Tuesday, 13 March 2018

RESIPI WAJIK @ PULUT KACAU UTARA

Wajik..
Aku tahu Kuih Wajik ..
Sebab aku suka juga makan Kuih Wajik ni,
Tapi x boleh makan banyak sangat sebab super sweet...!!
Aku kan old taste...
Kuih-kuih orang-orang tua semua aku suka
Paling aku suka Tepung Bungkus..
Kalau kuih raya tradisi paling aku suka Baulu..
Dodol..mmmm
Semua aku suka


Wajik...
Mak aku masak hari Ahad..
Penuh 1 kuali mak aku masak..
Aku tukang kacau wajik tu..
Kacau tu bukan kacau daun
Tapi kacau proses gaul pulut tu dalam kuali bersama gula dan santannya
Agaknya sebab tu orang utara panggil PULUT KACAU...


Mak aku masak banyak...
Tapi hanya 1 bekas pink tu jer mak aku tinggalkan untuk makan..
Yang lain semua jadi rezeki orang lain..
Kongsi rezeki
1 bekas mak aku cakap untuk Cenderahati Perasmi event mak aku hari Isnin
Yang tu hias ribbon la
Yang bekas panjang tu mak aku cakap nak bagi
achik2 cleaner yang selalu tolong.
1 untuk abang bawa tempat kerja untuk kawan2 rasa sorang sikit..
Makanan super super manis ni mak aku cakap orang makan jamah sorang sikit jer..
Bukan macam pulut kuning makan sampai kenyang..
2 bekas mak aku cakap nak bagi makan ramai2
1 bekas nak bagi mak Ismail yang selalu bagi macam2 tu
1 bekas mak aku kirimkan untuk mak Umi Amirah yang selalu aku tumpang umah dia kalau mak aku lambat amik..
Umi cakap dia belum pernah makan Wajik
Umi tu orang Sarawak...
Dia kenal Kek Lapis jer..
Hahahaha...
1 bekas pink tu jer untuk makan sendiri..
Itu pun aku ngan mak aku jer makan..
Kakak xde
Abang x suka wajik
Mak aku cakap seronok kalau kita bagi pada orang & orang suka ..
Mengembirakan orang ....mampu mengembirakan diri kita juga..
Tapi apa perasaan jika kita bagi orang pulangkan semula pada kita..?
Mmm...mak aku cakap nenek pandai masa wajik
Mak aku cakap mak aku belajar masak wajik dari nenek..
Sebab dolu2 mak aku kata kalau ada kenduri kat kampung memeang orang kampung nenek akan masak dan bawa sorang sejenis kuih dalam jumlah yang banyak untuk bawa ke rumah kenduri..
Biasanya kalau kuih kering seperti baulu...kuih tiram..kuih karas..nenek akan buat 1 tin besar untuk bawa.
Kalau kuih basah seperti wajik..agar2..nenek akan buat 1 talam .
Talam tu dulang la..
Haaa...aku tahu talam tu sebab nenek selalu sebut..
Mak aku kata kalau kenduri kahwin kat kampung nenek..
Wajik..a.k.a Pulut Kacau..a.k.a Pulut Manis ni memang antara kuih WAJIB
Haa....lan maksud tu WAJIK & WAJIB..
Mak aku cakap kebanyakan kuih tradisional mak aku belajar dengan cara melihat dan membantu nenek masak
Sebab aku pun xnak kalah ngan mak aku..
Maka aku dengan vangganya membantu la..
Lagipun mengacau wajik ni aku dah pernah buat dan petnah tulis pun dalam post WAJIK..AKU PUN DAH BOLEH MASAK kat sini....
Haaaa...ni kalau cikgu yang condem aku masa aku aku masak rendang masa Thn 6 dulu tu baca...
Haaa...x thau la dia nak buat citer apa plak kat FB dia...
Kikikiki...
Sajer nak ingat kenangan yang x best tu yang pernah aku tulis ..KAT SINIIII...sebab aku xkan lupa sampai bila2..
Memaafkan mungkin..kerananya seorang cikgu
Tapi melupakan....NO..!!!
Sebab tu la subjek yang cikgu tu pernah ajar aku x dapat A...
Hahahahaha....



