Sunday, 19 January 2014

LEMPENG KELAPA vs COCONUT PANCAKE....

Cuti sekolah 3 hari ni mak aku asyik buat sarapan kampung je...Hari Jumaat masak Pulut Kelapa Ikan Masin & Lempeng Pisang....Hari Sabtu sarapan Nasi Ambeng..Jawa...Hari  ni .....
Hari ni mak aku kata sarapan Lempeng Kelapa.....Mak aku kata ni sarapan tradisional..kira kampung la...
Mak aku kata kalau xnak makanan kampung ni xpe..mak aku kata dia boleh habiskan....
waaaaa...mana boleh..!!!
Mak aku kata..kalau xnak Lempeng kampung ni...mak aku akan western kan lempeng tu jadi "Coconut Pancake" .... hahahhaa...lawak la....
Walaupun rasa dia macam sama je...tapi bila mak aku pancake kan dia...baru la aku selera nak makan.....
Cicah dengan Sambal sardine......
Mak aku makan Lempeng yang bulat besar masak dalam kuali tu....Aku plak makan yang mak aku masak dalam pan..bulat2 tebal...Cicah ngan Sambal Sardine....Sedap rupanya....dan...dan.....dan....rupanya lagi sedap Lempang yang mak aku nyer la sebab nipis & garing....pancake tu tebal sikit...tapi tetap sedap.Bau harum kelapa..Rasa lemak,masin & sikit manis..Cicah plak ngan sambal...minum air teh O panas...nyum3...

Tengok mak aku buat x la susah sangat...tapi itu yang aku tengok la...aku x cuba buat pun...aku amik gambar je....hahahahaha
Mak aku kata sebenarnya dia x sukat pun bahan-bahan ni..tapi agak-agak je untuk aku tulis...

LEMPENG KELAPA...COCONUT PANCAKE pun boley...!!!
2 cawan tepung gandum
2 cawan kelapa.
1/2 camt garam
1 sudu gula
2 cawan air suam- boleh tambah kalau nak lembik
sikit minyak


1. Mula-mula gaul semua tepung,kelapa,garam & gula...ramas-ramaskan supaya sebati.
2. Masukkan air suam & kacau sampai rata.Aku tengok mak aku ramas guna tangan je...
3. Kalau nak lagi lembik tambah lagi air suam...masa ni baru mak aku guna senduk..
4. Untuk versi Coconut Pancake aku nyer..... Panaskan pan & bubuh sikit minyak..& tuang 1 senduk kecik tepung tu...ratakan...Minyak tu nampak gelap sikit sebab mak aku kata dia guna minyak zaiton..
5. Bila dah agak garing bawah dia..terbalikkan & masak lagi sampai garing...
6. Versi Lempeng Kelapa mak aku nyer...Panaskan kuali yang ada telinga tu...(kalau telingan dia pekak,tarik je telinga tu...hahaha) & tuang 2 senduk tepung tu & guna belakang senduk & ratakan sampai nipis supaya garing....

7. Sama macam versi pancake...bila dah garing bawah dia..terbalikkan & masak lagi sampai garing dua-dua belah..Guna api kecik supaya warna cantik ..x la jadi hitam tompok2..heeee

Sebab saiz lempeng ni agak gedabak & x comel macam pancake....mak aku kata potong-potong la supaya nampak cantik...Kata mak aku lagi dia suka versi goreng dalam kuali yang ada telinga tu sebab baru rasa feel kampung & nostalgia dia masa kecik-kecik..
Apa yang nostalgianya kalau makan lempeng ni..?
Mak aku kata dulu-dulu nenek akan buat lempeng ni kalau minyak dah habis..Kalau minyak banyak nenek lebih suka buat cekodok..Kalau minyak sikit @ xde minyak baru nenek buat lempeng ni.Lagi satu mak aku kata nenek x panggil lempeng...tapi nenek panggil "PEKNGA"....hahaha kelakar pulak aku dengar....Mak aku kata "PEKNGA" tu singkatan dari "TEMPEK BELANGA"...Maknanya kuih tu kan dimasak dengan cara menempek pada belanga...mak aku kata kuali tu nenek sebut belanga...0oooooo...baru aku tau....



No comments:

Post a Comment