Tuesday 9 May 2017

UBI KAYU MASAK LEMAK CILI PADI

Ubi Kayu Masak Lemak Cili Padi...
Lauk semalam...
Laun dinner pun..
Dinner pukul 6 petang..
Biasa ar...kalau weekday..
Weekend jer timing betul..
Tu pun untuk lunch ngan dinner la..
Kalau b/fast kadang jadi brunch gak..!
Hahaha...


Sebenarnya mak aku cakap Ubi Kayu ni digulai lemak cili api bersama ikan haruan kering...
Ikan Haruan Masin yang nenek bawa hari tu..
Nenek buat sendiri tau...!!
Bukan buat ikan..
Tapi ikan tu nenek sendiri pancing..
Nenek sendiri proses jadi ikan masin a.k.a ikan kering..
Snakehead Salted Fish...!!
Apa la omputih ni kan..
Ilan haruan dorang cakap kepala ular..
Hahahaha...
Tapi hotdog bukan anjing panas ..!!!


Patut la dia punya bauuuu....
Mmmmm....teringat- ingat...
Dah makan...
Dah cuci tangan...
Bau ikan masin tu...
Pergh..!!!
Buat aku tercium- cium..!!!
Boleh ngigau tido ooo...
Kalau cuci tangan x bersih...
Dahsat oooo...


Dia punya kuah.....
Melekkatt...!!
Lemak...
Tapi abang x makan pun sebab xde ayam..
Abang beli burger...
mmm...rugi3...

UBI KAYU MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN IKAN MASIN
1ketul panjang ubi kayu
1 ekor ikan haruan masin( besar)
1 kotak kecil santan
1 asam keping
½ sudubteh garam
½ sudu teh gula
1 batang serai
3 cawan air

Bahan Blend:
10 cil padi
1/2 bawang besar
½ kunyit segar


1. Ubi kayu...nak guna 1 jer yang panjang tu


2. Kerat- kerat agak- agak 3cm dan kupas kulit serta belah 2


3. Ikan haruan masin..potong- potong dan basuh..xyah rendam...just basuh


4. Cili,bawang dan kunyit diblend...
     Serai diketuk


5. Santan kotak...boleh jer guna santan fresh...
     Nak guna 1 kotak jer...


6. Masukkan 3 cawan air..ikan haruan masin...ubi kayu dan serai...



7. Masak sampai ubi kayu empuk dahulu baru masukkan asam keping dan garam serta sedikit gula


8. Kemudian ..masukkan santan..Perlahankan api supaya santan tidak pecah minyak..

i. Sesuaikan rasa asam garamnya dan tutup api...


10. Sebaikknya lauk ini dimasak lebih awal benerapa jam sebelum dimakan supaya kuah akan jadi lebih pekat dan mesra dengan ubi.
Contohnya jika untuk lunch...elok dimasak pada waktu pagi..

4 comments:

  1. Sedapnya..terliur tengok.makan ngan nasi panas2 sedap ni.akak tak pandai masak.nk ceduk ilmu mak awak la ye..mintak halal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ..
      in sha Allah sedapppp...
      Buat lebih tau..bagi jiran sikit..heee

      Delete
  2. Aduh...lapar la pulak tengok lemak ciliapi + haruan kering...ada lagi tak...nak sikitt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubi kayi ada lagi...
      Ikan haruan dah habisss..
      nanti kiter minta nenek bswa lagi yer..
      heeee

      Delete