Tuesday, 13 May 2025

LUNCH + BIRTHDAY

Anak jantan tu bagitau ada dua orang rakannya dari Kuching datang KL...

Kebetulan Sabtu kita long weekend berkembar dwngan wesak day...rasa macam punya masa untuk tenang-tenang...saya pelawa untuk ajak mereka lunch kat rumah pada hari Sabtu tu..

Masak seadanya sahaja...Tak pi pasar pun..just masak apa yang ada..Alhamdulillah...



Kari Ikan Kacang + Bendi


Sayur Kacang Panjang + carrot & Tempe


Ayam Masak Kicap...



Ikan Pekasam Goreng Cili Bawang

Air Oren Sunquick....Syrup Granedine dah habis stok🤭



Sambal Belacan....laku keras
Mula rasa macam banyak..½ blender jar tu rasa macam banyak naw...tapi rupanya laku keras


Ulam...
Selom...timun...terung siam...carrot...tomato & lobak putih rebus..
Baru tau rupanya orang Kuching panggil ulam selom ni "daun cantik manis"

Laksa Sardin.....tak de pulak pic kuah sardin tu
Kuah sardin kan senang nak masak...takyah siang ikan🤭


condiment laksa


Limau  & Anggur


Rasberry Jelly....
Memang sentiasa simpan stok kat rumah...hihihi
Ni saya guna 2 kotak jelly Nona perisa rasberry

Terlanjur lunch reramai...Cella kata elok jer dia pi beli kek birthday abangnya ...potong kek awal dua hari..Lagipun malam tu Cella kata dah nak balik kolej...Abangnya pun nanti pada tarikh birthdaynya  12Mei nanti kena kerja..

Ada saya sharekan video kat SEROJA PUTIH


Untuk video  menu lunch  ni  boleh klick :
👇👇👇👇









23 comments:

  1. Sedap2 semua menu terliur pulak tengok. Happy birthday.

    ReplyDelete
  2. Tudiaaaaa…segitu punya banyak makanan. Rasa mcm nak try juga masak laksa sardin kot2lah sy boleh makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la Ammi ..kalau makan sardin in shaa Allah boleh makan

      Delete
  3. Rajin sungguh ni. Lauk dah berjenis-jenis, masak laksa lagi. Seronok kawan-kawan anak dapat menjamu selera.

    ReplyDelete
  4. X p pasar pun meriah masakannya...

    ReplyDelete
  5. Tak pi market pun macam ni menunya, terbaiklah Mak Cella 👍🏻
    Comel nama daun selom tu... Daun cantik manis ya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pi pasar hari tu la...be erapa hari sblm tu pergi ja pasaraya 🤭
      kan...nama daun tu menarik🤭

      Delete
  6. Oh, rupanya birthday abang sehari sebelum birthday kita la. Gaya masak ni macam yang datang tu bakal menantu, hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...dah BW jumpa beberapa orang lagi birthday Mei...
      Boleh buat group ni🤭

      Delete
  7. Msti fridge & pantry umi cella sllu byk stok.. xyah g pasar pun bole hidang sehebat ni..
    Apa kata lps pencen nti, umi jd caterer.. at least ada aktvt.. kebetulan umi cella pun mmg hebat & suka msk.. 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fridge sekangkang kera..besar lagi fridge rumah orang bujang...
      Tu la yang tak pi pasar sbb kalau pi takdak tempat nak simpan🤣
      Dulu pernah berangan nak ada cafe + surat khabar..masa tu zaman suka baca akhbar..Tapi sekarang semua dah online..Nak jd ceterer tu macam tak mampu dah..tapi tak tau kan perancangan Allah🤲

      Delete
  8. mak ai , meriah sungguh lauk nyer ...alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. fuhhhhhh ini masak seadanya apa yg ada bahan di rumah saja, kalau brg yg beli mesti lagi lain maciammmm hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seadanya sebab fridge kecik...tak boleh nak beli barang basah banyak sebab ruang fridge terhad🤣

      Delete
  10. waahhh bday abang 12 mei ye? bday Ana 13 mei! ehehe

    ReplyDelete
  11. Aaahh sudah .. salah timing baca posting ni.. byk makanan.. lapar habis pgi ahad ni hahahaha

    ReplyDelete
  12. Wah! Meriahnya.
    Penuh warna-warni.

    ReplyDelete
  13. Masak biasa saja, tp buanyaaaaaak ini kak 😍😍😍😄. Kalo saya yg cakap masak biasa, betul2 hanya 1 menu 🤣🤣. Tamu datang, dahlah, saya ajak makan di luar langsung 😅

    ReplyDelete