 
WAJIK @ PULUT KACAU RESIPI NENEK
1 kg pulut ( kalau sukatan nenak = 1 cupak pulut)- rendam semalaman @ minima 4 jam
1/2 kg santan pekat ( kalau sukatan nenek 3 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa)
300 gm dark brown sugar- boleh ganti gula Melaka ( kalau sukatan nenek 1/2 kati)
300 gm gula pasir (kalau sukatan nenak 1/2 kati  +- 1  1/2  cawan )
1 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan

1. Rendam  pulut supaya masak cantik
2. Kukus pulut hingga nampak jernih dan masak .Masa mengukus ebih kurang 1/2 jam. Biar sejuk/suam)
3. Masak santan,gula pasir,gula perang/gula melaka hingga mendidih
4. Kecilkan api dan kacau sentiasa hingga nampak gula pekat dan likat
5. masukkan pulut kukus dan kacau rata.Masa ni gula akan kembali mencair.Teruskan kacau tanpa henti
6. Bila gulanya kembali pekat bersalut dengan pulut matikan api
   ( masa mengacau selepas dimasukkan pulut lebih kurang 20 minit- 1/2 jam)
7. Alas acuan atau bekas dengan daun pisang supaya nanti wajik berbau harum daun pisang
8. masukkan pulut kacau dalam acuan atau loyang
9. Setelah sejuk baru dipotong serong

Resipi ni mak aku cakap basic..
Yang pic semua ni mak aku cakap masak guna 2kg pulut
So..bahan lain juga ditambah 2x ganda

Proses mengacau wajik a.k.a Pulut Kacau a.k.a Pulut Manis
Haaa..jangan x tahu...aku dah beberapa kali mengacau wajik ni
Asalnya nak buat story kay IG ..
Tapi dah kakak plak bawa camera aku balik kolej
Aku kalau kat IG memang hanya akan guna Fuji Camera aku jer
Tapi untuk blog just guna h/phone camera jer sebab malas nak edit
Sebanya kalau IG xdelah banyak pic
Kalau blog mak aku tu mesti nak banyak pic...
Mau setengah malam aku nak edit...
Hahahaha....


2 kg pulut sedang direndam semalaman
Penuh la bekas Kuih Baulu yang besar tu...


Pulut dah siap kukus
Kalli ni mak aku dah x kukus guna rice cooker dah
Sebabnya mak aku cakap pulut tu banyak
2kg pulut x muat nak kukus dalam rice cooker
So...ini mak aku kata namnay PERIUK KUKUS SIAM
Haaaa....Siam tu mean Thailand la..
Thailand tu mak aku cakap orang Kedah panggil Negeri Siam
Haaa...mak aku cakap orang Siam memang suka makan pulut
Sebab tu orang Siam cantik..
Aku pun suka makan pulut...so..??
Hahaha....cantik la kan..kan...kan...
Rasanya aku cantik skit dari gadis Siam..!
Tapi....gadis Siam cantik BANYAKKKK
Hahahaha


Mak aku cakap korek skit bahagian tengah pulut tu supayaasa kukus...wap dapat menembusi lubang tu dan pulut cepat masak..


Antara bahan nak masak wajik..
Selain pulut yang tengah kukus tu
Gula Perang
Gula Pasir
Santan pekat
Garam
Pandan

Gula Merah a.k.a Gula Perang.
Mak aku pun panggil Gula Merah..
Pesan mak aku supaya guna hight quality brown sugar sebab kalau beli gula perang yang kualiti rendah biasanya banyak kotoran dan berpasir
Kalau guna gula perang yang berketul2 hitam tu kena masak dangan sikit air dan tapis dulu.
Kalau guna yang macam dalam pic atas ni mak aku cakap boleh terus guna sebab bersih xde pasir..
TAPI ada sejenis lagi Soft Brown Sugar yang macam gula kaster tu x sesuai guna sebab warna gula tu pucat..
Soft Brown Sugar tu niasanya diguna bua biskut raya @ untuk makan ngan putu mayam..
Mmmm...i like putu mayam


Masak dalam kuali ...
Gula pasir...
Gula perang...
Garam...
Pandan...
Santan pekat...


Mula masak dia cair macam ni



Dah lama masak..
Semua tu akan jadi caremel pekat ..
Api x boley kuat..
Nanti gula cepat hangus dan meruap..
Haaa...meruap tuacam mendidih buih2 sampai nak melimpah..
Aku ada kuatkan api...
Memang cuak...sebab hampir melimpah..
Mak aku cepat2 tutup api..
Buih2 tu back to normal & mak aku hidupkan semula api sederhana..
Haaaa...mak aku kata nak masak Kuih Tradisional kena banyak sabar dan masak dengan penuh kasih sayang..
 x boleh gelojoh....
Tak boleh KALUIT..!!!
Hahahaha.....kaluit..ada ceritanya..!!!
Biar family kami jer tahu cerita tu sebab mengaibkan seseorang lain...


Tangan aku..
Tengah kacau...
Ini bukan lakonan
Ini memang bukan cobaan
Ini betul2..
Nak percaya ke..
Tak nak percaya ker...
Takyah la tulis kat FB yer...
Hahahaha...


Bila gula dah pekat
Masukkan pulut..
Tekan2 dan kacau supaya pulut lerai dan bersalut caremel..


Masa baru masukkan pulut caremel tu akan mencair semula..
JANGAN RISAU..
Teruskan kacau tanpa henti
Haaa...masa ni tangan aku dah rasa lenguh dah..
Aku akan gilir kacau ngan mak aku..
Mak aku cakap boleh buat sorang
Tapi aku nak juga kacau..
Heee....


