Sunday, 30 June 2019

RENDANG AYAM PENCEN CILI PADI




Mak aku masak Rendang Ayam Pencen
Haaa....jangan tanya aku
Sebelum ni ayam ni kerja apa
Sebab aku kenal ayam ni pun lepas dia dah pencen
So...aku x tak tau ayam  ni pencen askar ke..polis ke...cikgu ke..bomba  or apa
Tapi mestilah ayam ni kerja goverment kot sebab tu namanga ayam pencen
Hahaha...sebab masa ceramah kerjaya cikgu kata kalau kerja goverment nanti dah retire ada pencen
Kalau kerja private ada simpanan EPF
Mmm....aku nak kerja apa ek...?


 Rendang Ayam Pencen Ciki Padi
Pepagi lagi mak aku dah masak
Bukan untuk open house
 Just  makan sendiri
Ajak mak aku buat open house tapi mak aku diam jer..
Dah lama mak aku x buat open house kat rumah
Biasanha setiap tahun mak aku akan masak & order makanan & buat open house untuk kawan- kawan mak  kat tempat mak aku
Haaa...itu bukan open house..
Itu open table..!!
Hahaha...
Actually mak aku akan buat open house tu kat pondok atas bukit kecik tepi pondok jaga tu la..
Happening nya masa tu...!
Kadang kakak akan ikut sekali tolong
Tapi ni dah 2 kali raya mak aku x buat..
Mmm....hari ni dah last weekend untuk orang buat open house raya
Coz ..next weekend ...bulan Syawal daah habis
Rabu ni lastday Syawal
Tinggal 3 hari jer lagi...
Hari ni aku ada jemputan 3 open house
Umah Afiq kat Baiduri
Umah Auni kat BTHO
& 1 lagi lat Desa Pandan....
Mak aku pun cakap ada jemputan gak
Kakak pun sama ada open house umah Kak Mai kat Permaisuri & kawan kakak dekat erea rumah ni jer

Mak aku cakap sebelum gi open house
Masak dulu rendang ayam pencen ni  dan pulut
Untuk breakfast

Ayam Pencen sedang direbus
Nampak jer ayam ni keding
Tapi air rebus dia berminyak..
Banyak juga lemak ayam ni walaupun x nampak pun.
Mak aku cakap sebab ayam ni dah pencen
Opkos la ayam ni dah tua
So..isi dia keras tapi sedap berlemak & bertexture..!
Kena rebus sampai empuk dulu baru masak rendang
Haaa...actually mak aku cakap boleh jer terus masak rendang tanpa rebus
Tapi ni sebabnya mak aku beli ayam pencen ni semalam...hari Jumaat
So..malam tadi mak aaku rebus sampai masak
Pagi masak rendang untuk makan ngan pulut
Mak aku cakap lagi jimat masa nak masak rendang


Terliur weh
Sebab aku memang suka ayam pencen
Coz isi dia liat- liat skit dan rasa sedap



Lagi feel kulit ayam pencen
Krup krup krup
Tapi sayangnya aku hanya mamou tengok
Tak berani nak makan
Naper..?
Sebab malam tadi aku kena cerry berry
Dari pukul 2 pagi aku xleh lana
Beberapa kali aku muntah dan berry
Sampai rasa lemah badan
Mak aku pun cakap mak aku juga rasa nak muntah juga
Aku syak kitorang kena poisened food
Coz dari petang sampai makan aku ngan mak aku makan beberapa jenis makanan yang sama
Kakak xmakan sebab kakak gi Puncak Alaam hantar assigment..Tengah malam baru kakak balik
Abang pun sama x makan pun
Aku ngan mak aku jer makan
Sebab nak juga gi open house umah Auni
Aku kuatkan semangat walaupun badan masih lemah
Tu sebab aku x berani lagi nak makan Rendang Ayam Pencen ni
Takut nanti muntah ,& berry lagi
So...telan air liur jer lah
Sambail makan roti cicah Milo Panas
Huhuhu

RENDANG AYAM PENCEN CILI PADI
1 ekor ayam pencen- bersihkan dan rebus empuk
2 asam keping
2 sudu teh garam
1 sudu besar gula melaka
1 kotak kecil santan
2 sudu minyak
1 daun kunyit

Bahan Blend:
1 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
3 serai
2 hiris lengkuas
1 ketul kunyit

1. Rebus ayam pencen hingga empuk
2. Panaskan  minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan ayam yang dah direbus bersama air rebusan ayam
4. Masukkan garam,gula dan asam keping.
5. Masak hingga mendidih dan kering baru masukkan santan dan daun kunyit
6. Bila pekat dan naik minyak,sesuaikan rasa dan tabur daun kunyit hiris halus

Siapppp....

2 comments:

  1. jadi, bila time makan rendang ayam pencen ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee....Sampai hari ni ada lagi...sebab mak kiter jer makan.Pagi mak kiter masak lagi pulut kacang makan ngan rendang ni...pun kiter rasa isi ayam jer x berani nak makan kuah dia walaupun teringinnnnn

      Delete