Saturday 30 June 2018

BUBUR LAMBUK PUASA 6

Bubur Lambuk Puasa 6
Bukan aku yang puasa
Tapi mak aku jer
Aku bukan xnak puasa
Tapi x boleh
Harap2 minggu depan aku dapat joint mak aku puasa 6 juga


 Selalu orang masak Bubur Lambuk dalam bulan Ramadhan
Tapi mak aku  masak dalam  bulan Syawal..
Mmm....namanya Bubur Lambuk
Tapi aku nampak macam Bubur Nasi jer
Mak aku aku cakap Bubur Lambuk tu memang la dibuat dengan beras macam bubur nasi juga
Bezanya kalau Bubur Nasi biasa dimasak kosong dan dimakan bersama ikan bilis dan lauk-lauk lain..
Kalau Bubur Lambuk mak aku kata dimasak bersama rempah ratus dan daging serta dimasukkan santan..
Kata mak aku lagi kalau kat Kedah depa x panggil Bubur Lambuk
Tapi depa panggil  " Kanji"
Mak aku cakap kalau Bubur Nasi tu orang Kedah panggil "Moi"
Hahaha...lawaks la plak nama moi tu..
Mak aku kata lain tempat lain panggilannya
Macam kat Kelantan kalau Bubur Nasi Kosong tu mak aku kata dorang panggil Nasi Air..
Ada yang panggil Nasi Sup..
Kalau belah selatan plak mak aku kata ada plak Bubur Nasi versi lemak dan manis dipanggil Bubur Putih Merah..
Mmm...ada macam- macam bubur rupanya..
Tapi yang amu pasti...
Tak lama lagi mesti mak aku akan masak 1 lagi bubur...
Bubur ni setiap.tahun mak aku akan masak hanya pada bulan Muharram...
Haaaa...namanya BUBUR ASYURA...
Tunggu lagi 3 bulan


Semalam petang masa balik mak aku benti tepibjalan suruh aku beli Nasi Ayam Penyet untuk aku makan...sebab mak aku puasa
Tapi sampai rumah akubterus tido samoai maghrib
Masa mak aku kejut dah nak azan maghrib.
Mak aku dah siap masak Bubur Lambuk ni


BUBUR LAMBUK...mak aku
1 cawan beras
3 cawan air
( nanti akan tambah lagi air panas)
1 cawan daging dipotong kecik2
1 batang carrot- dadu
1 sudu besar lobak masin- potong kecik
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 sudu teh lada sulah/ lada hitam tumbuk
1 sudu teh garam
1 sudu serbuk rempah sup
1 kotak santan/ 1 cawan sangan pekat

Bahan Tumis
2 sudu minyak sapi/ marjerin
5 bawang merah- hiris
2 bawang putih- hiris
1 paket rempah tumia sup tulang
( kulit kayu manis,bunga cengkih,bhnga lawang,buah pelaga)
1 helai pandan


1. Basuh dan rebus beras dengan daging dan 3 cawan air hingga mendidih
2. Semantara tu jerang 1 cerek air panas hingga mendidih
3. Bila nasi mendidih dan air hampir kering,kacau2 kan nasi sambil ditambah air panas supaya nasinkekal.mendidih dan menjadi bubur yang pekat..Ulang tambah air panas setiap kali hanpir kering hingga dapat bubir yang pekat berkrim
4. Tambah carrot,lobak masin,garam dan lada hitam/ lada sulah dan serbum rempah sup
5. Masukman santan dan biar mendisih sekali lagi
6. Panaskan minyak sapi/ marjerin dan tumis semua bahan  hingga garing dan harum
7. Tiangkan semua bahan tumis termasuk minyaknya ke dalam bubur dan kacau rata.
8. Tabur daun sup dan daun bawang

4 comments:

  1. Salam

    moi bukan bahasa Cina ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kiter pun x tau tu bahasa apa..
      Amoi kiter tabu la ....hahahaha

      Delete
  2. betul tu dulu masa aunty mula2 kerja kat perlis rasa pelik orang tulis moy..huhu ingat menu apa..bubur rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....nasib baik aunty x order Amoi..
      Kalau x..jenuh nak.makan ...kah..kah..kah
      Kiter pun pelik bila mak kiter cakapmorang utara panggil moi

      Delete