Wednesday, 20 June 2018

PEKAN RABU BARU @ ALOR SETAR 2018- DIARY RAYA KE-5


Alor Setar...
Diary raya ke-5
Kalau dah nampak bangunan ni...
Maknanya dah sampai la Alor Setar..
Mmmm...banner PRU tu x turunkan lagi ke..?
Kan BN dah kalah..
Kedah kan ke PH
MB Kedah kan ke Datuk Mukhriz anak Tun M
Naper bannet tu masih BN?
Oit...Achik kata tu memang namanya Bangunan UMNO..
Memang akan ada banner UMNO la..
Walaupun PH menang ke..
PAS menag ke..
Kalau BN menang dah memang lagi la..
Hahahaha...mana aku tahu..
Aku ingat kalau dah kalah dah x boleh gantung banner..
Hihihi...kena belajar lagi la bab politiks..!!
 Ok..misi utama kita ilah nak ke Pekan Rabu Baru
Haa...naper baru?
Sebab Bangunan pekan Rabu ni dah bertahun ditutup untuk pembinaan Bangunan Pekan Rabu Baru..
Sebelum ni Bangunan Pekan Rabu ni agak lama..
Pastu masa depa buat renovation..
Peniaga semua dipindahkan ke Ukir Mall..
Aku pernah 2x pergi Ukir Mall...
Sebelum tuasa bangunan Pekan Rabu Lama...selalu pergi setiap kali balik Kedah
Kalau nak tengok Bangunan Pekan Rabu versi lama...boleh tengok PEKAN RABU ALOR SETAR kat sini...
Tu tahun 2013.....5 tahun yang lalu..
Boleh compare SEBELUM & SELEPAS


Opkos la yang baru lebih cantik
Bender baru..kan.....
Actually....untuk yang memang x tahu kisah Pekan Rabu..
Pekan Rabu ada swjarah penting dengan Tun M..Perdana Menteri Malaysia sekarang..
Sebab Pekan Rabu ni tempat Tun M berniaga zaman beliau remaja..
Mmm...info tu aku baca kat Galerry Pekan Rabu kat ruang foyer dan juga baca kat Muzium RUMAH KELAHIRAN TUN MAHATHIR kat sini....
Namanya jer Pekan Rabu
Tapi dibuka setiap hari..
Ni kira antara tempAt yang WAJIB masuk dalam itinerary kalau datang Kedah..
Kira macam Pasar Siti Khadijah @ Kelantan la
Macam Kedai Payang @ Trengganu la
Kira macam Kubah Ria  & Pasar Satok @ Sarawak la...
Pekan Rabu Baru ni...
Baru jer dibuka semula  pada bulan Mac ke April ke baru ni..
Ni 1st time datang Pekan Rabu Baru


 Jejantas lama..
Tapi dah dinaik taraf la
Dari Bangunan Umno tadi Achik  parking kereta kat situ
Kat bawah Kompleks Pekan Rabu tu ada parking tapi dah 2x Achik pusing semua full house
Musim cuti raya kan.......
Algamdulillah dapat parking dekat depan Bangunan Umno tu
Tapi kena lintas jalan naik jejantas la
Sebab Kompleks Pekan Rabu tu over there


 Aku ngan Achik..Haikal... ok jer
Nenek pun steady jer naik tanggag yang tinggi legi sempit tu..
Tapi mak aku yang termengah2..
Hahahaha...so kalau nak kata orang tua susah skit nak naik jejantas ni x boleh juga sebab nenek ok jer..
Mak aku ngan Aqil la yang cakap penat naik tangga
Ascalator ada ..
Tapi belum beroperasi..
Tangga dia dah la tinggi..
Sempit macam dulu juga..
Ingat dah diluaskan...
Heeee


 Ok....ni tingkat bawah sekali...
Ground floor dia parking
Tingkat bawah ni...
Food court & shop lot la


 Banyak barang kraftangan la



 Campur macam- macam


 Barang kraf mengkuang...buluh...totan..etc


 Mak2 suka la


 Aqil sedang melakonkan cara menangkap ikan menggunakan sejenis alat perangkapnikan iaitu SERKAP..
Serkap tu macam perangkap daripada anyaman buluh...
Kalau untung nasib dapat perangkap ikan..
Macam simpulan bahasa...Serkap jarang..
Maksudnya main teka atau agak2 jer
Kalau betul nasib la
Kalau x betul pun ok jer
Dah namapun serkap jarang
Kalau dapat ikan rezeki
Kalau nasib x baik ikan terlepas
Kat umah nenek di kampung memang ada serkap ni


