Sunday 21 January 2018

NASI LEMAK KUNING

Lately ni mak aku asyik masak Nasi Ayam Kuning Selatan...
Xde ayam
Xde selatan..
Tapi Nasi Kuning jer...
xde Ayam
Tapi Ikan jer


Nasi Kuning...
Rasa dia macam nasi dagang pun ada...
Sedap...tapi lepas makan mengantuk
Hahaha...
Kalau kat Kedah memang banyak dijual Nasi Kuning ni
Mak aku cakap kalau dolu2 inilah Nasi Lemak yang dijual dikantin sekolah pun
Mak aku cakap Nasi Lemak Putih yang dimasak ngan santan macam selalu kita makan sekarang ni kalau dolu kebanyakkan orang di sana panggil Nasi Santan
Kalau Nasi Lemak memang Nasi Kuning ni
Walaupun sekarang dah ada Nasi Lemak Santan,
Tetapi Nasi Lemak Kuning ni still ada lagi
Banyak dijual bungkus surat khabar .
Macam2 lauk ada
Ada dibungkus bersama Sambal Ayam..
Sambal Sotong...Sambal Ikan dan Sambal Bilis..
Tapi bungkusannya comel2 jer
Kalau lauk Ayam sebungkus rm 1.20 jer kot
Kalau lauk Bilis  bungkus kecik baru 60 sen..
Dulu kalau balik Kedah..
Untuk makan malam selalu Achik akan beli Nasi Kuning bungkus tu..
Beli kat Medan Selera  tu
Tapi Medan Selera tu hanya buka waktu petang hingga tengah malam jer..
Ada jual.macam2 makanan panas..
Paling famous Bihun Sup Utara...Laksa..Kuew Teow..Sotong Bakat dan macam2..
Tapi kami jarang benti makan kat situ..
Kalau benti pun beli tapaw  Bihun Sup & dah tentu lah Nasi Lemak Kuning ni
Balik umah Achik buatkan teh O
Makan sorang sebungkus..
Brrrrr...
Tapi hari ni mak aku x masak sambal ayam..
Xmasak Sambal Sotong or Sambal Bilis..
Mak aku cakap sebab ada stok Ikan Tongkol Rebus..
Asalnya mak aku cakap nak buat Nasi Dagang..
Tapi x jadi Nasi Dagang..
Jadi Nasi Kuning ni

SAMBAL IKAN TONGKOL
1 ekor ikan tongkol- kerat- kerat anggaran 3cm
1 asam keping
1 sudu teh garam

1. Bersihkan ikan dan rebus ikan bersama ¹
1/4 cawan air...1 asam keping dan 1 sudu teh garam.
2. Goreng ikan sekejap sahaja selepas direbus

Bahan Blend;
15 cili kering
1 bawang besar
2 bawang putih
1 keping lengkuas

Bahan Lain:
2 sudu minyak
1 asam keping
1 batang serai
1 tomato masak
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 cili padi


1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
    Tambah garam,gula dan asam keping.juga serai ketuk


2. Ikan rebus divoreng sekejao sahaja


3. Masykkan ikan,tomato dan sesuaikan rasanya


Makan la ngan Nasi Lemak Kuning ni
Kalau Nasi Lemak Kuning yang selalu beli tu xde salad pun..timun pun xde
Haaaa....
Mak aku cakap mungkin sebab Nasi Lemak Kuning tu dibungkus
Kalau letak timun cepat basi



Tapi kalau dah kat umah..
Masak sendiri..
Makn pun ikut suka la kan...
Haaa...aku suka makan ngan salad
Kalau timun aku x suka
Sebab salad lagi sedap..


NASI KUNING
2 cawan beras
3 cawan air
1 sudu marjerin
1 sudu teh serbuk kunyit
1 bawang putih
2 bawang merah
1 batang kecik kayu manis
1 bunga lawang
10 biji lada hitam
2 keping halia
1 daun pandan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula

1. Panaskan marjerin dan tumis bawang merah..bawang putih..halia..kayu manis...bunga lawang..lada hitam biji & pandan.
2.Masukkan air ,garam,gula dan biar mendidih
3. Masukkan dalam rice cooker dan biar mendidih sekali lagi baru dimasukkan beras.
4. Kacau..tutup dan biar nasi tanak .


No comments:

Post a Comment