Monday, 9 June 2025

PERCUBAAN BUAT LEMANG RAYA HAJI

 Salam Aidil Adha 1446(2025)

Kita masih berada dalam hari-hari tasyriq & ramai masih menjalankan ibadah qurban.

Alhamduliah,Raya Haji tahun ni masih berpeluang balik beranak @ Kedah.

Walaupun raya ke-2 dah kena balik KL tapi sekurang-kurangnya dapat balik raya kan...


Tak pernah-pernah kami buat lemang.Selalunya raya mak akan buat ketulat palas berkilo-kilo.Tapi Raya Haji kali ni,mencipta sejarah untuk kami buat lemang🤣.
Selalu tiap kali raya memang pakcik akan beli lemang sebab pakcik kan orang Pahang..wajib la lemang kalau raya.

Ketupat palas tetap juga buat.Tapi kata mak,ni la raya paling sikit buat ketupat.Buat dua kilo pulut & dapatlah +- 4.5kg ketupat palas..
Kami excited nak buat lemang bila adik jantan sorang tu suarakan hasrat nak buat lemang.



Puncanya bulan April baru ni mak upah orang tebang  pokok sentul sebesar 2 pemeluk tepi pagar rumah...juga pokok stey lebih sepemeluk depan rumah...pokok moktan biji  dan pokok bekka yang menjulang tinggi.
Maka banyaklah kayu & dari situlah anak bogsu mak tu ajak buat lemang lerana banyak kayu boleh dijadikan kayu bakar.Tambah pula kayu dari pohon gred A memang banyak bara dan sesuai nak bakar lemang.

Buluh lemang,adik jantan tu cari dalam hutan kat kampung.Daun pisang hutan memang ada subur tepi rumah.Pulut Achik beli...Santan mak beli..habis eku boli apo?
Den boli garam yo sobab mura
🤭🤣🤣

Dipendekkan cerita...
Kami pun buatlah lemang.
Kerana masih belum yakin...kami mulakan dengan 3kg pulut...1½ kg santan pekat ..½ genggam garam kasar.
Bahan tak banyak & nampak mudah tapi dah buat tahu ler mengkomer🤭
Dari nak cari buluhnya...
Nak gergaji jangan sampai pecah buluh tu..
Nak basuh buang segala miang buluh ...
Keringkan buluh..
Maaukkan daun pisang
Masukkan pulut & santan..
Dari panduan Pakcik,kami pun basuh pulut...rendam dalam santan bercampur garam.
Achik masukkan daun pisang dalam buluh...kami sama sama isikan pulut + santan..
Isi pulut jangan penuh sangat...kena tinggalkan agak2 3 ruas jari diataanga...Jangan hentak kuat ..kang padat sangat santan tak sampai bawah & tak masak nanti.
Kemudian isi lebihan santan hingga tenggelam pulutnya..


Kena buat pulak tempat bakar untuk sandarkan buluh lemang.

Mula mula bakar api kena kuat aupaya pulut dan santan mendidih dalam buluh tu .
Pastu baru gunakan bara api sahaja & kena balik balikkan batang buluh tu supaya masak sekata .
Ni la yang paling mencabar...Dengan panas bahang nak kena pusing pusingkan batang buluh tu..Duduk bersalai tepi bara api...
Uiiii...tabah betul adik jantan tu dengan mak demi nak pastikan lemang masak elok .
Nak bakar bukan sekejap tapi memakan masa 3-4 jam bergantung kepada saiz buluh..Kalau buluh besar,banyak isinya lambatlah nak masak.


Dari 3kg pulut...dapatlah 9 batang lemang


Tapi tiba-tiba bilangan dah jadi 10..
Hahaha...yang sebatang paling kiri tu adalah cubaan nak buat manok pansuh...Tapi manuk sikda...Kami gantikan pusut pansuh...hihihi
Habis la pucuk ubi keliling rumah kami sumbat dalam buluh tu..
Sedap tau.  tapi sayang cakap pun tak guna sebab  lupa nak snap pic..🤭



Ni buluh yang besar...Yang lain dah masak ...depa 4 batang ni belum masak lagi..




Nampak terlebih garing kan...
Tapi inilah fav Achik.Achik nak lemang garing berkerak macam ni.


Ni yang masak elok tak garing.


Alhamdulillah...walaupun 1 trial tapi menjadi


Alhamdulillah....
Percubaan buat lemang berjaya..
Semangat membara nak buat lagi raya puasa tahun depan...
Kalau bara semangat tu menyala..mungkin belum raya pun akan buat..
Bak lirik lagu popular sekarang

...
🎼Jika tidak hari ini...mungkin minggu depan...
🎵Jika tidak minggu ini ..mungkin bulan depan..
Jika tidak bulan ini...mungkin tahun depan🎶




Video penyediaan buat lemang  ni ada saya kongsikan  kat SEROJA PUTIH


Untuk video  " PERCUBAAN BUAT LEMANG RAYA HAJI" ni  boleh klick :
👇👇👇👇





12 comments:

  1. Seronok bakar lemang tapi kena bantak bersabar sampai lemang siap masak.
    Pernah dulu waktu masih ada arwah ayahanda, kami buat lemang time raya. Sekarang adik dan abang ipar yang pakar buat lemang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...walau panas membahang tapi mencicip hasil air tangan terasa nikmat dan kepuasan.
      Bagusnya ipar duai meneruskan warisan..semoga anak cucu kita juga akan menyambung tradisi melemang ini

      Delete
  2. seronok buat lemang tp nak kena sauna tepi api tu yg tak sggup hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..betul..buat dalam cuaca panas pulak.Tapi kalau hujan camana nak hidupkan api...kan..🤭

      Delete
  3. semangat membara tu...
    Alhamdulillah jadi helok, lagi puas makan...ikot tekak sendiri rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..
      Achik la paling puas hati dapat makan lemang garing berkerak🤭

      Delete
  4. Dulu masa mak, makcik2 masih ada memang kami smeua buat lemang, bila dah x sihat semuanya dan dimamah usia...beli aje la lemang...cantik kejadian lemang tu walau 1st trial...yang garing tu sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...yang garing sedap makan panas panas ..
      Alhamdulillah,masih ada yang jual dapatlah yang dah dimamah usia merasa walau tak sama air tangan sendiri

      Delete
  5. Wah.. 1st time buat lemang pun da cukup cantik kejadiannya.. xyah beli da.. kak lin suka lemang.. apa2 base pulut, mmg fav kak lin.. kita geng kan umi cella.. 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL.....
      kita geng suka pulut...apa saja asal namanya pulut memang suka

      Delete
  6. Lemang bambu ini susaaah cari di Jawa termasuk jakarta. Tp sumatera trutama Padang masih banyak. Memang sedap yg berkerak itu kak. Saya pun suka yg begitu

    Belum pernah lihat secara langsung pembuatannya, tp pastilah lamaaa dan butuh sabar yaa 😅😅. Belum lagi preparation. Memang kalo saya nak cari yg sudah jadi saja 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...baru saya tahu rupanya di Jawa susah dapat lemang ya..
      Baru perasan bila tonton youtube memang jarang nampak juadah lemang kalau youtuber dari sana.
      Kalau di sumatera kehebatan mereka merendang daging kan..ngiler rendang minang

      Delete