Aku ngan Haikal memang pishang ar datang tempat cam ni
Tapi layann jer lah


Madu lebah aku tahu
Madu Kelulut aku tahu
Madu KELUBAH aku lum tahu..
Madu hibrid la kot..
Hahahaha



 Kedai Keperluan Haji dan Umrah
Mmm...orabg gi umrah ngan haji kena pakai tudung bling2 ker..?
Kikikiki....



Aqil dah x boleh gerak..!
Naper...kaki jammed ker?
Mana ada..
Tu haaa....mata dia lekat kat mainan tu
Hahahaha...


 Segala macam mak nenek dan pak datuk Baulu Mold...
Nak ikan kecik like ikan emas
Atau nak yang besar like Ikan Jaws..
Semua ada


 Galerry kat Foyer ni
Penuh info about Sejarah Pekan Rabu


 Giant Songkok..
Haaa...siapa yang kepala giant boleh beli songkok ni..
Tu gantung ayas kepala Haikal tu


 Masih banyak kedai yang belum beroperasi


 Nyum...nyum...


View dari tingkat 2


 Tingkat atas
Rasanya kalau x salah aku level 3 ni
Menjual makanan kering
Pelbagai makanan tradisional dan moden


 Serunding..
Kuih muih
Kerepek
Jeruk
Macam2 lah


 Seronok tengok gelagat orang jer


 Jeruk Mangga Pak Ali pun ada
Ni visi mak aku memang nak beli jeruk ni
Untuk gift kat kawan
Tapi sayangnya dah banyak jeruk dah kehabisan stok..
Dah x banyak pilihan...
Aku ajak mak aku singgah beli kat Sungai Dua Penang nanti masa nak balik KL..
Aku tahu tempat tu...
Besar  corner lot lagi Kedai Jeruk Pak Ali tu..
Tepi hi way jer..
Tapi mak aku cakap takut lupa..
So...beli juga mana yang ada jer lah..
Mak aku cakap ada kawan dari Sarawak pesan nak jeruk..
Kawan mak aku tu mak Faiz Sabri..
Faiz Sabri tu kawan aku juga..
Heee...mak dia selalu bagi Kek Lapis Sarawaknkalau dorang balik Sarawak
Tahun ni pun kalau ada rezekj..
Mesti dapat lagi Homemade Sarawak Layer Cake
Orang Sarawak kan kalau raya hidang macam2 kek lapis..
Kalau kat semenanjung macam2 biskut raya


 What is this..?
This is "Asam Katok"
Haaa....Achik cakap ni la makanan nostalgia zaman Axhik dan mak aku masih kanak2..
What is Asam Katok..
Asam Katok mean ..segala jenia jeruk dan halva asam diketuk hancur dan digaul sebati..
How about taste..?
Mm...mak aku kata rasa dia sweet & sour..
But...bila cium & picit2 plastik tu..the smell & texture make me x lalu nak cuba rasa..
Hahahaha...Achik cakap masa zaman kanak2 itulah yang paling sedap
Bila dah dewasa....dah x lalu nak makan...
Hahahaha


 Jalan- jalan lagi


 Banyak Window shopping jer


 View dari celah2 dinding


 Rehat jap..
Aqil dah penat
Achik ajak gi makan...
Mmm...food court dia kat tingkat bawah sekali
Ramainya manusia..
x banyak gerai yang buka
Orang masih beraya kot
Baru hari ke 5 Aidilfitri


 Aku ngan Aqil pilih kebab
Kat situ tulis kebab RM6


 Haikal yang beratur tunggu kebab tu siap
Bila bayar kena charge 1 kekb rm9..
Mmmm...bayar jer lah...
Dah ordwr xkan nak bertekak
Orang lain ramai lagi beratur
Mmm x tahu lah...sebab raya harga berubah..
Atau we all yang x tahu nak baca harga kat bunting tu




Sepatutnyany rm18 dapat 3 kebab
Tapi rm18 hanya dapat 2 kebab
Aku share ngan Haikal sorang sekerat


 Mak aku nak makan Bihun Sup Utara
Ada yang biasa rm5
Ada special daging segenggam rm7
Kita order dua2..
Tengok apa beza


 Ni yang biasa rm5


Ni yang special ada daging..
Tapi xde la segenggam..
Ada la juga dagingnya


Rasa dia...
Mmm...boleh la...
Sedap lagi kat Foodcourt Pendang
Itu taste aku
Kalau orang lain mungkin sedap kot..


 Jom balik...
Naik semula jejantas nak keseberang jalan untuk ke parking kereta
Haaa....dibelakang bangunan tu ada sesuatu yang perlu kita tahu..
Apa.mender..?
Tungguuuu...
Jap lagi kita lalu situ


Haaa....ni la sesuatu tu
Maha Klinik
Achik cakap....
Ni la klinik Tun M..
Maha tu mean Mahathir la..
Tun M kan ke doktor..
Bukan doktor PHD...
Tapi memang doktor medic la
Baca sejarah kat Rumah Kelahiran Tun M tu..
Kisahnya Tun M study madic kat Singapore bersama Tun Siti Hasmah..
Patut la dorang nampak healty
Tun M dah 93 tahun
Tun Siti Hasmas dah 92 tahun..lahir 1926 bai..!!
Nampak macam umur 50-an jer kan..
Walhal dah hampir 1 àbad dah umur mereka
Tapi x tahu lah doktor bertugas tu PM kita Tun M or orang lain..
Hahaha...kena la masuk baru tahu...
Jom tengok apa mak aku beli..


Mmm..fav mak aku
Halwa Maskat...
Makanan wajib yang mak aku akan beli kalau jumpa kat Kedah

 Halva made from non gelutin flour
Nenek cakap halwa nibbuat guna tepung gandum yang akan " dibasuh" untuk membuang gelutin tepung..
prosesnya memakan masa berhari2 untuk dapatkan pati tepung tanpa gelutin..
Gelutin tu bahan dalam tepung yang menjadikan tepung kenyal dan liat.
So...nenek kata kena proses basuh dan rendam tepung tu berhari2 sebelum dapatbtepung free glutin..
Baru dimasak bersama gula yang banyak..ghee & nuts
Mmm....xde sesiapapun yang suka.sebab overdose dia nyer manis.
Kecuali mak aku yang suka sangat


 Jeruk Pak Ali


 Buah campur..
Mak aku cakap nak buat Acar Buah


 Kopi Cap Gantang
Minuman iconic Kedahan...
Orang Kedah x panggil KOPi
Depa panggil.KUPI
Nenek aku panggi coffee
Hahahaha....

Aneka Rempab Kari Cap O
Re.pah kari taste orang Kedah
Ada 5 paket...
Kari ikan
Kari Daging/Ayam
Kari Udang/Ketam/Ikan Kering
Korma Ayam/ Daging
Nenek pun memang masak guna rempah kari tu
Tapi mak aku cakap kat dapur nenek tengok harga dia 1 paket 50 sen jer
Tak tahu lah kot berat dia x sama
Ok TQ muah2 to Achik..
Bawa we all jalan2
Jadi tourist guide
Jadi banker
Jadi driver
Jadi the best aunty in fhe world..!!
Muah3..cayang ketat2 tau..!!!
Petang nanti Achik dah ada sediakan aktiviti untuk ke Thai Food Festival plak..
Tungguuuuu..!!!!




4 comments:

  1. Tudia pekan rabu ingatkan depa nak runtuh buat supermarket lain. Ada lagi rupanya bagusla warisan sejarah jgn dimusnahkan. Dulu ada bihun sup tonggek sebelah tepi bangunan tu la sapa tau dia buka tang mana. Org dulu cerita bihun sup tu mkn duduk tonggek mana ada kerusi sbb tu nama dia camtu. Peberet tu sup dia padu rasa unik x sama sup lain. La umur dah 40tahun bihun sup tonggek tu la yg paling sedap. Harap2 ada lagi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..
      Bihun Sup Tonggek..
      Unik tu namanya...
      Kena copyright tu
      Mak kiter pun selalu cakap bihun sup dulu2 lagi sedap dari sekarang...
      Mmmm... no komen la coz kitwr x pernah makan bihun sup dulu2
      Heeee

      Delete