Thursday, 29 September 2022

SERAWA PISANG KEGEMARAN SAYA

Satu lagi makanan nostalgia saya ....ni haaa


Saya masak serawa pisang..
Asyik masak lawannya asyik makan la jawabnya..hihihi


Saya suka semua jenis serawa.Biasa saya masak serawa pisang,keledek,ubi kayu,ubi keladi,nangka,durian dan sukun..
Kalau jagung,kacang bagai tu tak panggil serawa tapi panggil bubur kan...

Serawa ni ada orang panggil pengat dan ada yang panggil kolak kalau tak silap.

Kalau kat kampung saya,serawa biasanya dimakan bersama pulut.Caranya letak sesenduk pulut kukus atau pulut tanak dalam mangkuk dan siram serawa macam kuah banjir..Makan la..
Kalau bubur kacang pun makan macam tu jugak..+ pulut kuah banjir.
Boleh makan panas-panas atau sejuk.
Kalau dulu-dulu..jangan pelik kalau kami jadikan pulut serawa atau pulut dengan bubur kacang sebagai sarapan pagi...terutama musim hujan..bangun pagi perut minta diisi saja...bukan kira boleh menoreh ke tak..hihihi
Jadi apa yang ada akan dimasak untuk mengalas perut.
Sekarang rasanya dah takda la kot..Kebanyakan kalau tak ada apa sangat  budak-budak la ni lebih suka makan roti kot.

Serawa pisang ni sedap sedap sebab lemak manis.Tapi saya lagi suka kalau makan dengan biskut cream creaker..
Cuma kali ni takdak stok cream creaker...
So..makan serawa pisang saja la sambil minum teh 0 kosong tanpa gula.
Kalau makan serawa pisang atau bubur manis lebih feel gandingkan dengan teh 0 tawar.Kalau gagah buat air manis pun...bukannya terasa kan.. sebab bubur dah manis..Jadi trick sikit lidah kita...Dia bukan tau kita tak boh gula dalam teh 0 tu ..不


Saya masak tak banyak pun.Hanya guna 5 biji pisang nipah yang beli tak manis hari tu..hihihi.Isi pisang pun  besar sikit saja daripada ibu jari tangan..

PENGAT PISANG 

6 biji pisang

½ kotak santan 

1keping gula nisan Kelantan

½ sudu teh garam

3 sudu sagu - basuh & rendam 10 minit

1 helai pandan

1. Kupas pisang & potong serong sederhana tebal.

2. Masukkan pisang dalam periuk bersama 3-4 cawan air & masak hingga mendidih.

3. Masukkan sagu & kacau sesekali hingga nampak sagu jernih,baru masukkan gula,garam dan pandan.

4. Tambah santan dan kacau sesekali hingga mendidih.Kecilkan api supaya mendidih perlahan & santan tidak pecah.Sesuaikan rasa


6  biji tu cukuplah dapat 2 mangkuk untuk kami dua beranak...saya dan anak bujang tu...
Tapi akhirnya dia tak makan...saya yang selesaikan不


18 comments:

  1. sedapnya, best laa banyak tahu resepi resepi menarik ni hehehe mmng VM rujuk sini la lepas ni :D

    ReplyDelete
  2. Ada lagi ke serawa pisang tu. Saya ada roti ni haa... nak cecah serawa...sedapnya!

    ReplyDelete
  3. Antara dessert kegemaran saya. Sayalah tu yg sebut 'pengat'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu lagi...SK tak keliru ka...
      Asam pedas Johor dan Asam Pedas Kedah tak sama五

      Delete
  4. rasa kalau ammi panggil pengat kot..ntahlah sbb suka2 gitu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi dah tu...belah sini panggil pengat...belah utara serawa..hihhi

      Delete
  5. Kami belah selatan mmg panggil pengat.klu durian baru di panggil serawa.haah kan mak cella makan dengan biskut mmg sedap, tapi klu tak de biskut roti pun jadi.nak nak klu dh di sejukkan dulu dlm fridge.nyaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ..baru tau..kalau durian tak panggil pengat...

      Delete
  6. Kat kampung dana biasa kalau bubur manis gini di panggil pengat atau kolak, orang jawa kan. Sedap kak pengat pisang boh sagu, lawannya teh o panas kurang manis memang layan, cicah roti sedap juga. Dana suka guna pisang nangka kalau buat pengat kak, sebab rasa masam2 sikit pisang nangka tu kan, tapi kalau dah takde pisang apa pun sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...kolak tu Jawa yer...
      Saya pernah dengar tapi tak pasti belah mana...
      Kalau pisang nagka ...harum kan

      Delete
  7. Wah.. yg ni all time favourite kat rmh ni.. buat seperiuk pun habis dlm sekelip mata.. sllunya kak lin suka guna pisang nangka.. tp pisang lain pun bole je.. kak lin panggil pengat pisang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..laku keras ye kak Lin五
      Pisang nangka harum kan...masa mendidih...satu rumah semerbak

      Delete
  8. SA x tau knp SA x suka serawa pisang atau pengat pisang.. dari kecik macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok la tak suka SA...kalori tinggi..Yang suka ni masalahnya ..五

      Delete