Minggu lepas masa balik dsei Pulau Meranti,ajak Cella singgah IOI Mall Putrajaya..
Nak cari kemeja putih & long skirt hitam untuk event tempat kerja.Cella pula cakap dia teringin nak makan sushi salmon..
Masa Cella tengah pilih sushi salmon tu...saya nampak pekerja baru je letakkan sebi kepala salmon yang baru diambil filletnya untuk buat sushi,,,,Terus capai masuk bakul...hihihi...Rasa jackpot betul
Syyy ...nak share tips ngan kawan-kawan yang belum tahu...Lain kali kalau lalu depan tempat sushi ni...tunggu dia siang ikan salmon tu sampai siap..Nanti depa akan terus jual juga kepala .Selain tu ...lepas proses pengambilan fillet salmon tu depa juga jual kulit salmon dan tulang salmon yang ada isi sikit sikit tu
Berebut ca ya nun alif memborong kulit dan tulang salmon tu.
Dulu saya selalu beli kepala salmon kat pasaraya dekat rumah ni...Tapi tu masa tak ramai pekerja warga asing<+, Sekarang lepas dah ramai pekerja warga asing kat section ikan tu...memang tak merasa dah...Depa sorok siap-siap kepla ikan masa depa siang untuk stok depa & kawan-kawan...Takda lagi dah nak display atau jual kat situ...huhuhu
Kalau beli kepala salmon ni saya akan ingat PUAN HAZEL yang sebelum ni pernah kongsi info dia beli kepala salmon kat Ramly Burger tu..Tapi sekarang payah nak dapat dah kan....Haaaaa,,,,ni saya share port baru,,,,,laju-laju pi ye PH,,,hihihi
Takut lepas ni dah takdan kat kita
Memang balik tak payah nak defros dan buang sisik bagai...tak hanyir dan taknberlendir langsung..Lepas ni kalau gi Aeon...cari Sushi Superstars...untung nasib dapat beli kepala salmon...Bagi yang suka kepala salmon macam saya la...
Pada saya kepala salmon lagi sedap dari ikan merah...kulitnya kenyal & tulangnya macam tulang rawan boleh kunyah rangup...Cuma kalau makan banyak cepat muak sebab rasa berlemak
Dessert buah limau bali pink ni...Setiap kali nampak isi limau bali pink ni saya akan ingat Saigon...Ramai penjaja jalanan mengandar ba
KARI KEPALA SALMON
1 kepala salmon _ belah 2 dan potong 4
3 sudu rempah kari ikan
½ kotak santan ( + air jadikan 3 cawan)
2 biji tomato masak
garam
4 sudu minyak
bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan dan tomato yang dibelah 4
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak dan garam & sesuaikan rasa.
4. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya nai minyak dan pekat..
1 kepala salmon _ belah 2 dan potong 4
3 sudu rempah kari ikan
½ kotak santan ( + air jadikan 3 cawan)
2 biji tomato masak
garam
4 sudu minyak
bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan dan tomato yang dibelah 4
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak dan garam & sesuaikan rasa.
4. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya nai minyak dan pekat..
Boleh juga tonton video saya masak Kari Kepala Ikan Salmon ni kat saluran youtube saya








Tak makan salmon. Masa baby anak sulung je pernah beli masakkan untuk dia bekal kat rumah pengasuh.
ReplyDeletekami anak beranak pula semua suka salmon..tapi tu la harga tak mengizinkan untuk selalu makan..hihihi
DeleteYa Allah Mak Cella, Sy pun beli salmon semalam. Kuat betoi jodoh kita ahahaha... Sy beli hat depa dah bungkus, ada la isi sikit² RM9. Betoi la kepala tak nampak dah la ni. Dekat pasaraya dekat tmpt Sy dok beli ni pun hilang dah kepala salmon huhu...
ReplyDeleteRamly tu lama dah Sy tak pi, tak pastilah dekat sini ada ka tak dak dah salmon frozen tu.
Ada kimia tu...Banyak juga cerita kita ada persamaan tapi disampaikan dalam cara berbeza...Saya pun dah lama tak pi Ramly
DeleteOrang Malaysia dok berebut eh kepala salmon... nak try lah cari, biasa nampak yang fillet je.
ReplyDeleteSebab sedap bagi peminat macam saya ni....hihihi
DeleteDulu saya pernah baca( rasanya saya baca tahun 90-an) ada orang Malaysia kat obesi(tak ingat negara mana) dia cerita kat sana kepala salmon dibuang begitu sahaja kerana depa hanya ambil fillet...lastly dia siap buka restoran kari kepala ikan salmon...
Fuh! Kari dia punya pekat! Melekat! Nak sikit?
ReplyDeleteBoleh uncle...bawa roti canai sekali yer..hihihi
DeleteSushi set salmon mmg sedapp.. 😜
ReplyDeletesaya pulak tak boleh go sushi salmon sebab mentah..kalau salmon grill ke ok lagi..hihihi
Deletehi awak. salam singgah dan salam kenal jugak. tq sbb sudi drop komen kat my lil blog :) menarik entry ni. i suka limau bali pink tuuu
ReplyDeleteMZ...kita dah pernah saling kunjung....cuma sejak minggu lepas kalau saya komen guna laptop akan keluar profil ni...kalau komen guna hp akan keluar pic profil langit biru tu
Deletebelum pernah makan lagi kepala salmon.. macamna rasanya.. ke sama macam kepala ikan merah, atau ada rasa yang istimewa..
ReplyDeletePada saya kepala salmon lagi sedap dari ikan merah...kulitnya kenyal & tulangnya macam tulang rawan boleh kunyah rangup...Cuma kalau makan banyak cepat muak sebab rasa berlemak
Deletebiasa makan sushi salmon je.. belum penah try kepala ikan salmon..hmm rasa mcm nak try je buat masak kari ni..
ReplyDeleteKalau peminat kari boleh try,,,sedap berlemak
DeleteIkan salmon ni dari kepala sampai ke ekor, dari isi sampai ke kulit rasa dia memang beza dengan ikan kita. Dulu kalau masuk Seoul Garden memang cari kulit ikan salmon, panggang banyak-banyak. Sekarang macam tak ada pula.
ReplyDeletewow jackpot sangat ni, dapat harga murah!
ReplyDeletesaya jarang jumpa depa jual kepala salmon kat aeon. paling2 pun jual salmon belly atau salmon skin tu jee