Happy Mother's Day untuk semua
Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Sunday 12 May 2024
ULANG TAHUN KELAHIRAN ANAK JANTAN NAN SORANG
Hari ini 12 Mei merupakan ulang tahun kelahiran anak jantan nan sorang tu merangkap anak sulung daripada tiga bersaudara.
Semoga Allah panjangkan usia yang barokah,limpahkan rezeki dan merahmati anakanda.
Juga untuk anakanda Adah yang bermurah hati belanja brownies & menaja makan malam ini.Semoga Allah limpahkan rezeki yang barokah
Untuk anakanda Cella semoga Allah memudahkan segala urusan yang baik baik.
Saturday 11 May 2024
STRAWBERRY & BLUEBERRY
Strawberry & blueberry
SYAWAL DAH HABIS & TB MENU IFTAR PUASA 6
Pejam celik pejam celik..dalam sedar tak sedar Syawal 1445 dah hari terakhir..
Esok Jumaat dah masuk Zulkaedah..Berbaki hanya 2 bulan sahaja lagi tahun Hijrah 1445..
Bila mula tinggalkan blog tak berupdate..jenuh nak hidupkan semangat yang kian malap.Banyak ja gambar dan cerita yang tertangguh dan terbiar dalam gallery dan draf tidak tersusun.
Tayang menu puasa 6 ja lah dulu..Puasa 6 kali ni pun berselang seli sahaja..Tidaklah berturut-turut seperti tahun tahun yang lalu.Apapun syukur Alhamdulillah,akhirnya dua hari lepas selesai juga puasa 6 walau dah hujung hujung.
Saturday 4 May 2024
MELEMPENG
Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni
ASAM PEDAS SARDIN CILI MERAH
RASA MACAM NAK SAMBUNG BELAJAR LA!
1 Mei cuti umum Hari Pekerja...
2 Mei..Khamis dapat arahan hadiri taklimat berkaitan kerja kat City University..
Macam tak pernah dengar pulak university ni..Ke...saya je yang tak pernah dengar?
DENGGI BUKAN COVID PUN BUKAN
Lepas raya,antibodi macam tak berapa kuat.Mungkin juga faktor umur dan faktor pemakanan.
Ubat dah berjenis jenis telah..Air kalapa dah 3 biji minum..namun tiada tanda sembuhnya demam dan sakit kepala.Mata dah naik sembab asyik keluar air mata bila kepala berdenyut.
Kena bawa darah sendiri ke makmal & tunggu result keluar & bawa semula ke unit demam untuk jumpa doc.
Tuesday 30 April 2024
BUAT CENDOL GUNA TEPUNG HON KWE MEMANG MENJADI
Teringin nak makan cendol buatan sendiri...supaya boleh ikut nak lemak,manis bagai ikut tekak sendiri
Dulu zaman kanak-kanak,mak selalunya akan buat cendol pada musim menuai padi.Masa musim menuai padi ( antara bulan Disember - Mac tu kan cuaca panas.Sesuai la buat cendol.Tapi resipi ori orang kampung mestilah guna teoung beras yang ditumbuk sendiri.
Beras direndam semalaman dan di sejat sebelum ditubuk dan diayak.Lepas tumbuk tepung,mak akan tumbuk pula daun pandan.Harum sekampung.
Kemudian tepung beras dibamcuh dengan air pandan dan air kapur( kapur yang dimakan dengan sirih tu).Air kapur tu untuk kasi adunan cendol jadi kenyal dan tak mudah basi.
Acuan cendol mak buat dengan menggunakan periuk lama .Mak lubangkan banyak banyak mengunakan paku besar.Adunan cendol tu biasanya mak lenyek dalam periuk berlubang tu yang bawahnya mak tadah baldi atau periuk besar berisi air yang banyak.Nikmat dapat makan cendol musim panas.Ya la kita anak kampung mana pernah jumpa cendol mamak bawah pokok.Hanya kenal cendol air tangan mak ja.
Tapi nak mengulangi proses membuat cendol macam mak,rasa tak terikut...nak tumbuk tepung bagai memang tak la kan...
Tapi boleh ja guna tepung beras beli siap dan blend daun pandan serta guna kapur sirih untuk rasa seakan ori dulu dulu.Mungkin lain kali saya akan cuba..
Tapi untuk kali ini saya gunakan tepung Hon Kwe
Akhirnya dapat juga makan ( eh,cendol ni kita nak sebut makan ke minum ek?)hihihiJAMUAN RAYA TEMPAT KERJA & HADIRI WALIMATULURUS @ MAGICA HALL
Syawal dah nak sampai penghujung dah..Minggu depan dah last.
Kelmarin..tempat kerja saya pun ada buat Jamuan Raya sempena syawal.
Tersama tema warna dengan Lin...Serupa tapi tak sama
Geng bujang trang tang tang....group intern..
Lontong,ketupat,sate ayam dan sate daging,lemang,rendang,
Sayangnya,masa saya rakam ni tak semua makanan terakam & ada yang masih belum sampai.
Esok 1 Mei...cuti kan..