Tuesday 28 June 2016

SOTO MADURA.....PUDING NONA JELLY ...TEH O AIS LAICI....IFTAR HARI KE- 12



 Soto Madura...
Lagiiiiiiii....
Hari Jumaat dah masuk Ramadhan ke-12..
Masa on the way balik dari amik aku kat sekolah...mak aku kata  pukul 11 pagi dah call kakak suruh kakak rebus nasi impit
Kata mak aku nak masak Soto Madura untuk iftar..
Waaaaa.....saya suka...saya suka (buat suara macan Mei Mei dalam Upin Ipin)
Balik tu mak  aku ngan mak aku singgah beli barang bagai..sampai rumah dah dekat pukul 4 petang
Masuk dalam rumah tengok kakak rebus nasi impit x siap lagi...
Ingatkan kakak baru rebus...
Rupanya kakak kata dia rebus dari pukul 11 pagi sampai sekarang..ulang-ulang tambah air bila kering...
Hahahaha....aku ngan mak aku ketawakan kakak sebab  sepatutnya rebus dalam 1 jam lebih pun dah ok sebab ketupat mini je..
Tapi sebab kakak x tau..kakak rebus sampai dah nak masuk 5 jam...
Nasib baik juga yang kena ketawakan tu adalah kakak...hahaha
Kalau aku yang kena ketawakan macam tu ...mmm...memang nangis la..heeee
Kakak selamber je...



Ni lah rupanya nasi impit yang direbus 5 jam oleh kakak...


Ni nasi impit dah potong2 dah nak iftar...


Taugeh..Kacang tanah...Ayam Goreng...Daun Sup..Sambal Kicap...&...&...Limau Nipis..





Haaa...limau nipis tu yang paling ngam kena ada dalam Soto Madura ni..baru best











 RESIPI LENGKAP & STEP BY STEP KAT SINI


SOTO MADURA....mak aku
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 ketul kunyit- mak aku kata serbuk pun...bole
1 bungkus rempah sup serbuk
1 btg serai
1 cawan santan pekat - mak aku kata santan pekat xde...so dia guna 1 kotak kecik  santan kotak
minyak masak
garam,gula


Nasi impit
- rebus & sejukkan

Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis

isi ayam goreng

Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka


**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee 



1. Blend semua bawang2,halia,kunyit  bersama rempah sup...
2. Panas minyak & tumis semua bahan blend
3.Bila dh naik minyak..masuk kaki ayam.. kalau guna ayam ..masukkan isi ayam...Bila isi ayam dh masak angkat & goreng.pastu koyak2 isi ayam tu tabur atas soto...
4. Masuk 5 cawan air & serai..biar didih..
5. Masuk plak garam,gula &  1 cawan santan
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit & bahan lain



Tiga gelas Puding Nona Jelly....
Nak tau naper namanya Nona Jelly...???


Sebab guna Kristal Jeli Nonan ni...
1 kotak tu mak aku kata memang ngam2 dapat 3 gelas tu..
Kuah tu mak aku kata curah je susu cair yang dah disejukkan...
Masa nak makan korek2kan jeli tu bagi pecah baru la nampak macam meleleh....

Cara nak masak ada belakang kotak tu...
Harga kat Hero masa aku amik dari rak tu RM4.50
Tapi baru ni tengok kat Mydin RM 2.50 kot...
Huh....giler beza harganya...


Teh O Ais Laici...
Baki laici yang buat Sirap Laici tu....
Ala...x susah pun ..
Buat Teh O tambah air laici & buahnya..
Masukkan air batu,,,siap..
Haaaaaa....TAPI INGAT YER...
Teh O kena pekat giler baru sedap..
Kalau teh O x pekat nanti xsedap & x cantik...
Sebab bila tambah laici & air batu akan jadi pucat MACAM KAT SINI...
Haaaaa..... SEJARAH JIKA TIDAK DIKENANG...takut nanti SEJARAH AKAN BERULANG...
Sekian terima kasih...
Wassalam..

1 comment: