Friday, 31 March 2023

MENU IFTAR KE-8: NASI AYAM GORENG KUNYIT,LAKSA, SAMOSA, JAMBU BATU ASAM BOI & JUS BERRIES

 Salam Ramdhan ke 8..

Jom tengok apa ada atas meja makan kami untuk iftar 7 Ramdhan semalam.


Saya hanya masak satu lauk ni saja...
Ayam Goreng Kunyit.

AYAM GORENG KUNYIT ALA WARUNG SIMPLE
1 mangkuk isi ayam - potong kecik
1 cawan tepung pedas/tepung bestari
1 batang carrot - sagat memanjang
1 bawang holland - hiris
1 cili merah hiris
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
10 kacang buncis

minyak


1. Isi ayam digaul tepung pedas & digoreng garing. Toskan


2. Tinggalkan 4 sudu minyak dalam kuali & tumis cili hiris & masukkan serbuk kunyit


3. Masukkan bawang holland,garam, gula & isi ayam goreng. Gaul rata


4. Masukkan carrot sagat, kacang panjang /daun bawang & sesuaikan rasa


5. Siap...


Makan dengan kicap ala-ala nasi ayam kunyit yang depa selalu beli kat foodtruck tu..


Saya tak makan nasi sebab saya nak makan laksa leftover semalam.Bagusnya laksa kecik ni dia tahan lama.Saya pernah bair nak tengak sampai hari ke 3 masih elok.


Saya sorang ja makan laksa.Depa pakat makan nasi ayam kunyit



Saya juga gorengkan 10 pcs Samosa Ayam frozwn ni.Samosa ni Achik bagi masa balik beberapa minggu lepas.Ada lagi ¹ pack 10pcs inti daging.Boleh goreng hari lain pula.


Nampak macam buat dengan kulit popia tapi sedap sangat intinya.


Juga saya potong jambu batu..Suruh Cella tabur asam boi.Dah di tabur bertompok-tompok macam tu.


Untuk minuman,sebab dah pesan kat depa tak payah beli air,saya dah beli Jus Campuran Pear & Buah Beri..Sedap sebab tak manis sangat..Sesuai la dengan info kat luar kotak tu 
"no added sugar"


5 comments:

  1. Marilah saya temankan Mama Cella makan laksa.
    Tengok samosa tu, teringat pulak semalam Firdaus nak makan... eh, ada baki keema daging, boleh kot buat inti samosa.

    ReplyDelete
  2. dah tak buat air 'hey wassup gaisss' ke kak?

    ReplyDelete
  3. amboi...meriah sungguh juadah ha..

    ReplyDelete