Bukan favourite aku...
Kuey Teow ni favourite kakak...
Tapi no choice..!!
Itu jer mak aku masak
Makan jer lah...
Kakak lak xde masa mak aku masak Kuey Teow ni..
Aku pun x tahu naper aku x minat sangat ngan Kuey Teow..
Kalau Kuey Teow Tomyam rasa lagi ok...
Bukan x makan...
Cuma x minat..
Makan pun without feel...
Cuma nasib baik ada Jeruk Cili Kicap ni jer yang buat aku boleh makan..
Sebab Jeruk Cili Kicap tu memang ngam jer ngan Kuey Teow Goreng..
KUEY TEOW GORENG ...mak aku
1 bungkus kuey Teow
6 ekor udang - hari ni guna 6 ekor jew
10 pokok kucai
1 cawan taugeh
2 bawang putih
3 sudu minyak tumis
1/4 cawan Kicap Manis Jalen
sikit garam
Bahan blend:
2 cili merah
1/2 bawang besar
1. Panas minyak.Goreng udang sekejap & angkat.Dalam minyak sama tumis bawang putih.
2. Masuk cili kisar sampai garing.Pastu masukkan udang & garam
3. Basuh kuey teow & tapis. Masukkan dalam kuali yang ada cili & udang.
4. Gaul rata2 & tuangkan kicap manis secukup yang disukai.
5. Sebelum angkat campurkan taugeh & kucai & gaul sekejap terus tutup api..
JERUK CILI KICAP
5 biji cili merah...kalau cili yang kecut lagi bagus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu makan cuka
1. Hiris cili nipis2...kalau yang kecut senang ...gunting kan sahaja...x perlu buang bijinya.
2. Tuangkan kicap manis & cuka..
3. Biarkan seketika supaya rasanya mesra..lagi baik disediakan sehari sebelumnya...simpan dalam bekas bertutup...sedap dimakan bersama kuay teow..mee & nasi goreng..
Sebenarnya JERUK CILI KICAP & KUEY TEOW KAT SINI ... kat sin lagi ngancam
Mak aku cakap sebab hari ni nyer Jeruk Cili Kicap ni guna cili merah yang berkilat tu..
So,bila masak ngan kicap cili tu jadi kembang lembik...
mak aku kata nak wat Jeruk Cili Kicap ni elok guna cili merah yang kedut-kedut banyak biji atau yang dah kecut lagi sedap..baru rasa cili tu sedap..
No comments:
Post a Comment