Saturday, 7 March 2015

MASAK LEMAK CILI API JERING DENGAN IKAN TENGGIRI....

Masak Lemak Cili Api Jering Dengan Ikan Tenggiri...
Agaknya sekarang ni musin jering kot.....
Hari Rabu,mak aku masak Sambal Jering...
Semalam plak Masak Lemak Jering Dengan Ikan Tenggiri
 Mak aku kata jering ni lagi sedap masak lemak dengan ikan bilis tumbuk jew..



Ikan tenggiri ni ada sepotong je...
Tapi kitaorang makan 3 orang sampai pun tak habis....
Hanya kuahnya jer yang licin...!!!!
Walaupun pedas tapi memang sedap giler...!!!!
Semalam makan bertiga sebab kakak balik..
Kakak balik hari Khamis malam...naik keretapi..!!
Waaaa....bestnyer...
Aku x pernah naik keretapi...huhuhuhu

Ni la yang menyebabkan Ikan Tenggiri tu x hhabis...
Hahahaha....
Ayam Goweng..!!!!
Memang aku ngan kakak akan makan ayam goweng la daripada ikan tenggiri tuh..!!!
Kalau abang tengok Ayan Goweng ni....
Mau nangis abang..!!
Sebab xleh rebut ngan aku & kakak..!!!
Hahaha...
Huhuhuuhu...tiba-tiba aku windukankan abang..!!!!


Mak aku kata Masak Lemak Cili Api Jering ni sebab nak habiskan stok jering...
Jering xboleh biar lama-lama dalam peti ais...nanti bau dia mamang....harummmmmmmm..
Sebenarnya kalau biar lama-lama..bau jering akan hancing macam kencing do...!!!! hahaha


MASAK LEMAK CILI API JERING DENGAN IKAN TENGGIRI

 1 keping ikan tenggiri
8 biji jering tua
1 asam keping
3cawan santan
1 helai daun kunyit
garam & sikit gula

Bahan tumbuk
5cili padi Bangladesh
1 ketul kunyit segar
1. Kikis kulit jering & rebus hingga empuk


 2. Jering yang sudah empuk ditumbuk sehingga pecah-pecah sepaya nanti akan menyerap kuah.Dalam periuk yang sama masaukkan jering & bahan tumbuk


 3. Masukkan Ikan tenggiri, santan,garam,sikit gula & asam keping & masak hingga mendidih



 
4. Masak hingga agak pekat & taburkan daun kunyit yang dihiris halus...

No comments:

Post a Comment