Salam Ramadhan ke 11.
Dah start mengukis,maka makan la ala kadar sahaja untuk iftar.
Pukul 7.00 malam baru saya mula masak.Kelentang kelentung ..Alahamdulillah siap sebelum azan maghrib.
Buat jeruk cili kicap sebagai booster🤭
JERUK CILI KICAP
5 biji cili merah...kalau cili yang kecut lagi bagus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu makan cuka
1. Hiris cili nipis2...kalau yang kecut senang ...gunting kan sahaja...x perlu buang bijinya.
2. Tuangkan kicap manis & cuka..
3. Biarkan seketika supaya rasanya mesra..lagi baik disediakan sehari sebelumnya...simpan dalam bekas bertutup...sedap dimakan bersama kuay teow..mee & nasi goreng..
Jeruk Cili Kicap tu boleh tengok SINI..
Iftar bertiga beranak semalam.
Rebus 3 biji telur ..sorang sebiji.
Buat la Air Teh Bunga KA.
Kali ni lengkap semua bahan.
Teh bunga
Buah longan
Limau Kasturi
Asam boi
Ais
Air ni lagi sedap tanpa asam boi macam
Kata depa...asam boi tu membuatkan rasa dah tak sesegar teh bunga + limau kasturi dan longan sahaja.
Lain kali nampaknya kena buat tanpa asam boi la...hihihi
Citarasa anak-anak tak suka tambah asam boi ye.
ReplyDeleteEncik Suami pula suka bubuh asam boi, timbulkan rasa masam masin sebab teh bunga dan air longan tu dah cukup manis.
Benarlah selera berbeza..hihihi
DeleteBukan makanan saja kan..kain baju raya pun selera berbeza.
Wahhhh.. sikit lagi nak sama menu dengan orang di sanun.
ReplyDeleteKhannnnn.....🤭
DeleteSA pun x suka asam boi..setuju yang rasa masam masin asam boi tu ganggu kesedapan
ReplyDeleteAnak-anak geng SA..
DeleteSaya boleh ja telan dengan rasa asam boi tu
ammi pun buat minggu lepas air ni..tp takde asam boi. pastu gedik gi letak ais krim soda.
ReplyDeleteWow ...
DeleteWalaupun gedik..mesti sedap kan?🤭
belum berkesempatan lagi nak cuba resepi dari KA
ReplyDelete