Dah lama tak masak sardin..Tetiba semalam teringin nak makan sardin.
Takkan nak makan sardin saja.Keluarkan la kobis dan terung.Slices kan terong bulat tu sederhana tebal...
Bancuh tepung Bestari macam nak celup pisang goreng tu...
Cella tukang goreng sementara saya masak sayur kobis dan nak mandi...
Panas betul sekarang,masuk dapur sat ja dah bermandi peluh.
Jadilah Terung Celup Tepung..
Terung kalau masak macam ni memang laku keras.Kalau campur dalam kari atau asam pedas...kita sorang la makan...
1. Hiris terung nipis-nipis
2. Jerang air dalam kuali + sikit garam dan sikit minyak.Celur kobis hiris tadi dalam 3 minit,tapiskan.Celur juga seminit suhun dan tapiskan.
3. Cincang 2 ulas bawang putih
Hiris halus 1 pokok daun bawang.
Tambah juga 1 sudu chilly flakes.
Tuang juga 2 sudu kicap pedas
Gaul semua bahan ni dan
tuangkan ½ cawan minyak panas.
Kacau sebati.Harum sangat bau..
4. Tuang kan semua bahan no 3 tadi ke dalam kobis dan suhun yang sudah direbus.Gaul rata dan sesuaikan rasa.
Masya Allah....harum dan sedapnya kobis minyak cili ni.
Alhamdulillah...puas dapat makan makan nasi walau lauk simple ja..Simple-,simple pun takda la rajin nak masak macam ni tiap hariš¤£
Walaupun simple tapi tetap menyelerakan.
ReplyDeleteTengok terung celup tepun tu teringat Fuad. Budak tu suka goreng sendiri kalau teringin makan.
Simple tapi menarik..yeay dah tau dah nak buat apa terung yang pak zain tanam tu...leh goreng tempura macam ni
ReplyDelete