Tuesday 12 May 2020

JUADAH IFTAR 18 RAMDHAN 2020(PKPB-COVID 19)

Juadah Iftar semalam
Ramadhan 18 Ramadhan


1. KARI IKAN TONGKOL + TIMUN
2 keping ikan tongkol
1 biji tomato masak
1/2 biji timun
2 asam keping
2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa
bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari

1. Timun x perlu kupas. Belah dua d potong serong
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis
3. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan  ikan,asam keping dan garam.
5. Masukkan santan cair dan timun & biar mendidih
6. Tambah santan pekat,tomato potong.
7. Perlahan api dan biat kuah mendidih perlahan dan naik minyak
8. Sesuaikan rasa

2. CHICKEN POPCORN
2 keping dada ayam
1 cawan tepung bestari
minyak untuk goreng
sos pilihan

1. Hiris isi ayam anggaran 1/2 x 1/2 cm
2. Gaulkan isi ayam dengan 2 sudu tepung bestari & kacau bersama isi ayam d viar beraalut seperti pes.
3. Perap 10 minit.
4. Masukkan baki teoung dalam plastik beg & masukkan juga isi ayam perap tadi
5. Goncang2 beg plastik hingga semua ayam bersalut & cerai2kan
6. Panskan minyak & goreng hingga garing. 



3. SAYUR PAK CHOY SOS TIRAM
RESIPI SAYUR PAK CHOY.. KAT SINI


4. SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
1 mangkuk bilis - belah 2 dan bersihkan
1 bawang besar - hiris
1/2 cawan minyak
1 sudu teh garam
2 sudu gula melaka
1 asam keping
1 daun pandan
Bahan Blend
30 cili kering
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Panas minyak dan tumis pandan bersama bahan blend hingga naik minyak
2.Masukkan asam,garam dan gula serra bilis tanpa goreng
3. Masukkan juga 1 cawan air dan biar mendidih hingga kuah pekat
4. Sesuaikan rasa


5. TELUR MASIN REBUS


6.TEMBIKAI

SELAMAT BERPUASA

No comments:

Post a Comment