Wednesday, 26 December 2018

RENDANG DAGING CILI PADI SIMPLE SEDAP

Rendang Daging Cili Padi
Semalam nyer
Semalam kan cuti hari Krismas
Tapi xde kaitan pun Rendang Daging ni dengan Krismas
Cuma nak cakapnyer semalam public holiday jer


Pagi-pagi lagi mak aku merenang daging
Banyak 3/4 periuk Rendang daging cili Padi
Hrmmmm....dari pagi la makan
Searapan pun Nasi Impi dnga rendang daging
Lunch pun sama
Tapi malam aku dah  mula cari maggi
hahahaha
Aku ngan abang ar   dah mula cari maggie

Bruch
NAsi Impit Rendang Daging
vs Mango juice


Mak aku makan Nasi impit Rendang daging ni vs Teh O Panas


Ni untuk kakak bawa balik kolej
Lepas brunch terus hantar kakak balik kolej
Mak aku masak banyak sebab nak bagi kakak bawa balik kolej makan ramai-ramai
Tapi kakak kata xnak bawa banyak
Mmmmm

RENDANG DAGING CILI PADI SIMPLE SEDAP
1 1/2 kg daging
2 asam keping
1 ketul gula mlaka( 1/2 cawam)
1 sudu makan garam
2 kotak santan kara
3 sudu kerisik
1 daun kunyit
1/2 cawan minyak


BAHAN BLEND:
1 mangkuk cili padi hijau
1 bawang holland yang besar
1 ketul kecik lengkuas
1 ketul kunyit

1. Basuh daging dan potong kiub
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan daging dan 3 cawan air
4. Masak hingga daging lembut
5.Masukkan asam,garam dan gula melaka
6. Tambahkan santan dan biar mendidih hingga nampak kering
7. Masukkan kerisik dan sesuaikan rasa
8. Taburkan daun kunyit


Daging dibersihkan dan potong kiub


Bahan blend
Tumis bahan blend
Tapi sebab mak aku masak dalam rice coocer jer
Mak aku kata terus jer masuk bahan blnd bersama minyak
Pepandai la dorang enu,miskan diri dalam rice cooker tu
Hahahaha
Aku tanya naper masak dalam rice cooker?
Mak aku cakap sebab daging lebih cepat empuk
Dan juga sebab xnak didnding dapur berminyak
Hahaha...actually balik dari kampung hari tu mak aku operasi kemaskan dan bersihkan dapur
Segala kuali periuk belanga bagai mak aku kikis sampai putih
Kata mak aku nanti tahun baru biar mood pun baru
Mak aku berkali-kali pesan soh lap dapur lepas masak
Even lepas masak maggie
Mmmm....tapi xkan la sampai masak rendang pun dlam rice cooker?
Hahaha...mak aku kata kalau boleh semua nak masak dalam rice cooker jer
kah..kah..kah...!!


So ni Rendang Rice Cooker la ni


SAntan pun pakai santai kotak
Memang sesuai nama dia Rendang Simple


Kerisik pun beli
Kerisik nenek bagi masa bulan puasa ada lagi tapi mak aku kata yang tu simpan untuk buat kerabu


Daun Kunyit
Hmmm...mak aku merungut sehelai kecik daun kunyit dah RM1.50


Jangan lupa lak rebus Nasi Impit
NAsi Impit ni pun rebus guna rice cooker
Tapi rbus malam la
Sebab esok pagi nak guna rive cooker ni untuk masak rendag pula

5 comments:

  1. salam

    sedapnya rendang... sure pedas gila ..

    pasal spring cleaning dapur tu.. memang kenala... kalau tidak melekit..
    Sebab tu kita selalu masak rebus rebus..
    kalau nak makan ikan goreng... kita masukkan dalam oven dan ikan tu masak sampai garing.. guna natural fish oil tu aja. selalunya ikan goreng pakai mackerel , kembong ke selar beku tu semua..lepas garam kunyit terus letak dalam tray dan on oven. masak for hi heat for good 30 mins minimum.
    sedap aja.

    Kalau betul betul malas... masuk dalam bekas baking kaca dan cover dengan lid kaca.. garing sedap dan nak basuh senang.. kurang minyak percik.
    itu pun bila ada tetamu yg masak tumis goreng... tak tutup dan tak lap selepas memasak... lepas tu accumulate lah ketebalan minyak.

    ada lap cincai the stove but not other surfaces. especially dinding lantai dan above cooker extractor.
    Sebetulnya, seperti dinyatakan oleh mak awak... kena lap lepas masak... sebab bila dah sejuk, minyak mengeras dan lekat... kena pakai air panas dan degreaser.Di Msia kita tak basuh pakai air panas.. so lagi double la nak mengikis minyak yang dah terbakar di suhu yang tinggi.

    kat sini tingkap tutup sejat .. so nak masak berbau tumis semua kena buka pintu tingkap.. kalau tak satu rumah berbau dan housemate pun tutup hidung...

    hehehe

    kesimpulanya... macam mak awak cakap lepas masak kena lap; right after cooking. atau pun selepas makan... tu laps cepat cepat sponge dengan sabun cuci.. scrub dan bilas lap dengan towel lembap dan kering.
    lantai toksah cakap la... memang lekitnya.

    Juga ada betulnya mak masak dalam rice cooker sebab benda benda yang dimasak akan jadi juga.. walau tak masak atas api dapur. cuma kurang messy and dirty..

    tu yang kebanyakan rumah di malaysia ada wet kitchen. sebab lepas masak mereka cuci lantai etc..

    oh btw sekarang ada new multi cooking pot a combination of rice cooker and slow cooker...

    Do tell mak.. rendang nampak sedap.. tapi sure pedas...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Heee...selalu lap camtu jer ngan kitchen towel..
      Actually kitorang bukan lah pembersih sangat pun sampai xnak goreng ikan masin..
      Tapi hari tu maknkiter goreng ikan masin yang nama dianikan bulu ayamm.
      pergh..bau dia 2 hari melekat...sebelum ni kalau makmkiter goweng xde la smpai melekat camtu...sampai maknkiter buang ikan tu..hahaha
      Hari tu ada sedara koter citer yang kawan dia kena sound ngan jiran sebab goreng ikan masin bau masuk rumah dia..
      Hadoiii....jangan la dapat jiran yang terlalu pembersih sampai kiter xleh nak goreng ikan maasin,petai bagai..
      Hahahaha...sib baik jiran kiter walaupun pembersih tapi xdelah pernah dia sound jangan goreng ikan mazin..
      Hehehehe

      Delete
  2. kalau kat sini dapat jiran yg cerewet... dia ketuk pintu... "are you cooking fish?"

    kita jawab.... no cheese. sebab certain cheese bau lagi kuat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha....memandai jer cakap cheese...
      Cheese tu x berdosa pun..
      Hahahaha...
      Tapi betul le kalu blue cheese memang ada worm..hihihi

      Delete
  3. Kita sambil memasak sambil lap stove tu...LPS memasak lap lagi...

    ReplyDelete