Tuesday 23 August 2016

MASAK KICAP AYAM SEDAP..

Masak Kicap Ayam Sedap.....
Memang la sedap sebab aku memang suka ayam kalau dimasak kicap.
Lagi sedap kalau mak aku yang masakkan untuk aku..heee
Tapi ni lauk minggu lepas...
Walaupun minggu lepas..bau dia aku masih teringat...mmmmm

Masak Kicap Ayam ni memang aku rasa sedapppp sangattttt...
Bukan aku x biasa makan masak kicap ayam..
Tapi yang aku rasa sedap dia lain macam la...
Rasa nak makan..
Nak makan lagi...
Dan lagiiiiiii.....
Dan lagiiiiiiioii.....
Rasa macam x puas-puas..
Sebab rasa dia fresh & aku perasan ada bau yang fresh...
Tapi aku x tau bau tu bau apa...

Bila tanya bau apa yang fresh tu...
Mak aku cakap tu bau harum limau purut...
Limau Purut..?
Yang macam dalam iklan syampoo sunsilk limau purut tu ke?
Ya...limau purut tu la....
Laaaaaaa....selama ini aku ingatkan limau purut tu x boleh makan...ingatkan untuk buat syampoo jer...
Mmmmmmm....

Baru hari ni aku tau Limau Purut tu bau dia sungguh fresh & bau itulah yang buat aku rasa Masak Kicap Ayam ni lagi SEDAPPPP...
Rupanya bau buah limau purut ni lagi best dari bau daun limau purut dalam tomyam..
Kata mak aku buah limau purut ni jarang nak jumpa orang jual..x macam daunnya yang memang sentiasa dijual dipasar
Sebab tu bila jumpa kat pasar segar tu mak aku akan beli..
Cuma sebelum ni aku x amik pot pun bila tercium bau limau purut ni.
Hari ni baru nk amik tau sebab rasa dan bau harumnya pada Masak Kicap Ayam ni buat aku teringat-ingat..
Ni pun bila teringat bau tu meleleh air liur do..!!
Selain jus limau purut tu diguna dalam Masak Kicap Ayam Sedap ni...baki limau purut yang masih ada mak aku buat minuman Air Limau Purut +Madu Lebah...
Sedapppppppp....fresh
Pastu mak aku juga campur dalam air buat mandi...
Seluruh bilik air bau harummmm limau purut..
Aku minta kat mak aku nk buat mandi juga...
TAPI...
Mak aku kata limau purut tu dah HABISSSSS..!!
huhuhuhu..
Dah la Masak Kicap Ayam tu pun dah habissss...
Arghhhh..!!



MASAK KICAP AYAM SEDAP
5 ketul ayamcgaul garam kunyit
1 biji limau purut
1biji kentang-potong 6 &goreng
1Sudu rempah kurma
1 sup bunjut
1 bawang besar
2 bawang putih
Sikit halia-hiris halus
1/2 cawan kicap lemak manis
1Cili merah
1Pokok daun sup
Minyak

1. Goreng ayam & kentang hingga masak
2.Tinggalkan minyak dalam kuali agak-agak 4 sudu & tumis bawang putih & halia hingga harum.
3. Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air
4.Masukkan kicap & secawan air serta sup bunjut.biar mendidih
5.Masukkan ayam &kentang goreng,cili merah hiris dan bawang besar dihiris bulat.
6. Biar agak pekat baru diperah jus limau purut & matikan api.
7. Tabur daun sup & siap

No comments:

Post a Comment