Tuesday 27 December 2016

TAUGEH KACANG SOYA...CUCUR JAWA...


Sayur Taugeh Kacang Soya..
Masakan Achik..
Mak aku cakap ada orang panggil ni taugeh kasar..
Kalau taugeh yang biasa tu dibuat daripada kacang hijau..
Ada ker yang x tau..??
Jangan nak cakap x tau plak sebab kalau subjek Sains masa sekah rendah semua murid memang cikgu Sains suruh buat taugeh kan...
Memang lah cikgu x cakap buat taugeh..
Tapi kan cikgu suruh kita rendam kacang hijau ..Ada group yang kena rendam kacang tu dalam bikar yang berisi air...
Ada yang kena tabur kacang hijau tu atas kapas basah...
Ada juga yang kena simpan kacang tu kat tempat gelap bagai...
Yang seronok dan excited tu bila tengok kacang2 tu dah tumbuh jadi taugeh..
Waaa...rasa hebat sangat..!!!
Tapi kalau Sains aku paling suka topik pengawetan makanan...
Seronok dan excited giler bila cikgu Sains aku suruh bawa mangga,betik bagai nak buat jeruk..
Tapi hari yang kitorang patut buat jeruk tu cikgu Sains masa tu x datang...
Huh...frust giler...
Antara proses pengawetan yang aku masih ingat ialah...pengeringan...penyejukkan..pengetinan..penjerukan..perlilinan...mmmm apa lagi erk..???
Eh...nak citer taugeh kacang soya kan tadi tu...
Haaaa...sayur taugeh tu biasa orang buat laukkan..
Tapi yang kat atas tu kitorang buat minum petang...
Hshaha...pelik kan...
Sebenarnya minggu lepas nasa Achik Pakcik nenek Haikal Awil semuav u datang...
2 hari berturut2 makan sayur taugeh ni..
Hari pertama achik beli kat Hero..masak & ratah2 .
Esoknya pakcik pulak beli lagi 1kg kat kedai Indon tu suruh achik masak dan ratah2 lagi masa minum petang..
Haaaa...sebabnya Achik & Pakcik yang suka sangat taugeh tu..
Dolu masa Achik Pakcik dok KL dorang cakap selalu masak taugeh tu..
Tapi pakcik cakap sejak dah pindah ke Kedah..
Tak jumpa lagi dah orang jual taugeh tu..
So ni dah datang KL achim ngan pakcik nak makan puas2..
xnak makan ngan nasi...
Just ratah...
Buat minum petang yang x tahan tu..
Hahaha...
Resipinya x sempat minta kat Achik..
Sebab achik yang masak..



Sebenarnya minum petang bukan makan taugeh tu semata2..
Nenek ada buatkan Cucur Jawa ni...
Haaa...cucur favourite cucu kesayangan nenek tu lar...
Tau siapa cucu kesayangan nenek..??
Haaaa...siapa lagi kalau bukan Haikal & kakak...
Bila cakap kakak cucu kesayangan nenek..
Mak aku cakap nenek sayang semua cucunya...
Tapi aku rasa macam nenek tu lagi sayang Haikal ngan kakak..huhuhu..
Kuih ni favourite kakak...
Tapi mak aku pun selalu buat..
Mak aku cakap resipi tulah nenek ajar sejak dulu..
Dah beberapa entri dan step by step  sebelum ni kat sini..
kat sini...

CUCUR JAWA
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pssir
1/2 suduvteh garam
1 1/4 cawan air suam..
minysk

1. Campur dua2 jenis tepung
2. Tambah gula merah,gula pasir dan garam..
3. Tuang air suam sikit demi sikit dan adun hingga licin berkrim..
4. Peramkan beberapa jam @semalaman
5. Panaskan minyak dalam kuali melengkung lebih kurang 1 cawan kecil.
6. Tuang sesenduk adunan better ditengah2 minyak .
7. Kuih akan membentuk ropol2 bermula dari tepi dengan sendirinya..
8. Balikkan kuih dan masak sekejap hingga nampak ropol2nya garing..
9. Tos minyak dan sedia dihidangkan..


Juga Nadi Goreng Tomyam mak aku..
Hmmm Nasi Gireng Tomyam ni memang selalu sangat mak aku masak sebab semua pun suka..
Mak aku cakap just guna pes tomyam adabi
yang dalam paket @ yang dalam botol..
Semua pun boleh masak sendiri...include ne ..
Untuk 2 mangkuk nasi just guna 1 sudu pes tomyam...pastu  tambah la sayur or seafood or isi ayam...Tambah telur jer pun dah sedap x pandang kiri kanan...hihihi

No comments:

Post a Comment