Thursday 23 April 2015

SAYUR ASEM...


Huh bila naik sekolah menengah rupanya banyakner kerja....xsempat dah aku nak update blog aku ni hari-hari macam dolu....
Subjek dah makin banyak..nak banding masa sekolah rendah..
Dah tu boleh kata hari-hari ada je aktiviti...
Penat do...!!!!
Sayur Asem Indon...
Mak aku yang cakap cam tuh...
Ni lauk minggu lepas lagi nih....
Mak aku kata aku ni x sopan sebab lauk ni masih dalam periuk..!!!!

Ok...ok...
Aku bubuh dalam mangkuk dulu....

Haaa..dah isi dalam mangkuk...!!!
Hmmm rasanya yang dalam periuk tadi lagi best...!!

Kata mak aku ni lauk Indon..
Hmmm...mak aku suka tul masak masak makanan Indon..!!!
Mak aku kata sedap...
Aku makan gitew-gitew je ...amik kuah sikit..rasa masam-masam sikit
Pastu aku makan ngan ayam goweng..!!!
Mak aku je beria-ia hirup kuah tu...

MAk aku kata namanya Sayur Asem...
Entah yang mana sayur yang nama dia asem tu akupun x tau...
Bila tanya mak aku...
MAk aku kata Asem tu masudnya Asam...
Orang Indon cakap Asem...
Oooooo...

Kata mak aku lagi sayur ni ada banyak sayur yang dicampur-campur & makanan sihat sebab xde minyak...xde santan...
Hmmmm....aku x kisah pun..
Tapi lauk ni aku kureng sikit...
Macam selera orang tua jew..
Aku makan ayam goweng lagi sedap...
Heeeee...
TApi mak aku siap hirup-hirup sampai dua mangkuk do..!!!!


SAYUR ASEM INDON....mak aku yang masak

1tongkol jagung
2sudu kacang tanah
1 genggam buah belinjau(xde)
5 kacang panjang
secekak daun belinjau (xde...ganti dengan sayur bayam)
10 biji biji belimbing buluh
2 camt pes asam jawa
garam & sikit gula melaka
4 cawan air

Bahan tumbuk:
2cili merah
3 cili padi
sikit lengkuas
sikit belacan
2 biji buah keras
1 bawang besar
2 bawang putih

1. Tumbuk bahan tumbuk hingga lumat..


2. Rebus kacang tanah & jagung yang dipotong-potong hingga empuk.


3. Masukkan bahan tumbuk & air asam jawa & garam & gula..


4. Masukkan sayur kacang panjang..


5. Masukkan semua sayur lain....elok guna sayur hijau sebab bayam merah ni membuatkan kuah berubah warna...

6. Rasa asam garamnya & siap.....









No comments:

Post a Comment