Tuesday 24 April 2018

GULAI KARI IKAN CAMPUR KELADI CINA

Gulai Kari Ikan Campur Keladi Cina...
Lauk lunch aku hari Ahad
Gulai ke Kari..?
Kari la....
Mak aku panggil Gulai
Aku panggil Kari...
Sebab kalau tengok Kamus ..
Gulai tu maksudnya masakan lauk yang berkuah dan berempah...

So...betul lah kan..
Sebab tu lah kalau kat Kedah..
Kari tu dipanggil GULAI
Kalau kat Nismilan..
Masak Lomak Cili Api dipanggil GULAI
Kalau kat Johor..
Asam Pedas dipanggil GULAI...
Semua negerinada gulainya sendiri..
Kalau aku cakap Gulai Kari..
Kira betul la kan...
Hee....


Semangkuk Gulai Kari Ikan Tongkol Campur Ubi Keladi Cina
Ikan Tongkol buka ke macam tenggiri yang besar2 tu...?
Mmm...mak aku cakap x gi pasar ..
Belinkat Kedai Mamak Kadariah tu jer..
Hanya ada anak Ikan Tongkol..
Kepalanya mak aku dah cakap nak masak Kari..
Badannya digoreng...
Tapi aku lagi suka Ikan yang digulai
Mak aku lak suka ikan digoreng...
Tapi sebab aku x makan kepala ikan..
Maka mak aku gulaikan kepala dan ekor ikan
Aku makan la 2 ekor ikan..
Hahaha...dua "ekor" ikan..
Ekornya jer du
Buka kesemua 2 ekor ikan tu aku makan
Badan tengahnya mak aku goreng...



Live from pot...
Haaa....kari dalam periuk baru jer mak aku siap masak...
Berenang- renang ikan tu bersama Keladi Cina..
Haaa...Keladi Cina tu aku beli sama2 ngan mak aku...sebab tu aku tahu..
Dah citer pasal KELADI REBUS kat sini....
Beli 2 pack...
1 pack dah rebus makan...
1 pack lagi ni mak aku cakap ada yang dah rosak sebab dah beberapa hari simpan dalam plastik..
Berwap...ada yang dah lembik2..
Tapi nasib baik masih ada yang elok..
Aku suka Keladi Cina ni


Selalunya Ubi Keladi saiznya besar macam ni
Ubi Keladi yang macam ni mak aku cakap nenek selalu buat Keladi Goreng macam Pisang Goreng
Ada yang suka masak Pengat Keladi
Ada yang suka masak Talam Keladi
Haaa..Air Keladi pun ada juga jualkalau Bulan Puasa..
Sedap ttapi cepat muak sebab pekat dan lemak


Ni lah Ubi Keladi Cina tu
Kenapa dipanggil Keladi Cina..?
Naper x panggil Keladi India ke..
Keladi Iban ke..?
Hahahaha....sesaja cari pasal...
Kikiki...
Mak aku cakap mungkin sebab berasal dari China..
Atau mungkin disukai oleh orang Cina..
Sebab hari tu tengok AFC 703.." Food Memories"
Ada orang Cina ceritakan pasal masa zaman Jepun..
Kalau orang Melayu senonim dengan Ubi Kayu masa zaman Jepun..
Orang Cina plak senonim dengan Ubi Keladi..
Dalam Food Memories tu dia citer orang2 Cina kebanyakan tinggal dikawasan lombong..
Jadi dorang banyak tanam keladi sebab kawasan lombong lebih sesuai dengan keladi
Orang Melayu tinggal di kawasan kampung dan pinggir hutan sesuai tanam ubi katy
Mmmm....mak aku kata selain Keladi Cina...
Ada beberapa tumbuhan lain yang dikaitan dengan Cina..
Antaranya...
Bunga Cina
Buluh Cina
Teh Cina
Termasuk lah keladi Cina
Saiz dia kecik-kecik jew..
Kalau nak tengok pic pokok Keladi Cina boleh KLICK SINI...


Seperiuk Kari Ikan Campur Keladi Cina..


Ni semalam petang...
Mak aku yang makan Capati Cicah Kari Ikan Campur Keladi Cina tu..
Lauk kari baki hari Ahad tu la...
Aku ngan abang makan nasi bungkus jer..
Sebab semalam mak aku kena pergi ceramah apa ntah..
Mak aku kata pasal pilihanraya...
Lepas mak aku amik aku kat sekolah..
Balik singgah beli Nasi Ayam Penyet jer kat Lori Tepi Jalan tu...
Beli 2 bungkus jer sebab mak aku cakap dah kenyang makan kat tempat dengar ceramah tu..
Tapi pastu masa aku ngan abang makan nasi..
Mak aku makan capati ni..
Kata dah kenyang...
Hahahaha....
Mak aku kata sebab makan masa lunch..
So..sebab dah petang...lapar semula..
Kikikkki..



KARI IKAN CAMPUR KELADI CINA

15 biji keladi Cina
2 ekor ikan 
2 asam keping
10 cili padi
3cawan santan cair
4 sudu minyak
2 sudu rempah kari ikan
garam secukupnya

Bahan Tumis:
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih cincang
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga harum dan bawang keemasan.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan keladi Cina yang sudah dikupas kulit, santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak dan keladi empuk baru masukkan asam keping
7.Sesuaikan rasanya
8. Perlahannkan api paling kecik dan biar beberapa minit supaya kuah naik minyak dan cantik

2 comments:

  1. salam

    setahu saya gulai referring to any lauk berkuah. lauk gulai kari ayam, lauk gulai kari ikan, lauk gulai masak asam pedas, lauk gulai masak lemak..

    entah la ..

    Awak kena doa banyak banyak... semoga masa depan Negara kita kekal stabil dan aman.
    sebab kalau apa apa terjadi kesian generasi awak dan seterusnya..

    belajar sungguh sungguh. jangan leka...


    masa zama jopun...arwah mak cakap.. mereka ada bersawah.. so beras tak pernah putus.
    orang belah Johor mereka ber ubi kayu..
    so rasanya ikut pertanian setempat rasanya... kalau bertanam padi, mereka masih dapat makan beras. Kalau tiada penanaman padi, mereka bertanam ubi kayu.. dan makanan ruji mereka adalah ubi rebus ubi sagat.. 90 %ubi sagat campur 10- 5% beras..
    sebagai makan harian.

    Arwah mak cakap makan nasi alhamdullillah mereka ok masa zaman jepun sebab kampong mereka bersawah.
    Juga semasa pokok padi tinggi... bila tentera jopun datang arwah bapa dia letak bangku panjang sorokkan semua anak anak perempuan di tengah sawah di celah rumpun padi..

    itu lah kisah.

    doa kan bangsa dan Negara kita.... terlindung...


    jaga diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tu...gulai tu lauk berkuah kan...heee
      Sedih bila tengok film Letenan Adnan..film Embun pun zaman Jepun..
      Kiter suka film2 pasal Sejarah Negara...
      Lately ni kita dah beberapa kali layan chanel 131 ..tengok film Kanang Anak Langkau. Ada beberapa perkataan bahasa Sarawak kiter faham sebab best friebd kiter Umi Amirah tu Sarawakian...
      Tapi layan sengsorang ar...sbb mak kiter selslu TV yang tengok...bukan tengok TV
      Huh...rasa semangat patriotik dan terharu dengan pengorbanan askar2 ..
      Amin....semoga Allah lindungi tanahair tercinta

      Delete