Monday, 26 May 2025

PENGAT UBI KELADI PENANGAN KOMEN KAK LIN

 

Pengat Ubi Keladi...

Tapi tajuknya Pengat Ubi Keladi Komen Penangan Kak Lin..hihihi


Sebabnya masa posting PENGAT LABU TAK KUPAS KULIT Kak Lin dari Putrajaya ada komen beliau masak pengat keladi...Terima kasih Kak Lin,walau hanya kenal di alam maya tapi selalu tinggalkan jejak.

Tetiba terbayang betapa sedapnya pengat keladi yang kenyal dan berkanji ubinya tu ..

Tak boleh jadi ni....Esoknya balik kerja singgan Checkers & cari ubi keladi...hihihi


Maka semalam hari Ahad...dah nak malam pun gigih memasak pengat keladi ni...

Patutnya masak awal sikit boleh la Cella bawa balik kolej..
Tapi masa awal tu macam malas nak masak sebab dok kemas peti ais keluarkan mana makanan dan barang yang dah expired bagai.....Cella balik kolej pun just masak nasi putih & ikan goreng + sup campur -campur ja..

Tapi dah nak maghrib..eh,tekak ni dah tak boleh tahan teringin nak makan pengat keladi...hihihi

Video penyediaan  pengat ubi keladi ni ada saya kongsikan  kat SEROJA PUTIH


Untuk video  " PENGAT UBI KELADI" ni  boleh klick :
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

12 comments:

  1. Sedap ni...lama x makan...rasa lemak2 keladi tu...

    ReplyDelete
  2. Uish.. tetiba jd tajuk bsr plk kak lin.. kalau la lauk nya hebat, kembang hidung kak lin.. tp ni pengat keladi.. apapun, seronok plk bila umi cella mention nama kak lin..
    Seronok baca blog umi cella ni.. rasa mcm borak face to face.. pengalaman umi cella pun kak lin salute.. byk sharing umi cella yg buat kak lin terhibur.. mmg kita kwn di alam maya.. ๐Ÿค—

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...nama memberi impak dalam perhubungan.Kalau jumpa rakan lama yang masih ingat nama kita rada besar hati kan...@ kalau cikgu lama kita masih igt nama kita...uiii bangga kan..
      Apapun saya menikmati pengat keladi penuh feeling...hihihi

      Delete
  3. sedapnya...tapi, linda bab2 masak pengat nie..tak teror sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janji empuk...ada rasa lemak manis & sedikit masin untuk naik lemak..pada saya dah kira jadi dah tu...hihihi

      Delete
  4. waahhh sedap pengat ubi keladi ni! Mak Lang sebelah rumah mmg suka pengat jenis camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni Makngah...pun suka....kalau berjiran boleh hari3 layan pengat bertukar tukar pengat ni...hihihi

      Delete
  5. Adoi sedapnya!
    Sy tak reti nak masak bab² keladi ni, tak reti siang keladi ๐Ÿซฃ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kalau batang keladi ada issu ..selalu gatal...tapi kalau ubi keladi ni in shaa Allah...jenis tak gatal kot..dia tulis keladi mawar

      Delete
  6. Pengat, kalo di sini namanya Kolak. Sukaaa sangat. Biasa banyak yg jual saat Ramadhan. Kolak pisang, ubi, biji salak, saya sukaa semua. Apalagi pakai tambahan biji delima ๐Ÿคค๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  7. Sedapnya pengat keladi.
    Raya puasa tempoh hari sempat buatkan bonda pengat keladi. Empuk kenyal rasanya.

    ReplyDelete