Tuesday 12 July 2016

KARI KERANG DENGAN NANAS....KERABU PEGAGA...BENGKANG UBI KAYU....AIR TEMBIKAI..IFTAR HARI KE-22

 Biarlah dah raya pun....nak juga habiskan stok dalam folder Ramadhan 2016 ni....heee



Kari Kerang Dengan Nanas...
Lauk iftar hari ke-22..
Kata mak aku ni idea nenek tapi mak aku yang masak...
Aku suka jugak la makan kerang ni...Tapi aku lagi suka makan ketam..



Ini kalau si Aqil yang tengok kerang ni...
Mau nangis ni...hahahaha
Aqil budak tomey tu suka sanngat makan kerang..
Achik kata kalau masak kerang Aqil akan makan x boleh benti..sampai habis kerang tu baru dia benti..
Ish..ish...ish...

KARI KERANG DENGAN NANAS..mak aku
1kg kerang
1 biji nanas
1 bungkus serbuk kari ikan(2 sudu)
3 cawan santan
2 bawang merah
2 bawang putih
garam & minyak

1. Bersihkan kerang sambil diberus beberapa kali hingga betul-betul bersih
2. Panaskan 3 sudu minyak & tumis bawang merah & bawang putih.
3.Bancuh serbuk kari dengan 1/2 cawan air & masukkan dalam tumisan & biar hingga naik minyak
4. Masukkan santan & nanas yang sudah dikupas & potong nipis
5. Biar mendidih hingga nanas lembut.
6. Masukkan kerang & sentiasa kacau hingga nampak kulit kerang terbuka.
7. Sesuaikan rasa dengan garam & siap

Lauk famous bulan puasa...Kerabuuuuu
Ni Kerabu Pegaga lagiiiii
Tapi yang ni mak aku kata guna Ikan Rebus....bukan lagi ikan goreng


Ikan rebus ni sepatutnya 4 ekor..tapi 2 ekor dah masuk dalam kerabu pegaga


Bengkang Ubi Kayu...
Kata mak aku nampak x santek sebab masa nenek potong tu kuih panas2 lagi..
Tapi sebab dah nak berbuka puasa...panas pun panas lah,,,,
Janji sedappppp



Ni Bengkan Ubi Kayu yang dah sejuk...baru santek potongannya...
Baru nampak seksi..
Hahahaha
Yang ni gambar Bengkang Ubi yang sama tapi untuk berbuka esoknya tu..sebab mak aku buat banyak...maka 2 hari la makan bengkang ni....
Tapi mak aku yang ni mak aku bakar lagi sekali lepas sahur pagi tu supaya tahan lama & lebih garing





Air Tembikai...
Air Wajib bulan puasa...
Aku rasa....nanti kena buka ladang tembikai la 
Hahahaha



No comments:

Post a Comment