Monday, 6 November 2023

LAUK FROZEN MINGGU INI

 Lepas Asar semalam masak...

Lauk frozen minggu ini.
Banyak menu ulangan saja.
Masak yang anak jantan tu suka makan.



Sambal Udang Petai..

Kemudian masak Asam Pedas Ikan Pari..




Campur juga terung bulat yang dibelah belah dan goreng sebelum dimasukkna dalam kuah.




Sebenarnya masak asam pedas ni sekali harung dengan ayam bahagian dada yang dipotong-potong.
- Asam  pedas pari dengan terung

Dah cedok ikan pari  & terungnya..
Baki ayam dalam kuah saya tambah belahan buah tomato masak..Maka jadi la
- Asam pedas ayam dengan tomato


K
Kurma Kambing (lamb)  & 
Biri-biri( mutton,)







Yang daging nampak cerah berlemak sikit tu mutton.
Daging yang nampak gelap sikit tu lamb..

Saya masak 2 slices mutton dan 6 slices lamb .


Hasil bersilat di dapur lebih kurang 3 jam + nak mengemas sumua..
Penat la juga tapi tak  apa lah 
"Berakit-rakit ke hulu..berenang-renang ke tepian"...



Hasilnya...

Sambal Udang Petai - 2 bekas

Asam Pedas  Ayam + Tomato- 2 bekas

Asam Pedas Pari + Terung - 2 bekas

Kurma Kambing  - 3  bekas

Kurma Biri-biri - 1 bekas 

Sambal Bilis Tempoyak - 1 bekas


10 comments:

  1. Ni semua mesti jenis² lauk yg laku kerasssss!

    ReplyDelete
  2. Wowwww..nak sebekas makngahhh πŸ˜‚

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. bagusnya... nak kena rajin jugak mcm ni

    ReplyDelete
  5. Mama Cella jadi contoh teladan yang baik untuk kami!

    ReplyDelete
  6. Terbaik πŸ‘
    Biaq susah2 dulu, pastu kita rilek. Gantung periuk seminggu la lagu ni hikhik

    ReplyDelete
  7. Tudiaaaa...senang aih nak makan kasi perangat ja kan...

    ReplyDelete
  8. Saluuut lah kak πŸ˜…πŸ‘πŸ‘πŸ‘. Saya rasa bakal lebih dari 3 jam kalo saya yg buat 🀣🀣. Tapi memang bikin lauk dengan cara ini sangat praktis..tinggal panaskan. Tak capek masak tiap hari kan

    ReplyDelete
  9. rajinnya akak, macam2 lauk pulak tu

    ReplyDelete
  10. Kalau ammi masak byk camni mau 7 jam bertapa kat dapo. Sy tak reti masak lelaju

    ReplyDelete