Tuesday, 28 May 2024

PUCUK BETIK TUMIS PEDAS,SAMBAL UDANG PETAI,TELUR MASIN,ULAM & BUAH


Nikmatnya sesekali dapat makan nasi berlaukan citarasa sendiri di hari minggu 


Pucuk Betik Tumis Pedas.Antara lauk yang kena dengan tekak kampungan ni.


Pucuk betik pemberian Kak Izzah dua minggu lepas.Dah lama pucuk betik ni bersemayam dalam peti ais.Baru berkesempatan nak masak..hihihi


TUMIS PEDAS PUCUK BETIK.

3 jambak pucuk betik

ikan bilis,minyak,gula,garam


Bahan hiris:

Bawang merah

Bawang putih

cili merah

cili padi

buah tomato masak


1. Rebus pucuk betik bersama sedikit garam hingga lembut.Tolan dan hiris kasar.

2. Panaskan minyak dan goreng bilis.Ketepikan.

3.Tumis bahan hiris hingga harum dan masukkan pucuk betik hiris & bilis goreng serta perisakan.

4. Kacau goreng hingga sebati dan sesuaikan rasa 



Masak juga sambal udang petai untuk untuk depa orang muda yang memang tak berminat dengan sayur pucuk betik pahit tu...hihihi


Juga rebus 4 butir telur masin


Ulam yau mak 


Oren & buah naga merah


Kepuasan tekak...


9 comments:

  1. Lama tak bersiaran, sihat ka Mak Cella?
    Cantik telur masin tu... Homemade ka?

    ReplyDelete
  2. aduh sedapnya menu kampung gini kak

    ReplyDelete
  3. rindu dgn entry akak...nampak ada sebiji telur ayam masin tu,rupanya telur masin guna telur ayam lagi sedap kan kak...

    ReplyDelete
  4. Tak pernah makan/masak pucuk betik. Tapi kalau kata pahit…alamak tak berani nak cuba makan 😄

    ReplyDelete
  5. SA pun suka makn pucuk betik, tapi SA suka celur jer and cicah sambal belacan..bagus untuk kesihatan

    ReplyDelete
  6. ulam pucuk betik cicah smbal belacan sedappnyaa!

    ReplyDelete
  7. Menarik tumis pucuk betik tu. Tapi sini payah nak jumpa betik jantan.

    Done follow!

    ReplyDelete
  8. Sedapnya pucuk betik tumis.Rasa pahit-pahit ubat.

    ReplyDelete