Lebih kurang 15 minit mengacau selepas masukkan pulut..
Caremel dan pulut akan pekat dan kental..
Kental tu lagi pekat dan liat2 sikit..
Masa ni nak kacau lagi rasa berat ..
Mmm...camaner la orang yang masak banyak2..
Tapi mak aku cakap Kacau Dodol lagi advanture
Sebab dodol lagi liat...
Haaa...bab kacau dodol aku belum pernah try..
Nenek pernah masak dodol time nak raya..
Tapi memang nenak tak kasi sesapa pun kacau..
Even mak aku & Achik pun...hahaha
Nenek akan buat sorang sendiri sampai siap


Wajik yang masih panas kena cepat2  isikan dalam bekas loyang atau acuan
Sebab kalau dah mula sejuk
Wajik akan keras kerana caremel dia membeku


Sebab nak kasi bau dia harum..
Mak aku cakap alas bekas tu dengan daun pisang..


Biar betul2 sejuk suhu bilik baru tutup
Kalau tutup panas2 nanti berwap ..wajik akan mudah rosak..
*** Wajik juga WAJIB kena over manis sebab gula tu sebagai pengawitnya..
Mak aku cakao kalau manis2 buah itu bukan wajik namanya..
Huhh...dahsatnya


Ni mak aku cakap untuk perasmi
Bekas tu kena deco la skit..walaupun simple
Kalau nak buat door gift pun cantik kan..
Haaa....ni yang aku nak berangan ni..
Kikikiki...
Ok...bye

21 comments:

  1. mak saya suka betul makan pulut kacau nih
    kena masak menjadi mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirim salam kat mamcik tu..sebab gang suka makan wajik..hahaha...
      Cheq pun dah tahu masak wajik...
      kikiki

      Delete
  2. nak buat tapi takut xjadi. xdela suka makan. suka bagi org je.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boley takut...Kena berani macam kita belajar tunggang basikal...mula2 takut...lama2 pandai...hahaha

      Delete
  3. Replies
    1. Mak kitet cakao kena betul- betul manis .Kalau kurang manis pulut xnak melekat & tujuab gula bangak sebagai pengawet spy kalau simpan beberapa hari pun pulut tu tak bau tengik

      Delete
  4. Lepas buat kenapa kuih saya keras...rendam 4 jam Dan masak 1/2 jam tapi keras pula nasi Dia.. .Mcm mana nak settle Ni yg dah buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kite cakap wajik ni memang memang jenis pulut kukus dan hasilnya memang pulut akan sedikit keras sebab kandungan gula dan pulut pulak dikukus..Tapi itulah versi yang nenek suka..Nenek x suka wajik ya g lembik.

      Kiter baru tanya nenek ni..
      Nenek kata kalau nak wajik yang versi lembut kena guna pulut yang ditanak...
      Resepi sama tapi pulutnya ditanak..
      Tapi kalau pulut yang ditanak nenek kata cepat muak bila makan

      Delete
  5. Agak2 berapa lama nak tunggu gula n santan jad8 pekat ye. Lenguh jugak dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kiter cakap xdelah lama sangat..Dalam 20-30 minit akan pekat..
      Kalau kuantiti sikit lagi cepat..
      Kata mak kiter..kena funa santan pekat tau..
      Apapun semoga berjaya menghasilkan wajik yang sedap untuk raya ni..tahniah kerana rajin mencuba..practice make perfect...Selamat Hari Raya...maaf zahir batin

      Delete
  6. Nampak sedap dan menyelerakan.. Dah lama tak makan wajik dulu2 kenduri kawin mesti ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now nk makan wajik x perlu tunggu kenduri la. Boleh buat sendiri

      Delete
  7. Sis... Time kukus pulut tu x jatuh ke beras tu... Sbb tngok lubang pengukus tu besar kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.Mula-mula bekas kukua yang berlubang tu letak ataa dulang &@ pinggan. Kemudian isikan pulut. Angkat bekas kukus berlubang tu & memang akan ada sedikit pulut yang bolos melalui lubang tu. Tapi sikit sangat walaupun lubang dia besar. Macam tak logik kan. Tapi memang sikit sahaja pulut yang bolos kebawah ambil & masukkan semula dalam kukus. Masa tengah kukus pulut akan masak d gidak lagi bolos.
      (saya memang kukus cara ni)


      2.Satu lagi tips alas pengulus berlubang tu dengan kain jarang.

      3. Bila beli bawang putih dalam jaring putih tu, potong bunjut jaring bawang tu & guting supaya jadi sehelai jaring lebar. Guna sebagai alas. Lepas guna basuh d simpan untuk kegunaan lain kali



      Delete
  8. Nanti nak try buat..dulu arwah nenek slalu buat

    ReplyDelete