Mak aku masak minggu lepas
Kakak suka makan Bakso kat Taman Warisaan Putrajaya
Hari tu 2inggu berturut2 gi makan Bakso kat Taman Warisan Purtajaya
Mula gi makan masa RONDA-RONDA CUTI HARI MERDEKA kat sini....
Pastu minggu lepas tu gi lagi JALAN-JALAN CARI AKAN @ TAMAN WARISAN kat sini...
Sebelum-sebelum tu pun kakak selalu akan order Bakso kalau gi makan kat situ
Last week kakak ajak gi makan Bakso kat situ
Tapi mak aku cakap minggu lepas hari Rabu 28 November tu maka ku bawa mak Zamir & Mak Ismail nak makan Bakso kat situ
Tapi ditutup sementara untuk kawalan serangga..
Kwalan Serangga tu mak aku kata Pest Control
Hahaha...memang la...tapi apa tujuannya?
Ntah...mak aku soh cari info
Malas la plak...
Makanya sebab kakak x dapat makan Bakso Taman Warisan
Mak aku cakap nanti mak aku masakkan
Meatball pun dah ada
Tulang lembu ada
Mihun jer xde
Ala...takat mihun gi jer lah beli kat kedai mamak tu
Makanya mak aku masak lah Bakso
Abang bawa bekal Bakso
Sarapan kat umah pun Bakso
Lunch pun bakso
Malam makan Nasi goreng
Hahaha
Bakso ni juga fav abang
Dolu abang selalu beli Bakso kat gerai depan gate kuaters tu
Sedap
Tapi sejak jalan-jalan dah di up gred semua gerai dah pindah gi Foodcout BTS dah
Taman warisan pun dah kena tutup seantara
So...sementara nak tunggu Food Court Taman Warisan buka semula
Mak aku kata kena la masak kalau nak makan
Resipi just C&P dari older post BAKSO....kat sini....
BAKSO.. cara mak aku
Kuah:
1/2 kg tulang lembu
30 biji meatball
10 bawang putih
1 ketul halia
1 bungkus rempah bunjut sup tulang
2 camt serbuk lada sulah
Garam,gula
Mee /meehun/kuey teow
Bahan Sayur Tabur
kobis hiris halus2
taugeh
limau nipis
daun sup+ daun bawang
1. Buat kuah..Rebus tulang2 dengan semua bahan kuah sampai empuk.
2. Kalau meatball tu buat sendiri @ yang mentah...masukkan skali
3. Biar sampai meatball tu masak & timbul.Bubuh garam &gula & rasa...
4. Meehun tu rendam & celur sekejap...
5. Bubuh meehun sikit je dalam mangkuk..tambah sayur2 mentah tu & tuang kuah yang panas...
6. Hidangkan bersama Sambal Bakso
Sup Bakso
Sedapppp
Semua pun suka Bakso
Lagi-lagi sekarang musim hujan
Makan bakso panas2..
Aummm...
Ala kalau bukan Musim Hujan pun
Area rumah kitorang memang kawasan paling banyak hujan pun kat Klang Velly ni
Nak lagi Aummm
Kena letak Sambal Bakso ni..
Aumm......
SAMBAL BAKSO
1 cawan cili padi merah Bangladesh
1 bawang besar holland
2 bawang putih
1/4 cawan cuka
1/4 cawan gula
2 sudu teh garam halus
1/2 cawan air
1. Rebus cili,bawang besar dan bawang putih dengan 1/2 cawan air hingga mendidih dan bawag nampak jernih
2. Biar sejuk dan bllend semua bahan rebus bersama airnya serta cuka,garam dan gula
3. Simpan dalam botol bertutup[.
4. Untuk tahan lebih lama simpan dalam peti ais.Lebih lama lebih sdap kerana semua bahan menjadi sebati
5. Bila jhendak makan perahkan limau nilis atau limau kasturi
Buat banayak-banyak simpan dalam botol
Lagi lama mak aku kata lagi sedap
Makan ngan Mihun Sup pun sedap
Makan nga Mee Goreng pun sedap
Ni Bahan Mentah
Haaaa...mentah mean belum direbus
Ni bahan untuk sambal dah direbus
Nampak xde beza
Tapi mak aku cakap meang dah rebus
Pastu kena la blend
Sambal Bakso ni mak aku kata memang kena buat ngan cili api merah Bangladesh tu
Baru sedap
Kaalu cili padi hijau baunya maung
Maung tu apa..??
Ok...bye
bakso.... entahla tak berapa minat.. kureng sikit. arwah mak selalu cakap sedap... i cannot swallow.nama pun kurang menarik.... tak tahu kenapa....
ReplyDeleteSedap oooo...
DeleteNanti kalo sis nor demam.ke..jangan lak tetiba craving bakso..hahahaha..jabgan mare
Selalunya demand crave bubur ikan masin etc..soup daging berempah ..masak singgang. Steak haha
ReplyDeleteHaaaaa...nanti jangan jadi acam nenek kiter.Tak suka Bubur Nasi tapi semalam nenek call cakap dah 2 hari makan Bubur nasi sebab x sihat..
DeleteMaung tu bau hah.hah gtu..cmna ekk hehe..
ReplyDeleteMaung tu bau ek..?
DeleteMaung tu mcm bau busuk / mcm mashem2
DeleteMaung tu mcm ada bau xenak.,bau2 masam.,
ReplyDeleteOwh... maung tu bau yang x sedap la.. TQ info
Delete