikit...kena letak banayk air...tapi bukan la sampai jadi bubur....banyak la dari masak nasi biasa...
Daun pisang ni kena lap dulu ..pastu buat kon...yang putih dalam..yang hijau luar dia...cucuk ngan cungkil gigi yang dibelah kecik supaya kon ni kemas x terbuka...
Sambil nasi tanak dalam rice cooker..mak aku kata kena la buat gulai dia plak...Mak aku kata patutnya gulai ikan tongkol @ gulai udang..tapi sbb dua2 tu xde...mak aku buat gulai ikan selayang yang dipotong2....
GULAI IKAN NASI TUPE...masakan mak aku
6 ekor selayang (setiap ekor potong 4)
(lebih elok guna ikan tongkol/udang)
4 biji cili merah*
2 hiris halia*
1 bawang besar*
1 ketul kecik kunyit hidup*
1pkt kecik rempah kari ikan*
1/2 cwn minyak
2cwn santan
2 asam keping
garan,gula melaka
1. Blend semua bahan * & tumis dalam minyak yang dah panas..
2. Bila dh garing masuk asam,garam,gula & ikan...
3. Masukkan santan & biar mendidih agak pekat.
*** Mak aku kata kuah kena pekat sbb nanti nak bungkus ngan nasi
*** Lagi kata mak aku..orang Kelantan mungkin buat lagi sedap sbb makanan dorang...
Selain gulai ikan tu...mak aku juga buat telur dadar & gunakan serunding daging ....serunding ni pun mak aku kirim kt kawan dia orang kelantan...orang kelantan panggil sambal daging...
Dalam kon tadi..isi 1 sudu nasi yang dimasak lembik tadi & tekan2 supaya padat & sampai hujung kon tu...Mak aku kata sbb hujung kon tu kecik..maka picit2 nasi tu supaya sampai hujung kon tu...
Pastu isi 1 sudu kecik serunding daging
Pastu isi plak 1 sudu lagi nasi sambil tekan2 supaya padat..
Pastu isi plak gulai ikan...
Pastu isi nasi lagi 1 sudu....
Last sekali letak sikit telur dadar...
Pastu tutup kon tu macam bungkus kacang rebus...semat ngan pencungkil gigi supaya kemas..
Step dia ...aku dengar cam susah je...tapi bila tengok yang dah siap..bila buka..nampak isinya...rasanya x la susah sangat...tapi mak aku kata kena la rajin & sabar....
Cucuk/semat ngan cungkil gigi supaya kon tu kemas & cantik..
Nampak cam xdela apa sangat...Mak aku kata walaupun nampak simple tapi unik...& rasa nak makan...& nak makan...& naka makan lagi...
Banyak la juga mak aku buat....Dekat 20 biji juga....Semuanya selesai kami kerjakan bersama sorang satu mug air teh 0 panas........hahahaha
Itulah ceritanya nasi tumpang @ nasi tupe....walaupun kami bukan orang kelantan...tapi mak aku kata kami makan ngalahkan orang kelantan....Dia punya "feel" tu masa makan kt hujung kon tu....nasi lembik yang comel je hujung kon tu..memang feel la layannnn.....brrrrrr
Terbaikk..sy ore klate tabik spring ko awok ngn mok awok..teringin nok belajar buat nasi tumpe ni..;)
ReplyDeleteTerbaikk..sy ore klate tabik spring ko awok ngn mok awok..teringin nok belajar buat nasi tumpe ni..;)
ReplyDeletejange tabik sis...kawe buke polih..
ReplyDeletehahahaha...
Suka Kelantan sebab banyak makanan sedapppp
Dap erm...
ReplyDeleteDap erm...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteselalu follow blog akak ni. menu byk yg rare tapi cara masak semua buat terliur. hehe
ReplyDelete